25n
Orgull
Orgull

"Cartilla de redención": El viatge literari de Purificació Mascarell a la culpa en la dona

Aquest llibre s’endinsa en els moments d’inflexió que canvien el curs d’una vida i posen el comptador a zero

"Cartilla de redención": El viatge literari de Purificació Mascarell a la culpa en la dona
11/07/2021 -

La culpa i la redempció són dues dels sentiments que explora “Cartilla de redención“, el nou llibre de l’escriptora valenciana Purificació Mascarell (Xàtiva, 1985) que acaba d’arribar a les llibreries.

Aquesta nova obra arriba sota el títol que al·ludeix al sistema de redempció de penes del franquisme. El règim va instaurar un entramat de treballs forçats que proveïa de mà barata a l’Estat i, alhora, servia d'”expiació” moral al condemnat. Per a portar el compte d’aqueixa “porga” espiritual, cada pres disposava de la seua cartilla de redempció, un document digne de la burocràcia kafkiana.

Aquest llibre de Purificació Mascarell –professora de Teoria de la Literatura, Literatura Comparada i Estudis Culturals a la Universitat de Valènciano aborda el franquisme ni la memòria històrica, però en les seues pàgines batega la idea impossible de documentar un procés tan íntim com el del penediment, l’expiació i la salvació. I tot, des d’una perspectiva de dona.

Com han documentat nombrosos estudis sociològics, el sentiment de culpa és experimentat amb major intensitat per les dones que pels homes, com a herència d’una cultura patriarcal reforçada per un cristianisme que va fomentar l’obediència i la culpabilitat davant el prohibit o allò que transgredeix la norma. I són les dones les que protagonitzen aquest llibre de ficció que publica l’editorial Altamarea.

Cartilla de redención explora la por davant el desconegut i el replegament emocional. La fragilitat sobrevinguda. L’esquinçament que altera l’equilibri, tan precari, de tota existència. La mare obsessionada per l’assetjament escolar a la seua filla. La jove en ple procés de desballestament fascinada amb els talents precoços d’Hildegart Rodríguez i Marga Gil-Roësset, una assassinada, l’altra suïcidada. La professora perseguida per una relació sexual amb un alumne enfront d’un claustre universitari cínic. L’ostatge violada i amb un trauma a coll.

Amb una escriptura addictiva i punxant, Purificació Mascarell –les investigacions de la qual giren entorn de les teories del gènere, la recepció i el cànon– narra l’accident, la inflexió o la bolcada que arruïnen la felicitat projectada i posen el comptador a zero. Els seus personatges busquen empara, consol, salvació. No obstant això, l’atzar –amb les vestidures de la violència– els condueix davant l’abisme.

Aquest llibre convida a un diàleg metaliterari, amb ressons de Truman Capot, Henry James, Elizabeth Taylor, Christine Angot o Franz Kafka. A més de nombrosos treballs com a filòloga, Mascarell ha publicat l’obra de teatre Cavallers i el llibre infantil Centre comercial L’Oblit. Escriu en les revistes Clarí, El món d’ahir, Mercuri i Caràcters, i col·labora amb les editorials La Caixa Books i Renaixement. Ha editat a autors com Elena Fortún, Max Aub o Arthur Conan Doyle. Cartilla de redempció és el seu debut en la ficció narrativa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =