25n
25N
25N

164 nous contagis i 18 morts més en la Comunitat Valenciana

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha comparegut en les Corts per a explicar les mesures i les actuacions de la Conselleria des de l’inici de la crisi del COVID-19 i per a actualitzar les dades del virus

164 nous contagis i 18 morts més en la Comunitat Valenciana

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha comparegut aquest matí en les Corts Valencianes per a actualitzar les dades en la Comunitat referents al coronavirus. Avui dia s’han detectat 10.735 positius en COVID-19 (164 més que ahir), 1132 morts (18 persones més que ahir) i 5388 altes (377 més en les últimes 24 hores). A més, Barceló ha explicat el recorregut que s’ha seguit des de la Conselleria des del mes de gener, quan es van detectar els primers casos a la Xina, fins a l’actualitat.

La Comunitat Valenciana és la cinquena que menys incidència del virus ha sofert, amb 22 morts per cada 100.000 habitants. La xifra de morts es manté per tercer dia consecutiu per sota dels vint i la corba de contagis s’alenteix gradualment. Abans d’exposar les diferents mesures, la consellera ha volgut mostrar les seues condolences als familiars dels morts i l’agraïment a tot el personal sanitari que continua treballant en la primera línia. A més, seguint la línia de Puig el dia anterior, ha volgut fer autocrítica: “Demane disculpes, directament, als professionals sanitaris per la falta de protecció”, però ha recordat que la seua intenció sempre ha estat de dotar-los dels majors recursos possibles.

Respecte als tests s’han realitzat un total de 107.793 tests, dels quals més de 91.000 han sigut PCR i 16.000 han sigut tests ràpids, sempre amb l’objectiu de mantenir la traçabilitat dels casos actius. Des del Partit Popular se li ha criticat que la xifra és massa baixa i que correspon al 2% dels valencians. La consellera ha detallat com es durà a terme l’estudi de seroprevalència coordinat des del Ministeri de Sanitat, que s’iniciarà en els pròxims dies i que realitzarà proves a 6660 persones en la Comunitat. La participació en aquest estudi serà voluntària i servirà per a obtenir dades més fitades sobre la incidència del virus al país.

Tractant de fer el més suportable possible l’ingrés dels pacients als hospitals, Sanitat va activar un Protocol de Comunicació amb Familiars mitjançant el qual els ingressats es podrien comunicar amb els seus familiars a través de tablets. També s’ha permés l’acompanyament de les embarassades durant el part, després d’una rectificació per part de la Conselleria que al principi va denegar aquesta possibilitat. I també s’ha realitzat un Protocol en la Fase final de la vida perquè les persones més afectades se sentiren acompanyades en les seues últimes hores.

Recursos humans i d’infraestructures

En referència als recursos humans i d’infraestructures mobilitzats, Barceló ha volgut agrair als gairebé 2.500 jubilats, estudiants de quart curs de medicina i infermeria i graduats no especialitzats que s’han unit en la lluita contra el virus oferint els seus serveis en centres sanitaris. També ha recordat els tres hospitals de campanya construïts que finalment no han estat necessaris fins avui, però que es podrien utilitzar en cas de rebrot en un futur. I ha volgut recordar als quatre professionals de la sanitat que han perdut la vida a causa del coronavirus. En total, la Generalitat ha gastat 145 milions d’euros en mesures sanitàries.

Residències

Barceló és conscient que les residències han estat la part més dura d’aquesta crisi: “S’ha acarnissat amb els nostres majors”. Ha explicat el seguiment d’aquestes segons el grau d’incidència de contagi, dividint-les en tres grups: les que no han detectat cap cas, les que han detectat pocs casos i controlats i les que han registrat un nombre de casos elevat i que han necessitat una major dotació de recursos. Les xifres totals mostres que 1671 residents han donat positiu i 394 han mort. El 76% de les residències no han detectat cap cas.

Finalment, la consellera ha criticat “la competició feroç entre països” en l’obtenció de material i recursos sanitaris. Barceló ha explicat que una de les lliçons de futur que han aprés és que no sempre es pot confiar en el “subministrament estranger en situacions de crisis”, i per això cal estar preparats per a futures crisis sanitàries. També ha destacat la importància d’invertir en recerca científica i a protegir la sanitat pública.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + un =

museo prehistoria