25n
25N
25N

El Centre del Carme aposta per fusionar la presencialitat i el món virtual amb 'Cultura Online'

El Consorci de Museus ha presentat l’aplicació CSR (Safe Culture Revolution), per a desenvolupar obres interactives sense necessitat de contacte físic

El Centre del Carme aposta per fusionar la presencialitat i el món virtual amb 'Cultura Online'
22/10/2020 -

El confinament ha provocat un greu impacte en la cultura, però també ha obert la porta a la innovació en aquest sector. Prova d’això és l’exposició ‘Cultura Online’, una mostra amb la qual el Centre del Carme Cultura Contemporània reuneix 100 projectes i impulsa la cultura híbrida entre el virtual i la presencialitat.

Es tracta d’una exposició que reuneix els 100 projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa que el Consorci de Museus va llançar a l’abril, en ple confinament, amb l’objectiu de fer costat al sector de les arts visuals i fer front a l’efecte de la paralització de l’activitat per la pandèmia.

José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, assegura que “aquesta pandèmia ha demostrat que sense cultura la nostra vida no és igual”, encara que reconeix que el món virtual també obri moltes possibilitats a la innovació: “‘Cultura online’ reuneix propostes de professionals de diversos àmbits que convergeixen en el camp de les arts visuals i la videocreació, alguns d’ells amb treballs específicament digitals i altres que s’han adaptat al mitjà, la qual cosa ens demostra la infinitat de possibilitats que l’entorn virtual pot oferir a la cultura”.

Així, ‘Cultura Online’, ofereix reflexions per a despertar la consciència o les emocions a través de formats i llenguatges diversos i nous, tant des de l’estètica com des del punt de vista conceptual. Però ho fa de la mà de la tecnologia. I és que el públic podrà seleccionar cadascun dels 100 projectes que la compon a través de l‘aplicació CSR (Safe Culture Revolution), que permet el desenvolupament d’obres interactives sense necessitat de contacte físic mitjançant un sensor de reconeixement del moviment. A la Sala 2 hi haurà sis dispositius per a posar en marxa l’aplicació, creada específicament per a la mostra.

Núria Blaya, comissària del projecte, ha explicat que “hi ha obres experimentals i interdisciplinàries que permeten conéixer noves propostes artístiques, i en molts casos, visions reals o fictícies inspirades en la pandèmia i el confinament” i ha afegit que “és precisament eixa diversitat de mirades, llenguatges i disciplines, la que articula el projecte en els deu eixos conceptuals a través dels quals es difondran els resultats de la convocatòria”.

En concret, els eixos són ‘Des del confinament. Paradigmes. Visions. Emocions’; ‘Més enllà del gènere. Dissidència sexual. Igualtat = diversitat’; ‘Experimentació musical. Paisatges sonors’; ‘Videodanza. Acció poètica’; ‘Consciència ecològica. La naturalesa. Els elements’; ‘Retrats. Autoretrats. Llocs. Objectes. Estrats de memòria’; ‘Documental. Curtmetratge. Nous llenguatges audiovisuals’; ‘Experiències immersives. Metàfores. Evocacions. Reflexions’; ‘Del jo virtual i la comunicació online’ i ‘Arquitectura. Disseny. Il·lustració. Propostes per a una altra era’.

Per part seua, Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni, ha posat en valor “la intensa labor desenvolupada per la Generalitat per a reactivar el sector cultural davant la crisi generada per la COVID-19, en la qual s’emmarca aquesta convocatòria del Consorci de Museus” i ha destacat “la implicació i el treball realitzat per tot l’equip de l’entitat museística, des d’administració i coordinació fins a difusió, per a gestionar un projecte d’aquest volum amb cent propostes artístiques i donar-li la rellevància i l’espai que mereixen”.

Amoraga, Blaya i Pérez, en aquest sentit, han coincidit en la necessitat d’impulsar aquesta cultura híbrida “no sols com a possibilitat per a canalitzar les propostes artístiques, que pot ser clau per al desenvolupament del sector, sinó també com una oportunitat per als públics de reconéixer la riquesa creativa de la Comunitat Valenciana”.

Artistes

Els i les artistes que formen part d’aquest projecte són: Aïda Antonino-Queralt, Aitana Carrasco, Pep Carrió i Diego Fermín, Alba Murcia García, Albert Trencadís, Alejandra de la Torre Morejón de Girón, Álex Marco, Alexandra Knie, Almudena Verdés Durá, Amadeo Moscardó Pascual, Ana Raquel Leiva Muñoz, Andrea Ríos Ruiz, Andrés Blasco Ramos. Dr. Truna, Ángel Masip Soriano, Anna Maria Staiano, Associació cultural Hort Art en moviment, Lliri blanc Abril Alonso i Josep Lozano Añón, Bartolomé Ferrando, Carme Ripollés Martínez, Carles Gómez Alemany i Albert Blai, Carlos Peñalver, Carolina Diego Freises, El Buit (Carolina Fernández, Francisca Soto i Álvaro Martín de Rodes), Col·lectiu Viridian (Chiara Sgaramella i Estela de Fruits).

Compañia Otradanza (Asun Noales, Susana Guerrero, Pepe Andreu i Luis Ivars), Damià Jordà Bou, David Trashumante, David Segarra Soler, Edu Comelles, Elena Martí Manzanares, Elías Taño, Elisa Murcia Artengo, El Diluvi, El Pont Cooperativa de Lletres, Eva Inmaculada Rausell Navarro, Froilán Sánchez Caballero, Galeria Alba Cabrera: Carme, Galeria Punt: Abel Iglesias, Gema González López, Graham Bell Tornat, Helbeth El Corab Trotta, Germans Polo, Ideadestroyingmuros, Inka Romaní Escrivá, Irene Grau, José Luis Miralles Bono, José Torres Vicente, Julia Navarro, Laura Palau Barreda, La Mútua Artística, Les víctimes civils, Lorena Amorós Blasco, Lluna i Panorama dels Insectes, Marc Guardiola Sellés, María Antón Cabot, Màriam Calduch i Ferreres, Marta Espinós Alonso, Maria Gabriela Rivera Estel, Marla Jacarilla, María Lorenzo Hernández, Marta Negre Gallén, María Sainz Arandia, M Reme Silvestre, Mª Victoria Trillo Martinez, Mariola Llúcia Morera i Català, Martín Rey Matesanz, Mercedes Muela Ripoll, Mónica Jover Calvo, Monica Llop, Natalia Griselda Morales, Neuma (Raquel Díaz, Estela Córcoles, Alejandra Villanueva i Anna Pujol), Neus Penya – Roja García, Nico Munuera, No(Dues)3 (Cristina Ghetti i Elia Torrecilla), Nuria Andrés Sáez, Òscar Piera, Pablo Chacón Sanchis, Pablo Esparza Altuna, Patricia Gómez i María Jesús González, Pau Berga, Pedro Faus Ferrer, Raúl Rienbenbauer, Rosell, Meseguer Mayoral, Rubén Tortosa Cuesta, Samuel Hernández Ramírez, Santiago Vilanova, Selen Botto, Sergio Luna i Marta Pina, Sergio Serrano Rovira, Simone Simons i Peter Bosch, Sonia Martínez Navarro, Sonia Megías López, Stefano Scarani, Tania Blanco Rubio, Teresa Tomás, Valent Verd, Teatres de la llum (Mariola Ponce i Vicent Ortolà), Bressol Produccions (Vicen Pons, Toni Lucas, Lara Vila), Vicente Arlandis Recorda, Víctor Suárez Ballesteros, Xavier Mollà i Revert.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − sis =