25n
25N
25N

El Centre del Carme defensa la sostenibilitat com a model de gestió

El Consorci de Museus adjudica el contracte d’electricitat del Centre del Carme per 40.223 euros amb energia 100% d’origen renovable

El Centre del Carme defensa la sostenibilitat com a model de gestió
17/08/2020 -

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha adjudicat mitjançant licitació el contracte d’electricitat per al Centre del Carme per al pròxim exercici 2020-2021, al grup Endesa, per un import de 40.223,06 euros, amb energia 100% d’origen renovable. Això suposa una rebaixa de quasi 100.000 euros anuals en la factura de la llum, respecte al que es pagava fa quatre anys, amb el consegüent estalvi energètic.

Cal recordar que l’any 2016, amb l’arribada de la nova direcció, el Consorci de Museus va dur a terme una regularització de la factura elèctrica amb l’estalvi de 40.000 euros, passant d’aproximadament 140.000 euros que s’anava pagant fins a 2015 a 94.531 euros en 2016 i 2017. El Centre del Carme estava pagant un cost per energia un 20% superior al que s’ofereix a nivell domèstic. Així ho va transmetre el director de l’entitat, José Luis Pérez Pont, qui va manifestar que feia dècades que no es revisava la factura elèctrica del Centre del Carme.

Aquesta rebaixa en la factura elèctrica s’ha anat optimitzant en els últims exercicis fins a fixar-se la despesa en els 40.223,06 euros actuals, tenint en compte que a més en els últims quatre anys l’activitat cultural s’ha multiplicat per 10 respecte a 2015 i l’horari d’obertura del centre es va ampliar en 2017.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha manifestat que “fa aproximadament un any instal·làrem a la nostra façana una pancarta en la qual vam mostrar el nostre compromís amb la preservació del medi ambient, declarant-nos en Estat d’Emergència Climàtica. Una declaració que recull la inquietud de la creació artística actual i que el Centre del Carme promou a través de la seua programació cultural”.

En aquest sentit Pérez Pont ha explicat que “el nostre projecte cultural és coherent amb la gestió que realitzem en el mateix edifici i per això des d’aquesta nova etapa de gestió del Consorci de Museus i el Centre del Carme ens sumem a l’energia verda i vam posar en marxa un pla de revisió de les instal·lacions del Centre del Carme la qual cosa ens ha permés un important estalvi energètic d’acord amb el nostre compromís de sostenibilitat i respecte cap al nostre planeta”.

Pérez Pont s’ha referit també a les obres de remodelació del Centre del Carme que, des del passat 1 de juliol, s’estan escometent per a la creació d’una cafeteria, il·luminació de façana i remodelació de recepció de visitants, per part de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat.

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, ha manifestat que “es tracta d’una intervenció que ens permetrà millorar l’atenció als públics, fer-ho més accessible i renovar la mirada cap a aquest enclavament històric i patrimonial amb una il·luminació innovadora sobre alguns elements de la seua arquitectura com les voltes del claustre gòtic” i ha afegit que “les llums de led ens acostaran detalls i ens ajudaran a redescobrir l’antic convent i també són una font d’estalvi energètic i la constatació d’un projecte en el qual treballem des de fa quatre anys per a convertir el Centre del Carme no sols en un espai de referència en l’art contemporani sinó també en un centre d’art sostenible, de reivindicació i de lluita per les problemàtiques que travessen l’art actual”.

El director del Centre del Carme ha explicat que “la preservació del medi ambient no és una meta sinó un model de gestió que afecta tant el nostre programa cultural com a la nostra manera de treballar”.

Obres de remodelació

El passat 1 de juliol van començar les obres de la cafeteria, llibreria i recepció de visitants.

Les obres comprenen una actuació sobre la il·luminació de façana, elements arquitectònics en el claustre gòtic i l’escala barroca i Sala Goerlich-Ferreres on també es modificarà la rampa d’accés a Ferreres per a la construcció d’una nova que millore l’accessibilitat dels i les visitants.

L’actuació sobre la il·luminació de la façana consistirà en un senzill bany de llum des de la cornisa de l’edifici cap avall, destacant els volums de balcons i finestres, reforçant-lo amb projectors per a la il·luminació dels cartells o pendons de les exposicions que en eixe moment estiguen o vagen a ser exposats, tot això utilitzant tecnologia led per a un major rendiment i estalvi energètic.

En l’actuació del Hall d’entrada es redistribueixen els espais dotant-los de zones clarament diferenciades. Una recepció en la qual té cabuda el personal d’informació i un taulell on el visitant podrà trobar informació amb una sèrie de mostraris en el qual s’exposen cartells i llibres de les exposicions del moment o altres anteriors, així com informació de les activitats i exposicions actuals.

Una pantalla de led en el mur frontal a l’accés emetrà o projectarà informació de les activitats actuals o futures exposicions, així com informació de la vida cultural o artistes en relació amb el Centre del Carme.

Es conforma el Hall amb una zona expositiva i botiga de catàlegs, llibres d’exposicions, independent de la zona de pas al centre.

Mentre duren les obres de remodelació de l’entrada principal, l’accés al Centre del Carme es realitza per l’entrada de l’edifici d’Arts i Oficis, habilitada a aquest efecte i dissenyada segons la nova filosofia de modernitat i accessibilitat del centre d’art.

La cafeteria, situada a l’Aula Capitular comptarà amb una terrassa exterior al claustre gòtic. A l’Aula Capitular, es projecta un espai neutre en el qual els elements i l’arquitectura siguen els protagonistes. L’obra inclou la realització de banys que quedaran enfrontats a l’eixida del pati exterior que queda darrere de l’Aula Capitular.

Quant a les intervencions de l’escala barroca i l’escala dormitori, se centraran en una reorganització, redistribució i recondicionament de la il·luminació dels espais. En ambdues, per a la il·luminació s’ha optat per la utilització de l’última tecnologia en projectors i línies Led aportant profunditat en cornises i realçant els espais.

L’obra preveu abordar els treballs a les sales Goerlich – Ferreres per a l’última part, una vegada finalitze l’exposició ‘Acciones Cotidanas’ de Maribel Domènech, l’11 d’octubre.

La intervenció arquitectònica en aquestes sales consisteix en la neteja de les mateixes d’elements que en l’actualitat entorpeixen tant estèticament com a nivell d’ús i circulació d’aquestes. Destaca la rampa per a persones amb discapacitat que uneix les sales Ferreres i Goerlich, la qual resulta un element perjudicial per a la protecció d’un espai com és l’escala senyorial, llevant-li tota la majestuositat. La solució optada implica resoldre la rampa a la sala Goerlich 2, en la qual també s’eliminarà l’existent per a la construcció d’una altra rampa que reunisca les condicions necessàries d’accessibilitat.

Les obres s’han adjudicat a l’empresa Talent Ingenieria, instalaciones y servicios, S.L -Bluedec, S.L per import d’adjudicació de 768.178,67 EUR. (IVA Inclòs).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 10 =

torrent