25n
25N
25N

Cebrián reclama que es reincorpore a la flota artesanal valenciana a la pesca de la tonyina roja

Cebrián reclama que es reincorpore a la flota artesanal valenciana a la pesca de la tonyina roja
05/10/2016 -

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha demanat al Ministeri d’Agricultura que s’incloga als barcos artesanals de la Comunitat Valenciana en la pesca activa de la tonyina roja, de la que han estat exclosos els pescadors tradicionals mediterranis des de fa 10 anys.

La consellera ha plantejat que, donat l’increment de possibilitats de pesca previst per al 2017, “és el moment de posar fi a la situació desigual de la pesca de la tonyina roja a la Comunitat Valenciana, amb un nou repartiment de quotes més transparent, just, equitatiu i solidari d’un bé que és col·lectiu”.

La pesca de la tonyina roja a la Comunitat Valenciana ha sigut una pesca tradicional practicada des de fa milers d’anys, amb diverses almadraves on es realitzava la pesqueria d’esta espècie i embarcacions d’arts menors que s’han dedicat a ella històricament.

En els anys 90 es va produir un descens de la biomassa de tonyina roja que va posar en risc la sostenibilitat a llarg termini de la pesqueria i va suposar l’abandó de la seua captura per la flota artesanal valenciana. La situació va portar a l’ICCAT (la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, amb competència en la gestió de l’estoc) a establir en 2006 un pla de recuperació plurianual exhaustiu per a la tonyina roja en l’Atlàntic Oriental i Mediterrani que s’ha reforçat en anys successius. L’èxit del pla de recuperació ha portat a l’ICCAT a augmentar la captura total permesa.

La Generalitat sol·licita que els barcos artesanals valencians puguen disposar d’una quota de captura d’acord amb el cens d’embarcacions, de manera que part de part de la quota que correspon a l’Estat espanyol, no reservada al fons de maniobra, s’assigne a les comunitats autònomes atenent a criteris transparents i objectius, com són la importància del seu sector pesquer professional en especial d’arts menors, la longitud de la costa o la importància de la flota recreativa, entre altres.

La flota d’arts menors de la Comunitat Valenciana compta amb 320 embarcacions. Encara que la repercussió de la pesca artesanal sobre la tonyina roja com a recurs pesquer no és significativa, necessita poder accedir a este per a mantindre la viabilitat econòmica de la seua activitat i poder diversificar les espècies a què dirigix les seues captures.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + 6 =

museo prehistoria
museo prehistoria