La Senyera i la pólvora continuaran sent protagonistes d'un 9 d'Octubre atípic

La ‘mocaorà’ és una de les tradicions del 9 d’Octubre en coincidir amb la festivitat de Sant Donís, patró dels enamorats

Guardar

Processó Cívica 9 Octubre 2019 02
Processó Cívica 9 Octubre 2019 02

València viu, hui, un 9 d'Octubre atípic. Per primera vegada, la Senyera no baixarà pel balcó de l'Ajuntament ni recorrerà els carrers de la ciutat en la tradicional Processó Cívica. La pandèmia del coronavirus obliga a evitar aglomeracions per a frenar la propagació del virus. Així i tot, valencians i valencianes podran gaudir del Dia de la Comunitat Valenciana d'una manera diferent.

Per a començar, la Senyera es traslladarà al Saló de Cristall perquè la ciutadania puga veure-la de prop al llarg de tota la vesprada – des de les 15.00 fins a les 20.30 hores -. Així mateix, diferents mascletaes es dispararan als diferents pobles i pedanies de València perquè la pólvora mai pot faltar en les celebracions valencianes. En aquesta ocasió, la tradicional mascletà de la plaça de l'Ajuntament es traslladarà a la terrassa del Consistori. El tret serà a les 13.00 hores a càrrec de la pirotècnia Mediterráneo.

Donada la situació actual, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha fet una crida la ciutadania a gaudir dels espectacles des dels seus domicilis o des d'espais oberts que permeten mantenir la distància física aconsellable en aquest moment, al mateix temps que s'ha instat a no efectuar desplaçaments entre els nuclis urbans i aglomeracions per a garantir les mesures de seguretat i evitar qualsevol incidència.

A la vesprada, arribarà el torn de les manifestacions i concentracions. I és que encara que al matí també estan previstes, la majoria es concentraran en horari vespertí. En aquest sentit, la Delegació de Govern ha autoritzat les següents sol·licituds: una concentració de Defenem València al matí; una altra d'Acció Cultural i de la Comissió 9 d'Octubre a la vesprada; una de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) a la vesprada, i una altra de Mi Tierra també a la vesprada. Igualment, s'ha demanat permís per a una manifestació d'Avant al matí i per a una altra a la vesprada de l'Associació del Regne de València de Gais i Lesbianes.

La cultura també tindrà un pes important en la celebració del 9 d'Octubre. De fet, al llarg de cada dia de festa, el conjunt de museus municipals han organitzat una programació especial amb activitats o visites gratuïtes. D'aquesta manera, per a aquest mateix divendres, l'oferta cultural de museus és la següent:

Centre arqueològic l'Almoina

– Visita guiada a les 10 h., 11 h., 12h. i 13 h.

Museu d'Història de València

– Visita guiada a les 10.30 h. i 12.30 h.– Activitat familiar a partir de 4 anys, contacontes "Tirant lo Blanc" 11.30 h.

Casa Museu Blasco Ibáñez

– Visita guiada a les 11 h.

Refugi de Serrans

– Visita guiada a les 13 h., 17.30 h. i 18.30 h.

La tradició de la 'mocaorà'

I si al 9 d'Octubre se celebra l'entrada de Jaume I a València, també és un dia especial per als enamorats en coincidir amb la festivitat de Sant Donís. Així, d'acord amb la tradició, les parelles es regalen un mocador, conegut popularment com a 'mocaorà', farcit de deliciosos dolços de massapà i tancat amb un nus o anell.

Luis Miguel Fuertes Luis Miguel Fuertes

La tradició de la 'mocaorà' es remunta al segle XVIII, després de la Guerra de Successió. En aquell moment, després d'aprovar-se els Decrets de Nova Planta, es va prohibir la celebració de l'entrada de Jaume I. Com a resposta, els forners de València van començar a elaborar els famosos massapans, anomenats 'piuleta' i 'tronador', que representaven als coets que ja no podien sonar.

Al costat d'aquestes dues figuretes de massapà es van unir unes altres amb forma de fruites i hortalisses com a representació de la fertilitat de la nostra horta valenciana.

Des de llavors, cada any, tots els rebosters valencians preparen un gran nombre de figuretes de massapà. Tant és així que, aproximadament, s'utilitzen més de 70.000 quilos de massapà per a elaborar al voltant de 200.000 'mocaoràs'.

Arxivat a:

Destacats