25n
25N
25N

La batalla de Catalunya contra el cava valencià

Tots els partits i associacions formen un front comú contra l’exigència dels productors catalans de limitar el creixement del cava en la resta d’Espanya

La batalla de Catalunya contra el cava valencià
01/12/2017 -

El Consell Regulador del Cava va demanar la setmana passada al Govern d’Espanya que limitara en la resta del territori espanyol el creixement de la superfície de vinyer dedicada al cava a 0,1 hectàrees en els pròxims tres anys. L’exigència del Consell del Cava, controlat principalment per productors catalans, suposaria un dur colp al sector valencià de la vinya.

Del total de 36.000 hectàrees reconegudes que hi ha a Espanya, 29.000 es troben en la regió de Catalunya. Li segueix la regió de Requena-Utiel amb 4.000 i, per darrere es troba la regió d’Almendralejo (Extremadura), amb 1.400 hectàrees. La resta es reparteixen en les zones de La Rioja i Ribera del Duero. Amb aquestes dades sobre la taula, la veritat és que el sector de l’espumós en la nostra Comunitat viu una autèntica i precipitada expansió.

En els 80, la seua producció era mínima, però en 2016 es van arribar fins les sis milions de botelles. Enguany, una altra vegada, es tornaran a superar rècords amb fins a set milions de botelles. I en Nadal, es preveu una campanya històrica en la qual la producció creixerà el doble que l’anterior. I aquesta projecció es manté per a l’any que ve.

A més, el veto que intenta posar el Consell del Cava amenaça unes inversions que arriben als 5,6 milions d’euros. És l’invertit pels productors valencians en la reconversió de 450 hectàrees per a la producció de cava. Per això, els viticultors estan pendents de la decisió que prenga el ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient, encapçalat per Isabel García, que es pronunciarà previsiblement passades les eleccions catalanes, per a evitar empitjorar l’ambient.

Unanimitat contra la limitació

A la Comunitat -concretament a Requena-, el sector del cava es troba en una fase d’expansió que “es troba lluny d’haver tocat sostre”, tal com assegura AVA-ASAJA, per la qual cosa considera “injustificades” les pretensions del Consell Regulador. El seu dirigent, Cristóbal Aguado, denuncia que la petició té a veure “amb el conflicte suscitat entorn de les tensions secessionistes a Catalunya i amb aquest efecte negatiu que poden tenir sobre les vendes de cava català en la resta d’Espanya”.

Entre els grups polítics, el que ha encapçalat la denúncia ha sigut el PSPV, a través del seu síndic en les Corts, Manolo Mata. El socialista va mostrar la seua preocupació i va assegurar que “no anem a consentir que es penalitze ni obstaculitze el gran treball que els agricultors i viticultors de la zona de Requena ha realitzat per a situar el cava valencià entre els millors d’Espanya”. “Estem parlant del futur de la comarca”, va afegir.

Des del grup han presentat una proposició no de llei en les Corts per a instar al Govern de Rajoy a no acceptar l’exigència dels productors catalans. Però aquest debat es produirà segurament passat el Nadal, potser quan l’Executiu ja haja pres una decisió.

També des de les Corts, tots els partits amb representació han subscrit una declaració institucional en la qual insten al ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient a no cedir a les pressions que arriben des de Catalunya.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + vint =