caixa popular

La Catedral de València restaura pergamins del segle XIV al XVIII

Es tracta de documents en els quals es concedien privilegis per a obres benèfiques

La Catedral de València restaura pergamins del segle XIV al XVIII
07/08/2017 -

La Catedral de València, juntament amb l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R), ha dut a terme un treball de restauració d’un total de 24 pergamins històrics, que daten del segle XIV al XVII.

Es tracta documents de l’època d’Alfonso IV fins a Felipe III en els quals es reflecteixen els privilegis reals concedits pels monarques. En la seua majoria, eren permisos per a invertir capital en la realització d’accions benèfiques. Però això no és tot, ja que al costat de la restauració dels pergamins, també s’ha dut a terme un treball molt minuciós, que ha finalitzat amb la recomposició de segells reals.

El treball ha consistit en la neteja i planxat dels pergamins, ja que mostraven marques de plec i brutícia, així com en la composició de segells que, en algunes ocasions, es trobaven descompostos.

El resultat d’un impecable treball, que s’ha perllongat durant sis mesos, ha sigut la restauració d’un pergamí signat pel rei Alfonso IV, quatre pergamins de Pedro IV, documents de Juan I i de Martín l’Humà, tres pergamins d’Alfonso V, un de Felipe III, dos de Felipe IV i, finalment, un pergamí de María de Lluna, dona de Martín l’Humà.

Tots aquests documents formen part del Lligall 619 ‘Llibres de Reals Privilegis d’Amortització de la S.I. Catedral Metropolitana de València’. Un document format per 24 pergamins, dels quals onze encara conservaven segells pendents en cera, amb proteccions originals en borses de pergamí o caixes de metall. Una joia històrica que forma part de la cultura valenciana.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 15 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios