Carcaixent demana més coordinació entre la CHX, el 112 i els ajuntaments per fer front a les pluges

En una reunió celebrada ahir entre la Delegada del Govern, alcaldes i alcaldesses de la Ribera i el president de la CHX

Guardar

reunió Delegació Govern CHX Ribera
reunió Delegació Govern CHX Ribera

L’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, juntament amb alcaldesses i representants de pobles de la Ribera, s'ha reunit amb la delegada de Govern a la Comunitat Valenciana, Glòria Calero, i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Alcalde, per tractar sobre la problemàtica que generen els forts episodis de pluja i avaluar les demandes de les poblacions afectades.

Durant l’encontre, l'alcalde de Carcaixent va plantejar als representants de l'administració de l'Estat la necessitat de millorar la informació, per a que la presa de decisions siga coordinada i el més efectiva possible. Es va coincidir en que la CHX és l'òrgan que obté les dades i que correspon a Emergències de la Generalitat la transmissió de la informació, però l'experiència demostra que els i les responsables de prendre decisions en els ajuntaments necessiten un canal específic, diferenciat, que oferisca informació més minuciosa. Segons ha manifestat Paco Salom, "el que necessitem els alcaldes i alcaldesses no és tant informació voluminosa de dades sinó informació de qualitat, per conèixer, per exemple, la incidència dels desaigües puntuals que la CHX fa de Bellús durant les pluges, i com afecten als pobles tenint en compte l'estat dels rius i barrancs de la conca».En esta línia, hi havia consens entre els diferents ajuntaments sobre que en situacions d'emergència s’han de prendre decisions que donen tranquil·litat a la població i eviten dany. En opinió de Paco Salom, durant els temporals, «ens estem mirant uns pobles a altres a veure què decidim per exemple en temes com suspensió d'activitats, que poden semblar sense importància però que comporten importants trastorns organitzatius a la ciutadania». Per això, va remarcar «a major coordinació i informació compartida, millors decisions i més seguretat i confiança entre la població».

En quant a demandes concretes, Paco Salom a l'igual que Josep Carreres, regidor de Medi Ambient d'Alzira, va traslladar a la CHX que seria important per a Carcaixent la modificació del traçat de l'últim tram del Barxeta, per facilitar el drenatge i evitar les inundacions en el terme que provoquen talls de camins i altres problemes durant els temporals de pluges.

Així mateix, tant des de Carcaixent com també des d’Alzira, es va insistir en la necessitat de fer actuacions que permeten augmentar la capacitat efectiva de l'embassament de Bellús en episodis de gran acumulació d’aigua. En este tema, la CHX va comentar que estaven replantejant-se el sistema de gestió de les reserves de l’embassament, per millorar la capacitat en temps crítics i que s’estava treballant ja en els models predictius per poder oferir un assessorament més específic en moments importants dels temporals, una de les principals demandes dels municipis.

Finalment, en tant que alguns dels temes afectaven a l'àmbit competència de la Generalitat Valenciana, la Delegada del Govern, Gloria Calero es va comprometre a convocar a una reunió tècnica amb representants de l’administració autonòmica per treballar en la millora de la coordinació i de la informació.

Destacats