caixa popular

Nova polèmica amb els noms en valencià

Benicàssim i Moncofa, governats pel PP, també envien la missiva per a promocionar el valencià

Nova polèmica amb els noms en valencià
26/02/2018 -

Dotze ajuntaments de la Comunitat Valenciana, com Silla, Godella, la Pobla de Vallbona, Xixona, Moncofa o Benicàssim, entre altres, porten anys impulsant una campanya de promoció del valencià que, sota el lema ‘Benvinguts a casa’, i amb la col·laboració de la Generalitat, s’envia, als progenitors de totes les nacionalitats, una missiva en la qual es recomana que formen als seus respectius fills en el coneixement del valencià, al mateix temps que se’ls recorda que poden posar noms en valencià, així com modificar les grafies castellanitzades en determinats cognoms, posant a la seua disposició tot el suport necessari en les diferents oficines de promoció del valencià.

No obstant això, la polèmica ha esclatat ara, després que la portaveu del PP en l’Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, criticara durament aquesta campanya, titllant-la d’un procés de ‘catalanització’, a través de les xarxes socials. A aquestes crítiques també s’ha sumat la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig. ‘Que les administracions envien una carta perquè la gent canvie els noms és una barbaritat. És un pas més en un procés de catalanització de la societat valenciana, que va començar amb l’educació, segueix amb els mitjans de comunicació, i ara amb aquestes iniciatives’.

A aquestes acusacions no ha tardat a respondre el portaveu socialista, Manolo Mata, que ha volgut deixar clar que ‘el Govern d’Espanya va tenir en consideració el dret d’alterar els cognoms o canviar els noms, i està bé que les comunitats intenten acostar-se a la realitat lingüística. Els idiomes són respectables i els cognoms fan identitat. Ningú obliga a ningú‘. Així mateix, ha afegit que ‘és un tema en el qual no hi ha colors, encara que Bonig ara vaja a renyir als ajuntaments de Benicàssim i Moncofa‘. Doncs és necessari recordar que tots dos Consistoris, governats pel PP, també estàs adscrits a aquesta campanya de promoció del valencià.

Però, Què ha sigut el que ha deslligat la polèmica? Ni més ni menys que la recomanació, als progenitors, de ‘posar un nom en valencià’, així com una altra sèrie de recomanacions, com la compra de material didàctic i d’oci en la nostra llengua, la matriculació en línies d’ensenyament en valencià o la normalització del valencià a l’hora de relacionar-se amb el nounat. En definitiva, diferents consells que cerquen fomentar la nostra llengua, però que alguns han volgut desvirtuar fent veure que aquesta iniciativa només està orientada per a persones immigrants.

En aquest sentit, Fran Ferri, portaveu de Compromís, ha assenyalat que ‘es tracta d’una polèmica absurda que el PP i Ciutadans esgrimeixen en la seua confrontació per ocupar la dreta més casposa del nostre territori’.

Etiquetes


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × cinc =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
festes xirivella 2018