Les primeres iniciatives de Cantó insisteixen en la suposada falta de "llibertat d'elecció de llengua"

Cantó assegura que li hauria “encantat” sentir dir a Puig que “no entregarà l’educació al nacionalisme” de Compromís

Guardar

Toni desayuno medios
Toni desayuno medios

El grup polític de Ciutadans, segona força en Les Corts des de les Eleccions Autonòmiques del passat 28 d'abril i liderat per l'actor Toni Cantó, ha presentat les seues primeres iniciatives parlamentàries. Amb poques probabilitats d'aplicació, repeteix el que s'ha dit en la seua campanya, com la recuperació d'una suposada falta de "llibertat" per a triar llengua d'escolarització.

Des de la formació taronja destaquen que entre les mesures proposades hi ha "un pacte educatiu plurilingüe amb especial atenció a l'anglés". Alguna cosa que Cantó ja va expressar durant la campanya: des de reforços gratuïts al juliol -mesclat amb activitats esportives- fins a un sistema trilingüe amb un 33% d'anglés, castellà i valencià. En aquest pacte s'inclou la "lliure elecció de la llengua per part dels pares", una cosa ja possible mitjançant la participació en els Consells Escolars i l'elecció de centres amb currículums desitjats.

El candidat ha assenyalat, també, que parteix d'aquestes noves iniciatives "pretén acabar d'una vegada amb tots els barracons de la Comunitat Valenciana i una altra reduir les llistes d'espera". La reducció dels barracons és una cosa molt insistida per Cantó -i la candidata popular María José Català-, sobre el que fins i tot es van donar dades falses. Des de la formació de Rivera es va assegurar que "13.328 alumnes estudien en barracons". Una dada falsa que Cantó va defensar en els debats electorals; són 4.000 els alumnes que ara estudien de forma íntegra en aquest tipus d'aules prefabricades, 5.000 menys que a l'inici de la legislatura.

"Nacionalisme i populisme"

Cantó ha assegurat que, respecte a les opcions per a pactar de cara investidura o formació de govern, "Ciutadans el que posarà sempre són condicions per a millorar la qualitat de vida dels valencians", sense pensar a "més poder per al partit". El PSPV, Compromís i UP-EUPV, no obstant això, aconsegueixen la majoria absoluta i no necessitaran el suport de Ciutadans per a investir a Ximo Puig o tirar avant les seues iniciatives.

El polític i actor ha assenyalat que, de cara a possibles pactes en els diferents territoris, existeix un "comité nacional i territorial de negociació de governs, en el qual s'estudiarà cada cas". És un òrgan nacional del partit que deixa, en efecte, l'última decisió sobre els possibles pactes en Rivera i la cúpula de ciutadans, no en els líders autonòmics o locals.

Cantó ha assegurat que el que vol és "parlar de polítiques útils i entrar en governs per a dur-les a terme", com al seu judici han fet a Andalusia gràcies al suport de la ultradreta de Vox, on assegura que eliminen "quiosquets dia a dia". Ha assegurat que es fa molt complicat arribar a un acord "amb el PSC valencià" perquè, assegura, "està en mans del nacionalisme de Compromís i no té objeccions a pactar amb el populisme de Podemos". "M'hauria encantat escoltar a Puig dir que no entregarà l'educació dels xiquets valencians al nacionalisme, però no ha sigut així", ha asseverat. Durant la campanya va ser molt crític amb la política lingüística del conseller d'Educació per Compromís, Vicent Marzà, al qual es va referir en diverses ocasions com a "talibà".

Destacats