25n
25N
25N

La Casa de la Música de València s'obrirà en el primer trimestre de 2020

La Casa de la Música de València s'obrirà en el primer trimestre de 2020
01/12/2019 -

La Casa de la Música, la iniciativa impulsada per Bankia en l’Alqueria Julià del barri de Nou Moles de València, s’obrirà en el primer trimestre de 2020 com “un centre per a acollir una potent activitat social i cultural” i amb una “acústica perfecta”. Tot això, després de la inversió de 3,5 milions realitzada per l’entitat bancària.

El projecte pretén reconvertir l’edifici –un dels escassos exemplars conservats d’alqueria valenciana del segle XVII i declarat Bé d’Interés Cultural (BIC)– en “un vertader centre musical”.

L’estructura dissenyada preveu dedicar la planta baixa a les activitats culturals pròpies de l’alqueria i comptarà amb tres sales, biblioteca i sala de partitures amb un arxiu adjacent, fonoteca i videoteca i el seu corresponent arxiu i una aula multiusos. L’entrada, en la zona central que travessa tota la planta i desemboca al jardí, és l’espai de recepció i zona administrativa i futura seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

A més, la primera planta es transformarà en un espai expositiu per a la “interpretació de l’alqueria”, destinat a les visites del públic en general. Ací es troben les pintures i voltes més rellevants de l’edifici, així com l’escala de caragol per la qual s’accedeix a la torrassa, un dels seus elements constructius “més emblemàtics”.

Així mateix, es construirà una nova sala d’assajos amb una superfície de 200 m2. Aquest espai acollirà les activitats que desenvolupen les agrupacions pròpies –la Banda Federal i l’Orquestra Federal– i també serà la seu a València de l’Orquestra Simfònica de Bankia.

L’arquitecte responsable del projecte, Carlos Campos, ha subratllat, durant una visita a l’immoble, que es tracta d’una intervenció “realment complexa”, ja que “hi ha obra de nova planta, com la sala d’assajos, de restauració, de rehabilitació i de jardineria”. “És difícil trobar-se amb un projecte on tot conflueix i que, a més, no es juxtaposa simplement, sinó que una cosa complementa a la següent”, ha agregat.

“UNA ACÚSTICA PERFECTA”

Campos ha recalcat també que “s’estan fent tots els esforços per a les condicions acústiques funcionen a la perfecció”. D’aquesta manera, s’estan col·locant revestiments adequats en sostre, parets i paviments amb l’objectiu d’aconseguir “una acústica perfecta”.

Per part seua, la directora corporativa de Marca de Bankia, Silvia Bajo, ha destacat la inversió de 3,5 milions a la Casa de la Música “finançats al cent per cent” per aquesta entitat.

“És la nostra aposta per completar el projecte de música que tenim en la Comunitat Valenciana. Sabem que és un element que uneix a tota la Comunitat de nord a sud i l’important que és per als valencians i valencianes quant a formació, cultura, recuperació i activitat empresarial”, ha postil·lat.

La intervenció sobre l’edifici, d’acord amb l’avantprojecte de restauració i habilitació elaborat per l’equip d’arquitectes de C+G Tècnica i l’empresa Cyrespa, ressalta els elements de gran valor històric i artístic. Cal recordar que l’Alqueria Julià va ser declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d’interés Cultural, BIC, en 2007.

A més del seu interés històric conserva encara elements estètics de gran valor. L’edifici pot considerar-se com un dels escassos exemplars conservats d’alqueria valenciana del segle XVII.

Va albergar el Col·legi de Santa Bàrbara fins a principis dels anys 90 i més tard va ser utilitzada per associacions culturals i recreatives dels col·lectius veïnals que van desenvolupar allí part de la seua activitat. Els veïns porten anys reivindicant la restauració i rehabilitació de l’edifici.

Més informació

1 Comentari

  1. Julia
    Julia desembre 01, 17:23

    Me parece una genial idea, espero que pueda llegar a disfrutarlo, tengo 75 años y las obras son lentas.

    Resposta al teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =

lleida 2020
activem alfafar