caixa popular

Cebrián: "Cal seleccionar millor els objectius de la nova Política Agrària Comuna 2020-2027"

Cebrián: "Cal seleccionar millor els objectius de la nova Política Agrària Comuna 2020-2027"
27/09/2017 -

Una defensa ferma de la PAC i del seu pressupost, un reconeixement explícit a l’agricultura mediterrània, reciprocitat en les exigències de requisits fitosanitaris i un reequilibri de la cadena comercial i de distribució són algunes de les principals línies de la proposta feta al Govern d’España per part de la Generalitat en la negociació de la Política Agrària Comuna (PAC) 2020-2027.

Aixi ho ha manifestat esta vesprada la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en la seua compareixença en Les Corts Valencianes sobre les línies estratègiques, en el marc de la PAC 2020-2027 per a defendre els interessos del sector de la Comunitat Valenciana.

“Cal treballar en un escenari en què el pressupost de la PAC siga menor que l’actual, donades les pressions internes i externes que sobrevolen en la política europea”, ha reconegut la consellera. Per açò considera “sensat” pensar a seleccionar millor els objectius: “Volem un sector viable, de futur, amb mesures potents de desenrotllament rural, que faciliten la incorporació de jóvens i promoguen una producció sostenible”, ha resumit, partint del fet de que les ajudes de la PAC en la renda agrària valenciana compten a penes entre el 7% i el 9%.

El reconeixement de l’agricultura mediterrània passa, ha apuntat Elena Cebrián, per recuperar “els mecanismes de gestió de crisi i avançar en sistemes d’assegurament de rendes, una qüestió clau per a produccions com les nostres, molt exposades al mercat i a la volatilitat de preus”. La titular d’Agricultura part que l’actual PAC que va entrar en vigor en 2015 ha mostrat adaptar-se “molt malament a les nostres característiques estructurals i socials”.

La nova PAC, ha continuat, ha de ser més exigent respecte a la política comercial comunitària. Per això, des de la Generalitat “exigim la reciprocitat en els requisits fitosanitaris, ambientals o laborals, que han de complir les produccions procedents de tercers països, i un control més efectiu en els ports d’entrada”, ha dit.

D’altra banda, la Política Agrària Comuna europea del futur ha de contemplar “un reequilibri de la cadena comercial i de distribució de productes agroalimentaris, en la que els agricultors són l’anella més dèbil”. En esta direcció, ha de fomentar les entitats associatives i les interprofessionals, oferir més i millors ferramentes a les organitzacions de productors, promoure la transparència de les transaccions comercials i vigilar les pràctiques il·legals.

Deu contribuir efectivament, a més, a “una producció sostenible i que ajude al sector a adaptar-se al canvi climàtic” i “ser més fàcil d’aplicar i més senzilla d’entendre per als nostres agricultors i agricultores; així com més comprensible i legitimada, per a nosaltres i nosaltres, com a consumidors i com a contribuents”.

Elena Cebrián ha recordat el document general aprovat en conferència Sectorial a l’abril perquè el Ministeri d’Agricultura negocie la nova PAC 20120-2027, i ha insistit en el fet que, com ja va advertir llavors junt amb altres CCAA, “no es tracta d’una carta blanca per al Ministeri en la negociació”, sinó “un document obert, de principis, sobre el qual hi haurà molt que discutir”.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 3 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats