El Centre del Carme encapçala el rànquing de l'Observatori de la Cultura a la Comunitat Valenciana

Guardar

Façana del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)
Façana del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)

El Centre del Carme Cultura Contemporània encapçala el rànquing de l''Observatori de la Cultura a Espanya en 2020', que elabora la Fundació Contemporània.

D'aquesta manera, el centre cultural de València ha sigut assenyalat com el millor de la Comunitat Valenciana en 2020, seguit de l'IVAM, Bombes Gens, Dansa València i el Museu de Belles Arts. Completen les primeres posicions la Mostra de València --una novetat en la classificació--, el Palau de Les Arts, Russafa Escènica, Teatre El Musical i Sagunt a Escena. Entre les noves incorporacions també destaquen, Obert València i Fundació Bancaja amb l'exposició dedicada a Antonio López.

Cal recordar que el rànquing autonòmic es confecciona a partir de les valoracions dels professionals de cada comunitat. Però l'Observatori recull també un llistat d'àmbit espanyol, on la Comunitat Valenciana està representada per l'IVAM (la primera institució cultural valenciana que apareix, en el lloc 21); Bombes Gens (figura en el 38); Palau de Les Arts (45) i Centre del Carme (51).

El Museu del Prado, el Reina Sofia, el Festival de San Sebastian, el Teatre Real i el Thyssen lideren el millor de l'oferta cultural a Espanya, d'acord amb aquesta radiografia amb 340 propostes culturals destacades de tot l'Estat.

Han participat en la seua elaboració 472 membres d'un panell de professionals de la cultura, que han respost el desembre de 2020 a un qüestionari valorant l'impacte de la pandèmia en el sector cultural i el seu avanç en la transformació digital, així com les institucions i esdeveniments culturals més destacats de l'any malgrat les dificultats en què s'han desenvolupat.

En aquesta ocasió, l'estudi reflecteix l'impacte de la pandèmia de Covid en la cultura. Entre altres dades, assenyala que un 37,2 per cent d'empreses culturals manté encara part de la plantilla en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), mentre el 59,1 per cent reconeix haver reduït plantilla com a conseqüències de la crisi sanitària.

Un 1,7 per cent dels experts que han intervingut en el document han declarat haver perdut ells mateixos el seu ús, xifra que puja al 10 per cent en el cas dels professionals independents, a causa de la crisi del coronavirus.

Del total d'empreses culturals que mantenen part de la plantilla en ERTO, el 34,1 per cent pertanyen al sector públic, el 43,8 per cent al privat i el 20 per cent són independents.

A conseqüència de la pandèmia, l'estudi revela que els ingressos totals de l'any 2020 s'han vist reduïts de mitjana en un 29 per cent respecte als inicialment pressupostats, amb diferències entre sectors: 22,3% de disminució en el sector públic, 35,1% en el privat i 37,5% entre els professionals independents.

Per a un 26,7 per cent dels enquestats els ingressos s'han mantingut o fins i tot han sigut superiors als pressupostats (per al 38,0% del sector públic, 14,9% del privat i 16,4% d'independents); per al 73,3 per cent restant han disminuït, i ho han fet en més d'un 40 per cent per a un 35,7 per cent dels enquestats (per al 25,8% del sector públic, 45,2% del privat i 45,5% dels independents).

Aquesta baixada d'ingressos quasi confirma les previsions de l'Observatori de la Cultura Urgent elaborat a l'inici de la pandèmia, l'abril de 2020. Llavors, els panelistes del sector públic albiraven per a l'any una disminució d'ingressos del 25,1 per cent i els del sector privat del 45,1 per cent, amb una mitjana del 36,5 per cent.

UN 5% NO TÉ CAP ACTIVITAT PRESENCIAL

A causa de la pandèmia, un 5 per cent dels professionals del sector cultural manté tancats els llocs de treball, sense cap activitat presencial; un 48,5 per cent continua parcialment en teletreball, mentre el 51,5 per cent està treballant pràcticament amb normalitat.

A més, un 6,7 per cent no té cap públic per no tindre activitat; un 80,7 per cent té menys públic a causa de les limitacions d'aforament per a les seues activitats; i el 8,9 per cent ha recuperat els seus públics habituals. Un 19,3 per cent declara que les seues activitats tenen hui, en igualtat de condicions, una menor resposta del públic.

La investigació assenyala també que un 7,9 per cent manté les seues activitats tancades o aquestes no han pogut celebrar-se enguany; un 57,1 per cent ha recuperat només parcialment l'activitat normal; i el 31,6 per cent ha recuperat el volum normal d'activitat. Així mateix, un 31,6 per cent ha celebrat amb posterioritat activitats que van ser posposades per la pandèmia.

Per sectors, l'impacte és més greu per al sector privat i especialment per als professionals independents, que han perdut activitats o continuen inactius en una major proporció.

Destacats