Cavadas i el seu equip reconstrueixen rostre i mà a un kenyà atacat per una hiena i "estigmatitzat" en el seu llogaret

"Ara puc parlar i menjar bé i quan em mire en l'espill torne a veure'm", diu el pacient, que precisarà més operacions en el seu país

Guardar

cavadas_manises
cavadas_manises

El cirurgià valencià Pedro Cavadas i el seu equip han reconstruït part del rostre i la mà esquerra amb tècniques microquirúrgiques a un kenyà de 52 anys, Lonunuko Lekidenie, que va ser assaltat per una hiena en intentar defendre a una dona a la qual l'animal estava atacant i que finalment va morir. El pacient tenia roïna qualitat de vida perquè no podia menjar, ni parlar bé ni engolir, i l'aspecte li estigmatitzava "molt" en el seu llogaret.

El doctor, juntament amb Lonunuko, ha explicat aquest dimarts les intervencions a les quals ha sigut sotmès en una roda de premsa en l'Hospital de Manises (València), on el kenyà ha sigut operat dins de l'acord de col·laboració entre el centre sanitari i la Fundació Cavadas.

El pacient s'ha sotmès a tres cirurgies: la reconstrucció maxil·lar, de terç mitjà de cara; del nas; i la reconstrucció microquirúrgica del polze de la mà esquerra, amb les quals li han "regalat" una "segona oportunitat" i una "vida nova", segons ha ressaltat Cavadas, que ha fet de traductor del pacient, que només parla suahili.

El doctor ha explicat que el "gruix" de l'operació ja s'ha realitzat i que els "retocs cosmètics" que falten --com en el nas, millorar l'estètica del polze o la posició de l'ull esquerre, que és protètic-- els duran a terme en "viatges progressius" a Kenya (el primer en Falles), on tenen la "tecnologia i mitjans" per a realitzar aquestes xicotetes operacions.

Lonunuko va ser atacat per una hiena l'any 2012, quan va escoltar els crits d'una dona a la qual va intentar socórrer encara que l'animal la va acabar matant. L'animal va atacar el kenyà, que va intentar defendre's, però l'animal li va arrancar els dits de les mans i part de la cara; i Lonunuko va tindre la "beneïda sort" de caure en un buit al que la hiena no podia accedir.

Així, el pacient va estar "malguanyant-se" la vida, sense tindre cap qualitat ja que no podia menjar, parlar o engolir, a més de presentar un aspecte que li estigmatitzava "molt". "Una deformitat facial seriosa t'estigmatitza, fins i tot en llogarets xicotets. Ara no té una cara normal, però té una cara que no crida tant l'atenció", ha puntualitzat Cavadas.

El kenyà s'ha mostrat "encantat i contentíssim" d'haver-se sotmès a les operacions, segons ha traduït Cavadas. "Ara puc parlar bé, menjar bé i quan em mire en l'espill torne a veure'm. Estic agraït", ha assenyalat i ha dit tindre "pressa" per tornar al seu llogaret i ajudar la seua dona i els seus set fills.

Així mateix, Cavadas ha destacat que Lonunuko, al que la Fundació va conéixer fa dos anys, és "valent", per arriscar la seua vida per a intentar salvar la dona, i "sorprenentment dur", per sobreviure a un "atac terrorífic" del que considera que és, "sens dubte", l'animal "més agressiu" que existeix.

"UN ABANS I UN DESPRÉS"

El doctor ha assenyalat que la seua Fundació intenta portar només pacients als quals els poden "canviar la vida 180 graus", amb els quals "clarament va a haver-hi un abans i un després", als qui la millorança que proporcionaran serà "duradora" i que no puguen realitzar en el país d'origen.

En aquest sentit, ha explicat que solen atendre entre tres i quatre pacients per any i ha destacat que l'acord de la Fundació amb l'Hospital de Manises, que va començar en 2011 i pel qual es reparteixen els costos, és "molt beneficiós" per a totes les parts.

Destacats