CCOO afirma que el frau de les beques de GVA supera els 1,8 milions i qüestiona altres 88 perquè no van variar les bases

Lamenta que no hi ha hagut "cap gest polític" de realitzar canvis i demana al Consell que s'assega a dialogar

Guardar

ccoo ep
ccoo ep

CCOO ha assenyalat que les 45 beques de la Generalitat declarades en frau de llei per la Inspecció de Treball suposaran almenys un cost econòmic per a l'erari públic d'1,8 milions d'euros i ha posat en dubte la legalitat de les 88 noves beques que han eixit des de setembre perquè no es van modificar les bases qüestionades.

La secretària de Formació i Ocupació de CCOO PVAna María García, i la secretària d'Acció Sindical de la FSC CCOO PVSoledad Fernández Cano, han lamentat en roda de premsa que "no hi ha hagut ni un gest polític de realitzar cap canvi" malgrat que aquesta resolució i han retret així mateix al Consell la seua "irresponsabilitat política i de gestió" cap a la joventut en perpetuar aquesta "precarietat".

CCOO va presentar una denúncia que va donar lloc a la declaració de 45 beques en frau de llei. Sobre aquest tema, Soledad Fernández ha assenyalat que la suma del cost econòmic de les dues actes de liquidació de quotes a la Seguretat Social que va emetre Inspecció el novembre de 2019 és de 708.094 euros, una d'elles des de maig de 2018 fins a juliol de 2019 i l'altra des d'abril de 2018 fins a setembre de 2019.

Aquest deute, actualitzada fins a gener, ascendeix ja a 1.001.950 euros, dels quals 166.991 corresponen al recàrrec del 20%. Però a més, CCOO té coneixement que 35 dels becaris afectats ja han exercit el seu dret a reclamar les diferències salarials demanant un any d'endarreriments amb el que el total salarial demandat suposa 827.837 fins a gener.

D'aquesta manera, el total que suposarà per a les arques públiques, una vegada la sentència sobre els salaris siga ferm, ascendirà a un mínim d'1.829.787 euros, ja que pot hi ha altres 10 becaris afectats que poden haver cursat les demandes fora dels serveis jurídics del sindicat. Fernández ha assenyalat que aquests diners eixirà dels Pressupostos de la Generalitat.

No obstant això, García ha apuntat que la major "preocupació" és que des de setembre de 2019 fins a gener han eixit les bases d'altres 88 beques, 64 d'elles ja resoltes, en les quals no hi ha hagut "cap modificació" dels aspectes qüestionats per Inspecció de treball i ha advertit que denunciaran les que sospiten que també estan en frau de llei.

D'elles, "la palma" se les emporta la Conselleria d'Educació, que ha tret 27 beques, Igualtat 25, Sanitat nou, i la resta es reparteix entre els altres departaments. Però a més, ha advertit que aquesta pràctica s'estén a la resta d'empreses públiques instrumentals com l'Institut Valencià de Cultura (VC), l'Institut Valencià de Finances (IVF), l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) o la Direcció General de Diversitat Funcional de la Conselleria d'Igualtat.

ASPECTES "ABERRANTS"

Sobre aquest tema, ha apuntat que cada conselleria publica les seues pròpies ordres de base encara que són totes "molt semblants". Així, no han eliminat aspectes qüestionats com fixar el topall d'edat en 35 anys, amb el que si hi ha pròrrogues hi haurà becaris de fins a 40 anys; els joves que es presenten han d'optar a un procés selectiu per al qual han de presentar una "extensa" documentació que acredite la seua experiència professional quan és per a una beca formativa i no per a cobrir un lloc de treball.

De la mateixa manera, es mantenen exigències "aberrants" com haver de recuperar el temps, una vegada conclosa la beca, en què s'ha estat de baixa per una hospitalització prolongada o per un part o adopció.

El problema de base, ha concretat, és que no s'ha modificat la normativa heretada de l'anterior Consell i des de la resolució d'Inspecció el Consell "no ha volgut asseure's" per a dialogar com pot resoldre's aquesta situació de manera "coordinada" entre totes les conselleries, encara que li han continuat "tenint la mà" per a solucionar-lo.

Destacats