Cens a 2.316 gossos en la campanya d'extraccions gratuïtes d'ADN

L’Ajuntament prepara una última acció per a conscienciar als amos de mascotes. A partir de hui començaran les anàlisis i les sancions

Guardar

Gos passejant pel carrer
Gos passejant pel carrer

Yacki és un "bichón" maltés de quatre anys que forma part del cens d'ADN caní de Mislata. El seu amo es va acollir a la campanya d'extraccions gratuïtes impulsada per l'Ajuntament. Va arreplegar el seu tiquet, va demanar cita en el seu veterinari i una senzilla mostra de sang va ser suficient per a extraure el genotip de l'animal i incorporar-ho al cens municipal d'ADN.

Com l'amo de Yacki, altres 2.316 veïns de Mislata també van arreplegar el seu tiquet i la gran majoria, un total de 2.166, ja estan genotipats i censats, mentre que la resta ho faran en els pròxims dies. Finalitzada esta primera fase i després del devessall de sol·licituds rebudes abans de final del 2016, la regidora de Sanitat, Mayka Tarín, agraeix "l'esforç que han fet les clíniques veterinàries en estes últimes setmanes per a censar a tants gossos i la implicació de la ciutadania, perquè d'ells depén en bona mesura l'èxit d'este projecte".

L'ADN caní és el projecte amb el qual l'Ajuntament de Mislata està decidit a posar fi al problema de la femta en la via pública. Malgrat la complexitat del procés, que va implicar una modificació de les ordenances municipals, i de la dificultat que suposa llançar un projecte pioner, l'alcalde, Carlos Fernández Bielsa, es mostra convençut de la seua efectivitat: "Som conscients que ser els primers a analitzar l'ADN implica certs riscos, però estem convençuts que eixirà bé". A més, Bielsa recorda que la femta en el carrer són "una qüestió de civisme que preocupa i molt als ciutadans i davant el qual no podíem quedar-nos de braços plegats".

A partir d'ara el projecte entra en una segona i definitiva fase. El govern municipal preparara una última campanya de conscienciació ciutadana dirigida principalment a aquells propietaris de mascotes que encara no les han censat, per als qui l'ordenança preveu sancions de 300€ i un termini màxim d'un mes per a fer-ho de forma obligatòria.

I a partir d'ara començaran les anàlisis d'ADN i les multes als amos que no arrepleguen les deposicions de les seues mascotes. Des d'eixe mateix dia, els agents de la Policia Local eixiran al carrer per a realitzar identificacions aleatòries i comprovar que els gossos estiguen correctament censats i genotipats. Podran fer-ho en el mateix moment, ja que aniran equipats amb unes tablets en les quals està incorporada tota la informació del cens caní.

Este cens, a més, permetrà associar els excrements trobats en la via pública amb l'amo del gos responsable d'esta deposició. Així, quan el personal de Nemasa -empresa pública encarregada de la neteja viària- detecte un excrement en el carrer, arreplegarà una mostra, l'enviarà al laboratori i els seus resultats es confrontaran amb el banc genètic per a determinar amb exactitud el nom del gos i el del seu amo. En cada actuació, la Policia Local també garantirà la cadena de custòdia, des de la recollida fins a la seua arribada al laboratori.

Destacats