Celaá anuncia una reforma dels "aspectes més lesius" de la LOMCE abans de Nadal

La ministra avança també un nou model de beques, titulacions de FP i un fòrum d’experts sobre la professió docent

Eduardo Parra - Europa Press

Celaá anuncia una reforma dels "aspectes més lesius" de la LOMCE abans de Nadal
02/10/2018 -

La ministra d’Educació i Formació Professional i portaveu del Govern central, Isabel Celaá, ha anunciat que portarà al Consell de Ministres una reforma dels “aspectes més lesius” de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), aprovada el 2013 pel Partit Popular, abans de Nadal.

“Ara mateix estem ajustant redaccions alternatives dels aspectes que ens van semblar que més vulneraven la igualtat d’oportunitats i quan ho tinguem parlarem amb els grups parlamentaris, amb les comunitats autònomes i amb altres agents socials”, ha detallat Celaá en l’esmorzar informatiu organitzat per Europa Press aquest dimarts 2 d’octubre a l’Hotel Villa Magna de Madrid.

Entre els articles de la també coneguda ‘llei Wert’ que el Govern espanyol pretén modificar hi ha el 109.2, que va introduir el concepte de “demanda social” per al disseny de l’escolarització en els nous desenvolupaments urbanístics. “Provarem de reformular aquest article”, ha detallat Celaá, qui ha desmentit que el canvi d’aquest article puga perjudicar l’educació concertada. “L’escola concertada quedarà com està”, ha assegurat la ministra.

La ministra ja havia anunciat que l’Executiu de Pedro Sánchez pretén eliminar les revàlides i els itineraris “segregadors” a partir dels 13 anys que establia la LOMCE, i recuperar els programes de Diversificiació Curricular per ajudar els alumnats amb més dificultats de rendiment. També les avaluacions de diagnòstic a 4t de Primària i a 2n d’ESO per “analitzar plans per millorar els centres”. També “la participació de la comunitat educativa” en els Consells Escolars.

BEQUES I ACORD DEL PROFESSORAT

Durant l’esmorzar organitzat per Europa Press, Celaá, ha anunciat també que l’Executiu central convocarà un fòrum d’experts amb l’objectiu de recollir aportacions que es concreten en un acord sobre la professió docent abans que acabe aquesta legislatura.

“Impulsarem una política integral del professorat que pose coherència als diferents elements i fases de la professió docent”, ha afirmat Celaá, que ha detallat que el fòrum d’experts serà el “punt de partida” perquè el Govern de l’Estat, “prenent en consideració” les opinions i aportacions dels professionals, propose un acord sobre el professorat abans que acabe la legislatura.

Celaá ha admès que es tracta d’una tasca complexa” i assumeix “el risc de fracassar en aquest debat”, encara que ha proclamat que “no hi ha mai avanços sense assumir riscs”. “Potser en aquest moment es pot arribar a aquest acord”, ha aventurat.

A més, Celaá ha anunciat que l’Observatori de Beques i Ajudes a l’Estudi creat el 2010 es reunirà aquest mes d’octubre per elaborar un model nou de beques i ajudes a l’estudi per al curs 2019/2020.

Segons ha indicat la ministra, el sistema de beques va experimentar “una profunda reforma” el 2013, entre les conseqüències de la qual, va haver-hi “la disminució de les quanties rebudes per estudiants pertanyents a famílies amb menys nivell de renda”. Celaá ha recordat que, en alguns casos, aquesta caiguda de la quantia va arribar al 30%.

NOVES TITULACIONS DE FP

La intervenció de Celaá a l’Hotel Villa Magna ha començat dedicada a la Formació Professional (FP), quan ha avançat que el Govern del PSOE portarà al Consell de Ministres la creació de cinc titulacions noves de FP de grau superior relacionades amb l’aeronàutica, i ha avançat que també n’està preparant d’altres relacionades amb la salut ambiental, prevenció de riscs professionals, cures sanitàries i cultius cel·lulars.

“Volem títols útils per a les empreses i atractius per als alumnes”, ha afirmat Celaá, que ha defensat que la FP “és una opció de prestigi” que pot contribuir al “canvi de model productiu de l’economia espanyola” i requereix “una gran aliança entre empresaris, agents socials i el món educatiu”.

La ministra ha recordat, a més, que en el futur no existiran llocs de treball de baixa qualificació per la qual cosa ha advocat per donar un “impuls” a les qualificacions mitjanes de FP i, per aquest mateix motiu i per prevenir l’abandonament escolar, ha demanat als empresaris que no contracten xics joves” sense titular.

Preguntada pel Consell Escolar de l’Estat, que segueix presidit per Ángel de Miguel Casas, que va ser director general de Formació Professional durant l’etapa de José Ignacio Wert al capdavant del Ministeri. “Hem tingut la cortesia, la gosadia i la intel·ligència de mantenir la persona que hi havia i que no estava nomenada a dit pel govern de torn”, ha defensat Celaá.

La ministra d’Educació ha advocat perquè el president del Consell Escolar de l’Estat siga una “persona de reconegut prestigi i a més assenyalada per la comunitat educativa en el seu conjunt”, i s’ha decantat per “trobar una fórmula” per triar-ne el president, però “sense pressa”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + divuit =

sagunt a escena 2019
turismo salou