Arrimadas i Cantó insten als valencians a votar a Ciutadans per a evitar el contagi del "nacionalisme català"

El candidat a presidir la Generalitat acusa a Ximo Puig d'haver cedit l'educació i la televisió pública a Compromís

Guardar

canto_arrimadas
canto_arrimadas

La portaveu de l'Executiva de Ciutadans i cap de llista per Barcelona en les eleccions generals, Inés Arrimadas, i el candidat a la Presidència de la Generalitat Valenciana, Toni Cantó, han instat als valencians aquest dissabte a votar al partit taronja en tots dos comicis per a evitar que la seua comunitat patisca el "contagi" del nacionalisme català.

En un míting celebrat en el Paranimf de la Universitat d'Alacant, la líder de Cs a Catalunya ha assenyalat que el PP i el PSOE "han anat cedint" durant dècades davant els partits nacionalistes, entregant-los "més competències i més poder" en diferents comunitats autònomes.

"Els catalans constitucionalistes ens hem sentit abandonats, desemparats i desesperats davant els Governs nacionalistes", ha assegurat, assenyalant que encara hi ha llocs, com Vic, Amer o Torroella, "on no hi ha llibertat" per a poder expressar idees diferents de les de l'independentisme.

EL PSPV ACTUA IGUAL QUE EL PSC

A continuació, ha advertit als valencians: "No és alguna cosa que tingueu tan llunyà, no us penseu que és una realitat que no us incumbeix", perquè "el nacionalisme es contagia més que la grip". Segons Arrimadas, hi ha un "efecte contagie" des de Catalunya cap a la Comunitat Valenciana, Balears, País Basc, Navarra i Galícia.

El PSPV està fent a la Comunitat Valenciana "el mateix" que ha fet el PSC a Catalunya, ha indicat la portaveu de Ciutadans, que ha descrit al president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, com "l'alumne avantatjat" del primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

"Vindre a la Comunitat Valenciana és com viatjar en el temps a Catalunya fa quinze anys", ha manifestat, afirmant que en tots dos casos els socialistes han donat el control de la televisió pública a formacions nacionalistes i els governs exigeixen parlar català o valencià per a poder accedir a una ocupació pública, "imposen" aquestes llengües com vehiculares en els col·legis i estan "regant de subvencions als seus" i ficant a "endollats".

CANTÓ: "NO PACTARÉ AMB EL NACIONALISME"

Així que "no deixeu que el nacionalisme, de manera silenciosa, coarte les vostres llibertats", ha recomanat als valencians. També Cantó ha insistit en aquesta idea i ha assegurat que si es converteix en el pròxim president de la Generalitat, no farà com Puig.

"No pactaré amb el nacionalisme", "no cediré l'educació i la televisió pública al nacionalisme" i "no cediré la Conselleria d'Economia a un professor de grec que es declara anticapitalista i enemic del lliure mercat", ha subratllat l'aspirant a la Presidència en al·lusió als consellers autonòmics Vicent Marzà i Rafa Climent, de Compromís.

Igualment, Cantó s'ha mostrat convençut que si el president de Ciutadans, Albert Rivera, arriba a la Moncloa, tampoc pactarà amb els partits nacionalistes, no deixarà "a la gent tirada a Catalunya" i "no amagarà un informe de l'Alta Inspecció educativa" que denuncia "adoctrinament" ideològic en escoles públiques, com creu que van fer Mariano Rajoy i Pedro Sánchez.

I a la Comunitat Valenciana, "no vull un Govern amb (Enric) Morera, que diu que a Espanya hi ha presos polítics", amb un partit, Compromís, que "parla dels Països Catalans", i les joventuts del qual "tuitean 'Otegi president'", ha afegit.

ACABAR AMB ELS BARRACONS I LES LLISTES D'ESPERA

D'altra banda, Cantó ha indicat que el Govern tripartit de PSPV, Compromís i Podemos s'ha dedicat a "balafiar, endollar als seus i malgastar" els recursos públics. Ciutadans, en canvi, té "un pla per a estalviar 750 milions d'euros a l'any" eliminant "duplicitats i quiosquets" polítics.

Aqueixos diners es dedicaria, segons l'exdiputat en el Congrés, a acabar amb els barracons en els col·legis i retallar les llistes d'espera en la sanitat pública, entre altres mesures, mentre es abaixen els impostos.

Com a exemple, ha explicat que amb els 55 milions d'euros que costa a l'any la televisió pública valenciana, a la qual ha denominat "Telecompromís", l'Executiu autonòmic podria reduir de 160 a 55 dies el temps que ha d'esperar un ciutadà per a ser operat en un hospital públic.

A més, Cantó vol un Govern que no veja a les empreses i les grans inversions com l'"enemic", sinó com una oportunitat perquè es generen llocs de treball i que hi haja "més gent pagant impostos".

SUPORT DEL PSOE Al CONTINGENT BASC

També ha intervingut en l'acte el cap de llista de Ciutadans al Congrés per Alacant, Marta Martín, que ha defensat que el seu és l'únic partit que lluita per mantindre la cohesió territorial d'Espanya i que impulsarà la reforma del sistema de finançament autonòmic negociant amb les 17 comunitats alhora.

"Nosaltres no plorem a València mentre votem cuponazos a Madrid", ha afirmat després de recriminar al PSOE que en el Congrés votara a favor de l'acord sobre el Concert i el Contingent basc --el sistema fiscal propi d'Euskadi-- mentre Puig es queixa que la Comunitat Valenciana està infrafinançada.

Finalment, Cantó ha esmentat el problema de l'aigua a Alacant i ha lamentat que "cada any a la Comunitat Valenciana es tire al mar l'equivalent al cabal del transvasament de l'Ebre". "Això s'acabarà", ha afirmat, advocant per invertir en les infraestructures necessàries i per a repartir "solidàriament" l'aigua entre les tres províncies valencianes.

Arxivat a:

Destacats