La Catedral de València estudiarà els possibles agents que afecten les pintures

Guardar

catedral
catedral

La Catedral de València i la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura han acordat iniciar aquest dimecres una sèrie d'estudis sobre les afeccions en els frescos renaixentistes dels àngels músics en la volta de l'altar major, davant l'aparició d'eflorescències --ixes que salen cap a fora per un augment de la humitat-- en diversos punts, amb la finalitat de "procurar la millor conservació" d'aquestes pintures realitzades en la segona meitat del segle XV pels artistes italians Francesco Pagano i Paolo de San Leocadio.

El subdirector general de Patrimoni Cultural i Museus de la Conselleria de Cultura, Antonio Bravo, i la directora de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+R), Gemma Contreras, van visitar ahir dilluns la Seu, on van ser rebuts pel canonge de conservació del Patrimoni, Jaime Sancho, i el canonge Arxiver, Vicente Pons, així com per l'arquitecte titular de la Seu, Salvador Vila i els tècnics que van intervenir en la recuperació dels frescos després de la seua troballa l'any 2004, explica l'Arquebisbat a través d'un comunicat.

Examinada la situació, es va acordar per part de totes dues parts dur a terme un estudi dels possibles agents que afecten les pintures, amb una "anàlisi fotogràfica de termografia, mesurament de la humitat, comprovació de l'estructura i ventilació per a procurar la millor conservació dels frescos", segons Sancho. Els estudis es realitzaran per la Catedral amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Conservació i començaran demà, dimecres.

Per part seua, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, que ha assistit a un desdejuni informatiu del conseller Educació i Cultura, Vicent Marzà, s'ha referit hui a aquest tema a preguntes dels mitjans.

Amoraga ha reconegut que hi ha "una manifesta alarma perquè els àngels estan deteriorats" i ha recalcat que "des de la Conselleria no es tenia constància perquè és el propietari del Bé d'Interés Cultural (BIC) qui s'encarrega del manteniment i, a pesar que la relació amb la Catedral és fluida, mai ens havien traslladat l'existència d'aquestes humitats".

"Hem mantingut reunions i mai s'havia posat de manifest aquest problema pel qual entenc que ells també el desconeixien. L'important és que ara s'ha detectat, gràcies a la ciutadania, i es posarà solució des de la Catedral amb la supervisió de l'administració", ha agregat.

En aquest sentit, ha apuntat que el capítol "s'ha compromés a remetre a Cultura un projecte i contractarà a l'empresa que considere oportú però l'administració supervisarà i tutelara els treballs que tinguen a veure amb aquestes humitats des de la Direcció General i l'Institut de Conservació".

Precisament, la responsable d'aquesta unitat, Gema Contreras, que també ha assistit a l'acte, ha apuntat que les humitats "estaven detectades des de 2011 amb una eflorescència de sals del morter". Per això, s'havien instal·lat --ho va fer un professor de la Universitat Politècnica de València-- 29 sensors però "el problema és que des de 2014 no està arribant la lectura de la temperatura i humitat de la Catedral, que havia de ser qui emmagatzemara les dades de manera que, si es veu qualsevol anomalia, es puga actuar", ja que la Conselleria s'ha posat "al servei" de la Seu "per a tot el que faça falta".

La subdirectora de restauració creu que les causes poden ser vàries --ha citat entre elles nitrats, excrements de colom, afluència de personal o humitats antigues-- i ha comentat que per a estudiar-ho s'iniciaran demà els treballs de revisió per a veure la teulada per dins i per fora.

POSSIBLE FOCUS

Contreras ha afegit que, encara que pot ser que s'haja deixat passar "un temps excessiu", no es tracta d'"un problema traumàtic i es podrà eliminar la sal i recuperar les pintures". "El problema --ha continuat-- és que ha d'haver-hi un focus perquè en 2011 ja van eixir eflorescències i ahir vam detectar algunes més i això és el que més ens preocupa".

En concret, ha revelat que s'han localitzat en algunes parts inferiors dels frescos, que coincideixen amb les cantonades dels àngels i que poden deure's a "alguna filtració dels nervis" de la volta, encara que és alguna cosa que encara no es pot constatar.

Per això, ha manifestat, s'ha traslladat a la Catedral la necessitat de fer "un pas al capdavant per a intentar atallar el problema i cal estar molt atents a la conservació". Ha proposat instal·lar cada deu anys una bastida per a revisar les pintures de prop i, en tot cas, "programar-lo d'alguna manera perquè eixe problema no se solucionarà per sempre".

Destacats