El Centre del Carme i el Festival 10 Sentidos presenten ‘Macho Man’, d’Àlex Rigola, un laberint escènic contra la violència masclista

El Centre del Carme s’uneix un any més al Festival 10 Sentidos oferint algunes de les seues propostes en el centre de cultura contemporània de manera gratuïta

Guardar

19.05.13 Macho Man CCCC
19.05.13 Macho Man CCCC

El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta l’últim treball del dramaturg català Àlex Rigola, ‘Macho Man’, una instal·lació de teatre-document que es podrà visitar fins al pròxim 19 de maig de manera gratuïta.

Com escapar del laberint infernal que suposa el maltractament? Com sobreviure a aquella violència quotidiana que asfíxia les seues víctimes amb cada nova casella del calendari? El dramaturg Àlex Rigola aborda en ‘Macho Man’ els horrors de la violència masclista enquistada en els diversos plans de la nostra vida: familiar, quotidiana, social, institucional… Aquesta instal·lació espectacle és una proposta de col·laboració entre el Centre del Carme Cultura Contemporània i Festival 10 Sentidos, dins la seua VIII edició, que compta amb el patrocini principal de Caixa Popular, i porta per lema ‘Bèsties’.

‘Bèsties’ planteja una reflexió sobre aquells impulsos agressius que brollen en els éssers humans, sobre aquella brutalitat que ens rodeja i ens persegueix; que ens pertorba i ens atrau a parts iguals.

La peça de Rigola ha sigut presentada en una roda de premsa en què han estat presents el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; el director de Relacions Institucionals i RSC de Caixa Popular, Paco Alós; les directores del Festival, Meritxell Barberá i Inma García, i el mateix Àlex Rigola. A més, els assistents a l’acte han participat en un passe específic per a descobrir el funcionament d’aquest artefacte creatiu.

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “amb aquesta instal·lació Àlex Rigola ens introdueix en l’àmbit privat per a veure amb els nostres propis ulls la realitat d’un problema en què encara ens falta molta informació i sobretot formació”. Pérez Pont ha lloat el treball realitzat per Rigola i el festival amb els joves que visitaran aquests dies la instal·lació: “les persones adultes tenim una gran responsabilitat amb les noves generacions. L’art no només és una eina de sensibilització sinó també un recurs educatiu molt potent que estimula la nostra capacitat crítica, una lliçó de vida que ens converteix en persones més lliures i justes”.

Pérez Pont ha recordat que “el Centre del Carme és un espai de creació dedicat a les arts vives i en aquest punt ens unim un any més al Festival 10 Sentidos amb propostes que van des de les arts escèniques en espais no convencionals, la dansa o l’experimentació sonora per a culminar amb una gran festa entorn del Dia Internacional dels Museus, que enguany hem titulat ‘Carme Diem’, on des del Centre del Carme, invitem a tota la ciutadania a celebrar el present de l’art contemporani”.

Coproduït pel Centre del Carme i el Festival 10 Sentidos, en col·laboració amb el festival Temporada Alta de Girona i els Teatres del Canal de Madrid, ‘Macho Man’ es presenta com un viatge escènic i experimental en el qual l’audiència es transforma en testimoni i protagonista de l’horror. Així, el públic va recorrent les diverses estances que componen la instal·lació, travessant aquell autèntic laberint de l’horror que Rigola ha traslladat al Centre del Carme de Cultura Contemporània. No ho faran sols: en aquest descens als inferns del masclisme els guia la veu d’una víctima de violència de gènere, que va contextualitzant cada etapa del recorregut. No apareixen en aquesta peça de teatre-document restes de sang, ni cossos assassinats; no cal: la mateixa configuració de l’espectacle és capaç de posar-nos davant de l’espill dels aspectes més tenebrosos de la nostra societat, de les hipocresies arrelades i les ferides que no es tanquen. Una denúncia sense concessions d’aquella realitat tan enquistada en la nostra realitat.

‘Macho Man’ és el fruit de 10 mesos d’investigació i documentació en què Rigola ha comptat amb l’assessorament de la psicòloga Alba Alfageme. Pel que fa al muntatge, és a càrrec de Heartbreak Hotel, una companyia en l’esperit de la qual resideix tant la voluntat d’explorar noves formes de narració escènica com el desig de qüestionar els valors de la societat contemporània.

Amb l’objectiu que aquest crit sobre el terror quotidià arribe a les noves generacions, el Festival 10 Sentidos ha concertat diverses visites escolars en col·laboració amb l’Institut Valencià de la Joventut-IVAJ. No debades, els responsables d’aquest muntatge escènic es van adonar després dels primers passes que alguns joves que visiten la instal·lació, després de participar-hi, s’adonaven que en el seu entorn més pròxim (família, grup d’amics, veïns…) s’havien produït episodis de violència masclista a què fins a aqueix moment no havien sabut posar nom. Aquesta és precisament una de les vocacions amb què va nàixer ‘Macho Man’: aprendre a reconéixer i anomenar aqueixes situacions que, lamentablement, amb tanta freqüència es donen en la nostra societat.

A més, en connexió amb ‘Macho Man’ i per a reforçar la voluntat transformadora de l’espectacle, la coreògrafa Alicia Herrero presentarà el 19 de maig la peça de dansa comunitària ‘Mujeres que bailan’, protagonitzada per víctimes de violència de gènere i dones que han decidit unir-se a aquestes per a mostrar el seu suport incondicional. Que les participants aconseguisquen comunicar les seues emocions i conflictes mitjançant el moviment és l’objectiu principal d’Herrero, que ha posat en marxa aquesta iniciativa comunitària protegida per l’associació Alanna. Aquesta peça, que pren la dansa com a fil conductor, s’ha posat en marxa des de la direcció de 10 Sentidos junt amb el Centre del Carme, i hi intervindran aproximadament 15 participants vinculades a l’esmentada associació. La cita, a més, suposa la clausura de la programació del festival al Centre del Carme.

Recorrent ‘Macho Man’

En ‘Macho Man’ es planteja un recorregut que el públic travessa durant prop d’una hora. Així, els assistents, en grups de huit persones, transiten per les onze sales que componen la instal·lació. En aquests espais podran escoltar, llegir, prendre decisions, passejar i interactuar amb l’entorn i amb la resta d’espectadors. Al llarg del laberint es toparan amb testimonis i converses reals, textos, sentències, declaracions, fotografies, llibres i vídeos que els permetran conéixer en profunditat les tenebres de la violència masclista. El recorregut ha sigut dissenyat per Max Glanzel i s’hi inclouen amagatalls interactius que conviden a la participació del públic.

‘Spiders Salvajes’ i Los Voluble al Centre del Carme

A més de ‘Macho Man’ i ‘Mujeres que bailan’, el Centre del Carme Cultura Contemporània presenta el pròxim 18 de maig, dins de la seua festa ‘Carme Diem’, la instal·lació ‘Spiders Salvajes’, de Groupe Laps, i l’actuació de Los Voluble, ‘Flamenco is not a crime’, en col·laboració amb el Festival 10 Sentidos.

A partir de les 20 hores el Centre del Carme obrirà les seues portes amb ‘Spiders Salvajes’, una instal·lació plàstica de llum i so, una animació viva i dramàtica acompanyada per sons de la selva i música d’una orquestra que complementen les escenes. El conjunt Los Voluble presentarà el seu projecte ‘Flamenco is not a crime’, el seu set audiovisual més flamenc i més ballable.

Arxivat a:

Destacats