25n
25N
25N

Cardiòlegs valencians proposen una teràpia pionera guiada per un biomarcador que redueix en un 50% el risc de reingrés per insuficiència cardíaca aguda

Cardiòlegs valencians proposen una teràpia pionera guiada per un biomarcador que redueix en un 50% el risc de reingrés per insuficiència cardíaca aguda
02/09/2016 -

Els resultats d’una investigació clínica desenrotllada en l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València, INCLIVA, determinen que els nivells en plasma de l’antigen carbohidrat 125 (CA125) es correlacionen fidelment amb la sobrecàrrega hídrica en pacients amb insuficiència cardíaca aguda (ICA) i que adaptant el tractament basant-se en els nivells d’este biomarcador, el risc de reingrés es redueix en un cinquanta per cent.

Els resultats del projecte han sigut publicats estos últims dies en la revista internacional JACC Heart Failure, i segons explica el doctor Julio Núñez, “la mortalitat i morbiditat en pacients donats d’alta després d’un episodi d’insuficiència cardíaca aguda continuen sent excessivament elevades, no existint teràpies farmacològiques de contrastada evidència en este escenari. Als especialistes que tractem pacients amb insuficiència cardíaca ens interessa comptar amb biomarcadors que ens ajuden a triar el tipus i intensitat del tractament”, explica el doctor Julio Núñez, cardiòleg de l’Hospital Clínic de València i Director Científic adjunt d’INCLIVA.

“La sobrecàrrega hídrica desenrotlla un paper fonamental en la fisiopatologia de la insuficiència cardíaca aguda. Tradicionalment s’avalua a través dels símptomes i signes, però la seua capacitat diagnòstica és limitada”, explica el doctor Núñez. Per això, el Grup d’Investigació de Cardiologia Clínica de l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València-INCLIVA, liderat pel doctor Julio Núñez, va posar en marxa un assaig clínic en cinc hospitals de la Comunitat Valenciana (Hospital Clínic de València, Hospital General de València, Hospital de Manises, Hospital de La Plana i Hospital Sant Joan d’Alacant) en el que va avaluar l’efecte pronòstic d’una teràpia guiada pel CA125 (Estratègia de CA125) enfront del tractament estàndard. En este assaig es van incloure 380 pacients amb un episodi recent d’Insuficiència cardíaca aguda.

“El nostre objectiu amb l’estratègia guiada per CA125 va ser adaptar, entre altres, la dosi de diürètics i la freqüència de visites després de l’alta, segons els valors evolutius d’este biomarcador”, aclareix el cardiòleg. El doctor Núñez conclou que “la teràpia guiada per mitjà del CA125 va portar a un major canvi en l’ajust de la dosi de diürètics al llarg del seguiment i a un canvi en la freqüència de les visites. A més, esta estratègia terapèutica, es va associar a una reducció significativa del risc d’episodis adversos clínics a un any, especialment una reducció del cinquanta per cent del risc de nous ingressos per insuficiència cardíaca aguda.”

Segons el parer dels investigadors, les dades suposen “un gran avanç en el maneig de pacients amb insuficiència cardíaca aguda, atés que ofereixen una nova ferramenta objectiva que ajuda en la valoració de la sobrecàrrega hídrica i per tant afinar el tractament diürètic d’una manera més apropiada. A més, en tindre un cost reduït i àmplia disponibilitat, la implementació en pràctica clínica diària no hauria de ser complicat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 1 =