El Centre del Carme promou la participació ciutadana a través de la poesia amb el projecte 'Paraulapoder'

El col·lectiu Poetas del montón i l'Observatori per la participació i el desenvolupament comunitari inauguren el seu projecte 'Paraulapoder / Palabrapoder / Wordpower' el pròxim 7 de setembre

Guardar

Centre del Carme
Centre del Carme

El Centre del Carme Cultura Contemporània promou la participació ciutadana a través de la poesia amb el projecte 'Paraulapoder / Palabrapoder / Wordpower', del col·lectiu Poetas del montón i l'Observatori per la participació i el desenvolupament comunitari.

El projecte, seleccionat dins de la convocatòria 'Altaveu' d'inclusió i cohesió social, ofereix una reflexió, a través de la poesia, sobre l'apropiació de la cultura, la paraula i el poder.

Des d'aquests col·lectius es plantegen traure l'art i la gestió de la cultura dels despatxos i dels grans circuits comercials i lliurar-lo a la humanitat, a la ciutadania.

El projecte de Poetas del montón sorgeix per a construir cultura de manera col·lectiva, oberta i transparent posant especial interés a treballar amb els col·lectius que afronten més desigualtats i donar-los veu i espai per a apoderar-los.

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que "des que vaig assumir la gestió d'aquest espai treballem per a posar les institucions al servei de la cultura i no al revés, impulsant institucions permeables en què la cultura siga patrimoni de totes i tots i es construïsca amb les aportacions de la ciutadania, de manera individual o a través de la col·lectivitat".

Pérez Pont ha assenyalat que "amb projectes com aquest, que emmarquem dins del nostre programa 'Altaveu', obrim l'espai públic al diàleg, a la paraula poètica i reivindicativa, per a ser un altaveu d'aquests agents culturals i socials, amb els quals obrir noves mirades al nostre entorn artístic".

A través d'una sèrie de trobades que tindran lloc a la sala Contraforts del Centre del Carme, 'Paraulapoder' donarà a conéixer tot el treball que du a terme Poetas del montón des que es va crear en 2015, al llarg de més de cent esdeveniments en dotzenes d'espais, amb el suport de poetes i artistes d'altres disciplines treballant sempre de manera oberta, participativa i horitzontal.

Es mostraran dos dels seus grans projectes, com són 'Microabierto' i 'Voces de barrio', esdeveniments que s'han celebrat en diversos barris de València poc massificats culturalment en els quals es convida qualsevol persona a participar.

El seu treball es trasllada fins al 29 de setembre al Centre del Carme. Aquest dissabte dia 7 s'inaugura el projecte amb les intervencions de Catalina Isis i Ignacio Lázaro. El diumenge 15 se celebrarà un micro obert amb Víctor Benavides, 'A la llengua de València'.

Així mateix, es tindrà lloc una taula redona el 19 de setembre davall el lema 'Cultura amb i per a la ciutat, d'una cultura al servei de les institucions a unes institucions al servei de la cultura', amb la intervenció de representants de diferents agents culturals del territori valencià com el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la Universitat de València, Graners de Creació, Confusion Festival i la Plataforma d'Iniciatives Culturals Urbanes de València.

La igualtat i el feminisme s'abordaran també en diverses trobades: 'Cultura contra la intolerància' (21 de setembre), amb la participació de La internacional teatral i Moviment poètic mundial, coordinat per Rafa Segura i Aigua Clara; i 'Cultura, feminismes i moviments socials', amb les intervencions de Sol Camarena, revista 'La Gorgona', La Rossa i Biblioteca de la Dona (el 22 de setembre).

Finalment, Carles Monclús, amb 'Cultura, animació i gestió cultural', tancarà les trobades que al llarg de quasi un mes tindran la poesia com a eina d'agitació cultural.

Destacats