Tres actes principals marcaran el calendari de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació

Guardar

huertos-urbanos
huertos-urbanos

La ciutat de València acollirà enguany tres actes principals en el marc de la programació de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació, a més de les diverses iniciatives que s'estan arreplegant en l'àmbit de la societat civil per al seu desenvolupament. Així ho ha explicat aquest matí el comissionat especial per a la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible València 2017, Vicent Domingo.

Domingo ha presentat hui el pla de treball per a enguany 2017, acompanyat del representant a Espanya de la FAO, Arturo Angulo, i del representant del Secretariat del Pacte de Milà, Davide di Martino. Com és conegut, el passat 14 d'octubre València va ser proclamada, a la seu general de la FAO a Roma, organitzadora de la pròxima trobada d'alcaldes de les més de 130 ciutats de tot el món firmants del Pacte de Milà (MUFPP - Milan Urban Food Policy Pact).

En aquest context, l'organització de la Capitalitat ha preparat un programa d'activitats que es duran a terme al llarg de tot l'any per a donar visibilitat i impuls a les diferents àrees de treball proposades amb l'objectiu global de "desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per a assegurar menjar sa i accessible a tots en un marc d'acció basat en els drets, a fi de reduir el malbaratament d'aliments i preservar la biodiversitat i, al mateix temps, mitigar i adaptar-se als efectes del canvi climàtic".

Així ho recull literalment el Pacte de Milà que, com és sabut, és el primer protocol internacional en matèria alimentària que es realitza a escala municipal. Fins a aquest moment són ja 137 les ciutats de tot el món que han rubricat el pacte, firmat l'any 2015 a la ciutat de Milà.

La major fita que acollirà la Capitalitat Mundial de València serà la Trobada d'Alcaldes, prevista per al pròxim mes d'octubre, i que tal com s'ha assenyalat des de l'organització constitueix "una oportunitat per a mostrar al món iniciatives i solucions, així com implementar polítiques alimentàries basades en el dret i la sostenibilitat. És una cita per a l'intercanvi de pràctiques, creació de xarxes de coneixement, sistemes d'avaluació i impacte i seguiment de models. I suposa una bona ocasió per a la coordinació i cooperació entre ciutats avalades per Nacions Unides".

LES GRANS CITES: ABRIL, SETEMBRE I OCTUBRE

Altres dues grans trobades marcaran el calendari de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació a València: les jornades "Diàlegs sobre nutrició i sistemes alimentaris sostenibles", que se celebraran a l'abril, i la trobada "Societat civil i ciutats sostenibles", al setembre. La primera es desenvoluparà en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i reunirà acadèmics i experts en una reflexió comuna sobre el paper de les ciutats en l'alimentació sostenible i com millorar les polítiques alimentàries. La segona convocatòria serà una reunió de caràcter tècnic entre diverses entitats de la societat civil i representants de les ciutats vinculades al Pacte de Milà.

Però, a més, ha explicat Vicent Domingo, des de l'Ajuntament s'estan arreplegant iniciatives de diverses instàncies de la ciutadania, que s'incardinaran en la programació global, entre les quals el comissionat s'ha referit, per exemple, a les de les comunitats de productors de l'horta urbana, col·legis i centres escolars o associacions d'hostalers... sobre aspectes de gran interés com la producció sostenible, la millora de les dietes o els productes de proximitat.

Precisament, des de hui mateix està disponible la pàgina web www.valenciacapitalsostenible.org, que arreplega tota la informació al voltant dels actes programats, les pròximes iniciatives, les convocatòries i la forma de participar en els actes.

Tal com han posat en relleu tant el representant a Espanya de la FAO, Arturo Angulo, com el representant del Secretariat del Pacte de Milà, Davide di Martino, hui en dia més de la meitat de la població mundial viu en àrees urbanes, i les previsions indiquen que possiblement en 2050 en seran dues terceres parts. Arturo Angulo ha exposat xifres que reflecteixen "una realitat que ha de portar a adoptar mesures eficaces: quasi 800 milions de persones no tenen accés a una alimentació insuficient, 2.000 milions més pateixen de carències en alguns components alimentaris, i juntament amb això apareix el fenomen creixent d'una altra part de la població que pateix sobrealimentació, que és també una forma de malnutrició". Al territori espanyol, per exemple, la xifra de sobrepés i obesitat arriba ja al 50% de la població, la qual cosa constitueix un problema de salut pública de primera magnitud i un problema de sostenibilitat.

Per la seua banda, Davide di Martino ha detallat els 6 eixos de l'anomenat Pacte de Milà (governança, relacions entre ciutats, promoció de dietes sostenibles, equitat social i econòmica, accés i distribució alimentària i limitació del malbaratament d'aliments). El Pacte constitueix una oportunitat a escala mundial d'articular i vincular les grans ciutats del món amb les agendes estatals de gestió i acció política en l'àmbit de l'alimentació i la sostenibilitat.

El Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà (MUFPP) va ser impulsat per aquesta ciutat en el marc d'actuació de l'Expo 2015 i amb el suport de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). A hores d'ara, ha sigut rubricat per 137 ciutats de tot el món, i el Comité Directiu del Pacte de Milà va triar València, a l'octubre del 2016, seu de la Reunió Anual i Cimera d'Alcaldes del MUFPP del 2017, esdeveniment que tindrà lloc els dies 19 a 21 d'octubre de 2017.

Arxivat a:

Destacats