El cine s'assenta al Centre del Carme amb el festival Mostra la Ploma sobre la diversitat sexual, de gènere i familiar

Guardar

19.10.11_presentacion_festival_Mostra_la_ploma
19.10.11_presentacion_festival_Mostra_la_ploma

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel director de Mostra la Ploma, Luis Noguerol, ha presentat aquest matí la V edició de Mostra la Ploma. Festival Internacional de Cinema i Cultura per la Diversitat Sexual, de Gènere i Familiar, que se celebrarà al Centre del Carme del 17 al 27 d'octubre.

A la presentació de València han assistit també la directora del documental 'La resistencia trans', Claudia Reig, i la cap d'Iniciatives de Diversitat de la Universitat de València, Ruth Mestre.

Mostra la Ploma és un projecte organitzat per Lambda, que va iniciar el camí l'any 2015 i que compta amb el suport del Consorci de Museus, entre altres organismes públics, a més de diferents entitats socials.

Pérez Pont ha assenyalat que "després de l'èxit del cicle de cinema que vam oferir aquest passat mes d'agost, al qual van assistir més de 8.700 persones, la cinematografia i la videocreació s'assenten al Centre del Carme, amb propostes tant clàssiques, que han servit de referència per als cineastes de hui, com produccions contemporànies, reflex de les inquietuds i preocupacions de la societat actual. En aquest àmbit, s'inclou el festival Mostra la Ploma que en la V edició s'instal·la al Centre del Carme per a visibilitzar les identitats sexuals en la seua diversitat".

El director del Centre del Carme ha lloat el treball que ha desenvolupat Lambda, "una de les primeres entitats amb la qual col·laborem a la meua arribada a aquest centre i germen de la convocatòria Altaveu d'inclusió i cohesió social amb què obrim el Centre del Carme a la ciutadania valenciana i al seu teixit associatiu amb l'objectiu principal de visibilitzar tots els sectors de la nostra societat com a clau de progrés. I, en aquest sentit, el cine és una important font de comunicació, transmissora de valors".

La cinquena edició de Mostra la Ploma iniciarà el cicle de projeccions el dijous 17 d'octubre. En aquesta sessió inaugural, s'estrenarà el documental 'La resistencia trans', coproduït per El Barret i Lambda, amb el suport d'À Punt. Posteriorment, la pel·lícula es presentarà en diverses plataformes digitals, cines, associacions, espais culturals i cadenes de televisió.

Aquesta edició s'ha sumat a l'any temàtic promogut per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) 'Majors sense Armaris: Història, Lluita i Memòria!' com a homenatge a totes les persones que van obrir el camí de l'activisme per la diversitat sexual, de gènere i familiar en els anys setanta i huitanta del segle passat.

Amb aquesta voluntat d'agraïment a pioneres i pioners de l'activisme, s'ofereixen diversos títols que rescaten la memòria i el treball de les persones majors LGTBIQ+, com el documental holandés 'Monument van trots', del director Sebastiaan Kes, amb un aplaudit recorregut per festivals internacionals.

La imatge del cartell d'aquesta edició és de l'artista Nazario, referent de l'activisme i de la creació artística innovadora dels setanta i huitanta. En aquesta es recrea l'inici de l'obertura de la societat espanyola, durant la transició democràtica, impulsada per persones valentes que van fer patent una visibilitat fins llavors reprimida.

La programació recull 41 pel·lícules procedents de més de 20 països repartits pels cinc continents i constitueix un variat panorama transversal sobre diferents problemàtiques relacionades amb les identitats sexuals no heteronormatives. Al mateix temps, s'incideix específicament en determinades qüestions mitjançant sessions tematitzades dins de la secció oficial de curtmetratges.

Sessió Trans

En aquesta edició, s'ha atorgat a la temàtica trans un destacat protagonisme. Aquest minicicle es configura com una visió calidoscòpica de gran diversitat de realitats relacionades amb les identitats trans. Un univers ple de matisos que varia de manera abismal en funció del lloc del món on es viu. Així, podrem viatjar de la marginació social i familiar d'una xica transsexual a Geòrgia en 'Prisoner of society', a l'apoderament d'un xic transgènere mexicà en 'Anami Lee', passant per 'Majur', que resumeix la vida d'una dona trans en una comunitat indígena de Brasil.

Sessió Joves LGTBIQ+

Inclou títols protagonitzats o realitzats per joves LGTBIQ+, des dels més variats contextos socials, per a visibilitzar identitats lliures d'estereotips, en què les xarxes socials és un dels territoris on s'obrin noves possibilitats d'expressió i lluita, tal com reflecteix 'SNAP'. Les pel·lícules seleccionades també deixen empremta de la persistència de la desinformació, l'assetjament i les pors interiors a les quals es continua enfrontant la comunitat de joves LGTBIQ+, com reflecteixen 'Darío', 'Orgullo' o 'Make up'.

Sessió VIH/SIDA

El VIH/sida no és una problemàtica exclusiva de les persones LGTBiQ+, però des dels col·lectius, artistes i activistes s'ha desenvolupat un ampli ventall d'accions, entre les quals el cine té un paper destacat. Documentals, ficció i animació configuren una mirada que comprén la qüestió des de la investigació històrica, en 'Manolo le decían', fins a la poesia audiovisual de 'Sangro'; passant per la denúncia de l'estigma social de la xilena 'Sombra de ojos' o de 'Siempre que lo cuento', i la reivindicació impregnada d'humor de 'Chenoa's fault'.

Sessió Exilis

Com en la pel·lícula francoperuana 'Carlito se va para siempre' o l'espanyola 'Guillermo en el tejado', la fugida dels llocs d'origen per causa de l'orientació sexual o identitat de gènere és una solució habitual en la recerca d'espais on poder ser feliços. L'odi a la diversitat està present també en les mateixes famílies o en el cercle d'amistats, tal com relaten 'Malik', 'Cocodrilo' o 'Né du tonerre'.

Sessió Armaris

Altres vegades la solució és ocultar-se, fer invisibles les identitats i els desitjos, com relata magníficament 'Manicure', una coproducció britanicoiraniana, en la qual coneixerem realitats difícilment imaginables des del nostre estatus occidental. Estar dins de l'armari té moltes facetes; el món de l'esport és, sens dubte, un dels més tancats, com s'escenifica en 'Nadie quiere tu verdad'. De vegades, les lectures de les pors i inseguretats comporten un somriure com en 'Inquilinos' o 'El sueño de Horacio', i altres condueixen a cruels desenllaços com en 'A sombra interior'.

Sessió Divergències

L'univers de la dissidència sexual és molt ampli i en aquesta sessió es recullen realitats que potser continuen sent menys conegudes o que desafien les normes socials més arrelades. El qüestionament dels models de família tradicionals es plasma en to de comèdia en 'Amigos de esperma', i de manera testimonial i reivindicativa, en 'Génesis'. El film 'Infinito en cuanto dure' ens enfronta en un relat de ficció amb la quotidianitat de les persones asexuals, i 'Amiel', un documental en primera persona, posa de rellevància la complexa problemàtica que viuen les persones intersexuals.

Arxivat a:

Destacats