Carcaixent celebra la Setmana de la Mobilitat amb vista a la transformació participativa de la ciutat

Guardar

Semana Movilidad Carcaixent
Semana Movilidad Carcaixent

Tallers infantils, xarrades o dos bicifestacions són algunes de les propostes per a celebrar la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que tindran lloc aquest cap de setmana a Carcaixent. Aquestes jornades, organitzades des de diversos col·lectius de la localitat i la comarca amb la col·laboració de l’Ajuntament de Carcaixent, estan pensades per a crear un espai de participació i debat al voltant de l’ús de mitjans de transport alternatius al cotxe i pensar en el model de ciutat que es vol per a Carcaixent.

La primera de les activitats, divendres de matí, serà una ruta en bicicleta organitzada pel col·lectiu Dynamo en col·laboració amb la comunitat educativa de tots els centres de la localitat. A les 9:30 hores s’iniciarà un recorregut circular des de Plaça Espanya que passarà per tots els centres recollint a l’alumnat per acabar en la Plaça Espanya on s’esmorzarà i es llegiran diversos manifests.

El dissabte 21, a la Biblioteca, hi haurà una reunió de treball entre els diversos col·lectius que conformen la Coordinadora per la Defensa de la Natura. Per la vesprada, el Col·lectiu Dyanamo presentarà a la Plaça del Convent la seua proposta de trànsit per a Carcaixent. En acabar, a les 18:30 hores, des de la mateixa plaça eixirà una bicifestació urbana oberta a tota la població que s’hi vulga sumar caminant o amb bicicleta, patinet o qualsevol vehicle no motoritzat.

Per a diumenge de matí, des de les 10 hores l’Ajuntament de Carcaixent ha organitzat també en la Plaça del Convent una matinal d’activitats infantils amb tallers sobre la mobilitat de les persones en la ciutat, barreres arquitectòniques i simulacres de seguretat vial. A les 10:30 hores, el regidor de Mobilitat Lluís Candel presentarà les principals línies del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Carcaixent, document en el que es recullen les estratègies de futur en matèria de mobilitat, en consonància amb el foment dels models de desplaçament més sostenibles, la cohesió social i la defensa del medi ambient.

A continuació, a les 11:30 hores tindrà lloc un debat i reflexió oberta al públic sobre el procés participatiu “Camins a l’IES”, treball que està realitzant-se actualment amb l’alumnat de l’IES Arabista Ribera per avaluar els itineraris de vianants al centre i poder crear rutes segures. Tot seguit, s’explicaran diverses propostes d’actuacions de mobilitat escolar que ja s’estan duent a terme en altres poblacions orientades a reduir l’ús de vehicles en els desplaçaments escolar. Precisament, seran les i els menuts els que tancaran la Setmana Europea de la Mobilitat amb una acció dinàmica per visualitzar l’ús de l’espai públic quan l’ocupen els vehicles, el transport urbà o els i les vianants.

Lluís Candel, regidor de Mobilitat, ha volgut agrair a totes les entitats i col·lectius que han participat de l’organització de les diverses activitats. Candel ha volgut recordar que les propostes de mobilitat han de nàixer del debat i la participació, “ les institucions no han d’imposar cap model de ciutat, la seua funció és la de crear espais de debat i donar les ferramentes per a que la població s’informe i reflexione per tal de poder decidir el Carcaixent en el que volem viure”. En este sentit, ha destacat l’important paper dels centres educatius en este procés. “la ciutat del futur ha de nàixer de la ciutadania del futur, per tant és l’etapa escolar on s’han de treballar estos aspectes i crear una autèntica consciència de que el futur de l’entorn urbà passa per la mobilitat sostenible. Sols així podrem garantir l’èxit”, ha afegit.

Destacats