25n
25N
25N

El Centre del Carme programa un cicle de cinema de comèdies europees durant les nits d'agost

El Centre del Carme programa un cicle de cinema de comèdies europees durant les nits d'agost
23/07/2019 -

El claustre gòtic del Centre del Carme oferirà un cicle de comèdies durant les nits d’agost amb 26 títols pertanyents a diversos punts de la geografia europea que refrescaran les nits d’agost, amb entrada gratuïta. El cicle inclou des de “clàssics poc vistos” fins a “obres mestres de les quals s’han fet fins a nou remakes”.

‘De què riem a Europa’ oferirà, de l’1 al 30 d’agost, un estiu carregat de riures, amb 26 títols produïts en el segle XX i XXI, pertanyents a diversos punts de la geografia europea, ha informat el centre d’art en un comunicat.

Clàssics poc vistos, obres mestres ignotes, films sorprenents que no van arribar a estrenar-se a Espanya, comparteixen cartell amb “perles imprescindibles de la comèdia europea que fa molt temps que no són exhibides”.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “des del Centre del Carme, un espai en el cor de la ciutat, volem oferir aquest mes d’agost, el mes de vacances per excel·lència, una opció cultural de qualitat tant per als valencians que passen aquest mes a la seua ciutat com per al públic estranger que ens visita, que constitueix més d’un 20% del nostre públic”.

Pérez Pont ha remarcat que “en aquest cicle abordem la comèdia, un gènere a vegades poc atés en els circuits especialitzats, que ens serveix per a construir el relat de la forma de vida dels europeus, en la línia de l’exposició ‘European Puzle’, amb múltiples mirades a Europa i països com Alemanya, Itàlia, França i Espanya, a més de Rússia, Ucraïna, Suècia o Hongria, entre altres”.

“Aquest cicle no és un repositori de pel·lícules, sinó que és una proposta específicament dissenyada per al Centre del Carme, amb l’ajuda del crític Daniel Gascó.

La nostra intenció és potenciar i posar en valor la comèdia al cinema com un gènere que ens permet abordar certs temes o problemàtiques des d’un altre punt de vista, amb l’humor com a aliat”, ha conclòs Pérez Pont.

El coordinador del cicle, Daniel Gascó, ha explicat que “aquest cicle ofereix un ampli recorregut geogràfic i temporal sobre les diferents formes d’humor que ha donat el vell continent des que el cinema va començar a parlar fins als nostres dies”.

Entre altres curiositats, Gascó destaca que “Fernando Fernán Gómez va anar probablement el primer cineasta feminista que va tindre el cinema espanyol.

‘Només per a homes’ denuncia en clau satírica la situació de la dona a Espanya, que a principis del segle passat no tenia més opcions que casar-se, ser una solterona frustrada, ingressar en un convent o la prostitució”.

Al costat de ‘La línia del cel’ (1983), de Fernando Colomo, són els dos títols espanyols triats en aquest viatge curiós pel vell continent, en el qual l’estació més recurrent serà Itàlia amb sis títols.

Segons Gascó “es tracta de sis obres mestres que serveixen per a posar el nostre èmfasi en una comèdia modèlica que ha influït a tot el món”.

Fins a 9 ‘remakes’ ha generat ‘Perfetti sconosciutti’ (2016), una sinistra rondalla sobre la dominació dels mitjans de comunicació la versió original dels quals italiana servirà per a tancar el cicle.

Es veurà també ‘Mafiós’ (1962), un treball magistral escrit per Marco Ferreri i Rafael Azcona que guarda vincles amb ‘El botxí’ (1963); una de les comèdies més celebrades amb ‘Arrangiatevi’ (1959); un film de culte, ‘Si può fare’ (2008), que segurament va inspirar a Javier Fesser en ‘Campions’ (2017); l’insòlit debut de Maurizio Nichetti, ‘Ratataplan’ (1978), i un dels millors exponents del que es va dir neorealisme rosa, ‘Domenica d’agost’ (1950), que, per descomptat, es projectarà un diumenge d’agost.

Per contrast, es veuran títols aïllats de la cinematografia hongaresa, russa o portuguesa, les incursions de la qual en el gènere còmic a penes són conegudes.

A Portugal, per exemple, l’obra de Manoel d’Oliveira va oferir diversos exemples de com la comèdia és ‘tragèdia més temps’, una combinació jocosa que resulta de conduir el drama fins a extrems delirants.

‘A caixa’ (1994) va ser una comèdia de barri molt oblidada que es va estrenar puntualment a Espanya.

ALEMANYA ÉS EL SEGON PAÍS AMB MÉS REPRESENTACIÓ EN EL CICLE

Hi haurà oportunitat de descobrir ‘Viktor und Viktoria’ (1933), cèlebre film musical que va versionar amb molt d’èxit Blake Edwards mig segle després. I és que aquest clàssic és un dels molts films alemanys que s’exhibiran.

Tant ‘La vida en obres’ (1997) com ‘Im juli’ (2000) malbaraten la mateixa vitalitat que els seus joves protagonistes, els qui han de bregar amb un món plagat de fronteres o viure l’amor en temps de la sida.

Tant la mítica ‘Homes, homes’ (1985) de Doris Dörrie com el film grec ‘Attennberg’ (2012) vénen signats per dues dones, dos títols transgressors que representen a les cineastes europees, amb escassa presència en aquest gènere.

Segons Daniel Gascó, “països com França o Gran Bretanya, tan fecunds en el gènere de la comèdia, tenen menys presència en el cicle perquè tenen una producció que, afortunadament, coneixem millor, i l’esperit que hem procurat insuflar a aquesta selecció ha sigut el del descobriment, perquè sospitem que Europa, en tota la seua extensió, continua sent un territori per (re)descobrir”.

De totes maneres, cal celebrar la inclusió de ‘The Rutles’ (1978), la fantàstica paròdia que Eric Aneu-li, membre dels Monty Python, va fer als Beatles; ‘Tandem’ (1987), film que va revelar a Patrice Leconte com a gran autor, i l’òpera preval de Cédric Klapisch, inèdita també a Espanya, que inaugurarà el cicle, ‘Riens du tout’ (1990), perquè, com diria la seua traducció al castellà, ‘res en absolut’ d’aquesta magnífica proposta estiuenca manca d’interés.

Excepte els dilluns, en els quals el centre d’art està tancat, cada nit, de dimarts a diumenge, el Centre del Carme obrirà les seues portes, a les 22.00 hores, per a oferir una pel·lícula diferent, de forma gratuïta i en versió original.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − disset =

caixaontinyent
lleida 2020
ruta massamagrell
paterna