25n
25N
25N

El Centre del Carme trasllada els seus tallers Mus’n’ babies a les llars

El canal de podcast #CCCContesenCasa entrevista aquest diumenge a Vicente Marco

El Centre del Carme trasllada els seus tallers Mus’n’ babies a les llars
04/05/2020 -

El Centre del Carme trasllada els seus tallers Mus’n’ Babies, per a bebés de 0 a 3 anys, a les llars. Es tracta d’un conjunt d’experiències musicals per a fer en família, des de casa, que s’inclouen dins del programa d’educació i mediació en línia #CCCCHabitantEspais.

Partint que la música està en tot, perquè habita en les persones, cos i veu es converteixen en els instruments principals d’aquesta proposta sonora que permetrà, mitjançant el joc, desenvolupar experiències musicals en la llar.

La situació que estem vivint en aquests moments presenta una realitat contraposada: mentre el nostre món sembla enfonsar-se (economia, confinament, etc.) el medi ambient sembla viure els seus millors moments des de fa molt temps. Com menys és un moment de reflexió i anàlisi. Els tallers Mus’n’ Babies online comencen aquesta setmana amb una proposta entorn de l’exposició ‘La deriva d’un gest post-romàntic’ d’Hugo Martínez-Tormo que va acollir en 2017 el Centre del Carme. El treball expositiu de Martínez-Tormo qüestiona l’ús de la tecnologia i denúncia la contaminació dels oceans.

Mus’n’ babies és un projecte del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb Utem Escola de Música, la primera escola basada en la Pedagogia musical d’Edgar Willems en la Comunitat Valenciana.

Mus’n’Babies és una activitat pionera a Espanya en l’àmbit de l’educació artística que uneix els conceptes de Música, Museu i Bebé. La proposta posa música a les arts visuals i proposa visites guiades a les exposicions dirigides a les famílies amb bebés de 0 a 3 anys, una fórmula que permet introduir a les i els xicotets en el context del museu a partir de la música.

Amb més d’una vintena de propostes realitzades en els últims cinc anys, de manera presencial, Mus’n’Babies ha servit per a introduir a les famílies en l’obra contemporània a través d’exposicions com les de la col·lecció Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, les obres de Daniel G. Andújar, Xisco Mensua o Okuda San Miguel; introduir valors com el respecte cap a altres éssers de la naturalesa o la preservació del planeta a través de l’obra d’Olga Diego o Hugo Martínez-Tormo, així com conéixer les col·leccions dels museus de Belles arts de Castelló i d’Alacant o els fons del Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni de Vilafamés.

Segons el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont “es tracta d’una experiència musical que mitjana entre els públics i l’obra expositiva i que constitueix una producció educativa autònoma generadora de coneixement”.

Pérez Pont ha explicat que “amb els tallers Mus’n’ babies online obrim una nova sèrie de propostes didàctiques per a fer des de casa, que s’insereixen dins del nostre #CCCCHabitantEspais, un programa específicament dissenyat per a traslladar el nostre programa d’educació i mediació a la comunitat virtual”.

El director del Centre del Carme ha afegit que “el nostre objectiu és que totes aquestes propostes digitals que estem desenvolupant amb caràcter general, des del programa #CCCCenCasa, transcórreguen de manera paral·lela al projecte cultural del Centre del Carme que pròximament reobrirà les seues portes”.

#CCCCHabitantEspais

Des de la seua posada en marxa, fa una mica més d’un mes, el programa #CCCCHabitantEspais ha desenvolupat més d’una trentena de propostes, entre les quals es troben una dotzena de tallers online i diverses entrevistes a personalitats de l’àmbit de la pedagogia i l’educació introduint el debat entorn de l’espai com a tercer docent. En les entrevistes han participat Mabel López Albors; Javier Abad Molina i Ángeles Ruiz de Velasco Gálvez, Pablo Fernández Berrocal o Begoña Aparicio.

#CCCCHabitantEspais consta de diverses propostes pensant en les llars com a espais de cultura, llocs on es crea, comparteix, transmet i cuida la cultura.

Setmanalment l’equip d’Arquilecturas (projecte seleccionat dins de la convocatòria Tangent de mediació cultural del Consorci de Museus) proposa diferents pràctiques d’arquitectura per a xiquets i xiquetes mitjançant material adaptat, comptant amb els recursos que hi ha habitualment a casa.

A més s’han desenvolupat tallers per a les exposicions que estan actualment en el Centre del Carme: ‘Escif. Què passa amb els insectes després de la guerra’, ‘Viatge a Corfú. Carlos Pérez. L’home-museu’,’Between debris and things’, o ‘Art al Quadrat. De cors, danses i desmemòria’, així com en relació a altres mostres recents com la dedicada a Fuencisla Francés ‘Punto de fugida’.

Aquesta setmana el taller ‘Mai subestimes un llapis’ recorda la mostra ‘Testimoni gràfic d’un territori, símbol d’un poble’ que es va poder veure en el Centre del Carme en 2019. A més s’introdueix el taller ‘L’arquitectura del paper’ i l’arquitecte Carmel Gradolí, que es troba desenvolupant la nova escola Imagine Montessori School a Paterna, al costat d’Arturo Sanz i Fran López, relacionarà l’espai domèstic amb l’arquitectura escolar.

CCCContesenCasa, Vicente Marco

Una altra de les novetats del projecte en línia del Centre del Carme ha sigut la creació del primer canal de podcast del centre d’art, una proposta desenvolupada en col·laboració amb Rembombori Cultural que ha traslladat els seus contacontes a les llars a través del #CCCContesenCasa.
Aquest pròxim diumenge, el seu seté programa comptarà amb la intervenció de Vicente Marco, novel·lista, contista, dramaturg i professor d’escriptura creativa, que ha obtingut més de 50 guardons entre els quals destaquen els premis Tiflos, Jaén i València de novel·la; els premis Unamuno, Julio Cortázar, Alberto Lista i ‘Guardiola d’Or’ de contes i el Fra Lluís de Lleó de teatre.

La primera part del programa comptarà com sempre amb un dels “Contes per telèfon” de Gianni Rodari. A continuació s’oferirà una ressenya de “Sense principi ni fi. Les aventures d’un xicotet caragol i una formiga encara més xicoteta”.

Finalment, Laia Cuentacuentos relatarà la història “Witika, filla dels lleons”, adaptació d’un llibre de Blanca Álvarez, i el conte-poema “Mamà”. Com en cada capítol, s’inclouran contes dels oïdors. Si les xiquetes, xiquets, famílies que escolten el programa volen participar, poden enviar els seus àudios, al Whatsapp al 603 83 22 52 o al correu info@rebomboricultural.com.

El berenar, projecte de mediació per a persones majors

‘El Berenar’ és una proposta de l’educadora Alba Cacheda, que articula un projecte de mediació dirigit a persones majors a partir de la formació d’un grup. Inicialment el grup es reuniria tots els dimarts a la vesprada en el Centre del Carme amb la finalitat de berenar, estar juntes i generar contingut i programació dirigits a persones majors, però ara aquesta comunitat ha teixit la seua xarxa telefònicament, des de les seues llars, compartint afectes, escolta i cures en una situació que els afecta directament.

Tots els continguts del programa online del Centre del Carme #CCCCenCasa estan disponibles en www.consorcimuseus.gva.es i a través de les xarxes socials del @centredelcarme.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 2 =