caixa popular

Cebrián: "Les mesures que s'estan duent a terme contra la Xylella són obligatòries, no opcionals"

Cebrián: "Les mesures que s'estan duent a terme contra la Xylella són obligatòries, no opcionals"
20/09/2017 -

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha afirmat esta vesprada en la seua compareixença en Les Corts Valencianes que “les mesures que s’estan adoptant són obligatòries, no es tracta d’una qüestió opcional”. En este aspecte, ha assegurat que el Consell compta amb “el suport tant del sector com del Ministeri, de la Unió Europea i d’altres comunitats autònomes”.

Elena Cebrián ha comparegut en la Comissió d’Agricultura dels Corts a petició pròpia per a explicar la situació fitosanitària a la Comunitat Valenciana respecte al bacteri Xylella Fastidiosa i les actuacions desplegades per la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient per a combatre-la i evitar la seua expansió. “El nostre objectiu ara mateix, és fitar-ho en la zona on està”, ha dit.

Fins a la data, ha remarcat la consellera, s’han comptabilitzat 45 positius i tots ells en ametler, s’han creat tres zones de demarcació -en les comarques de la Marina Alta i Baixa i en El Comtat- i s’ha procedit a l’arrancada i triturat del material infectat i el situat entorn de la parcel·la afectada. En això consistix l’eradicació, ajustada a la normativa europea i d’acord amb el Pla de Contigencia de la Comunitat Valenciana, vigent des de 2015. En este aspecte, Cebrián ha descartat un debat eradicació-contenció respecte a la Comunitat Valenciana, com el que s’ha plantejat en Balears. “Hem de ser exigents amb nosaltres mateixos”, ha manifestat, com ho som respecte a les amenaces fitosanitàries que vénen de fora.

Tot això, al mateix temps que es continua amb les prospeccions per a detectar la presència del bacteri, s’immobilitza el material vegetal en la zona demarcada i es tracta amb insecticides les àrees circumdants dels arbres infectats.

La consellera ha explicat que des del primer moment s’ha treballat en una ordre d’indemnitzacions als agricultors afectats per la Xylella. Una qüestió important “no sols pel que suposa de compensació econòmica”, ha especificat, “sinó també perquè una bona ordre d’indemnitzacions és un factor de garantia per a que l’agricultor declare les sospites o dubtes de tindre arbres infectats en les seues parcel·les, i afavorir la col·laboració del sector amb les administracions per a fer un seguiment pròxim en el cas que es vegen símptomes”. En este aspecte ha recordat que la Conselleria ha encarregat un estudi a la Universitat Politècnica de València sobre els criteris de valoració de les indemnitzacions i ha precisat que la Unió Europea exclou el luxe cessant de les indemnitzacions.

De cara al futur, Elena Cebrián, ha assumit que “hem d’arribar a conviure amb esta plaga com es conviu amb altres plagues”. Ha assenyalat la necessitat d’un suport més ferm per part de l’Estat per a l’IVIA, com a laboratori nacional de referència sobre bacteris. “Necessitem més fons de sanitat vegetal”, ha afegit. El Ministeri ha confirmat un import global per a la Conselleria que és “insuficient”, ja que “si es destina més a la Xylella, s’ha de reduir el pressupost per a la Ceratitis, per exemple” ha indicat. “No podem finançar noves partides de sanitat vegetal a expensa de les mesures que han d’aplicar-se contra altres plagues”, ha rematat. També ha recordat que el pressupost per a sanitat vegetal de la Conselleria s’ha incrementat ja en el que va de legislatura, però cal anar a més.

En referència directa als diputats presents en la Comissió d’Agricultura de Corts Valencianes, Cebrián ha demanat suport, independentment del color polític, per a fer front junt a este bacteri i ajudar al sector agrari.

La consellera ha insistit també en la comunicació. La Conselleria disposa d’una pàgina web específica https://www.xylella.es i ha habilitat un telèfon d’atenció al ciutadà (900 532 000) i un adreça electrònica xylella@gva.es per a atindré tots els consultes i avisos que puguen sorgir. Així mateix, actualitza la informació disponible sobre plagues en: http://www.agroambient.gva.es/web/agricultura/plagas-y-malas-hierbas


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − quatre =

Tardor
exposicion caps tallats
Paiporta
cultura als barris