25n
25N
25N

Cantó: "dinamitzar" el xicotet comerç i, a la vegada, construir un macrocentre comercial

El candidat de Ciutadans reclama la paralització del major centre comercial d’Europa per incomplir la normativa mediambiental, mentre proposa “donar suport als xicotets comerciants”

Ciudadanos

Cantó: "dinamitzar" el xicotet comerç i, a la vegada, construir un macrocentre comercial
24/04/2019 -

Toni Cantó, el candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat Valenciana, va presentar la setmana passada els seus “pla de dinamització del comerç per a donar suport als xicotets comerciants“. En una visita al Mercat Central de València, va denunciar també els “problemes de competència deslleial” als quals s’enfronten aquest tipus de comerços. Aquesta reivindicació, no obstant això, no impedeix que el candidat reclame la construcció d’un macrocentre comercial amb més de 300 locals comercials i 80 ofertes de restauració.

“La gestió econòmica del tripartit és un fracàs. No es pot governar amb un equip que diu ‘Go home’ a inversions de més de 800 milions a Paterna”. Així es va pronunciar Cantó durant el debat dels principals candidats de la Comunitat Valeniana en RTVE. Amb això, el candidat fer referència al qual, segons els promotors del projecte, seria el centre comercial més gran d’Espanya i d’Europa, el ‘Intu Mediterrani’. Un projecte que es va paralitzar per incomplir la normativa mediambiental.

Defensar al xicotet comerç i, al seu torn, reclamar projectes com Intu Mediterrani, és complicat des del punt de vista estadístic. Segons les dades de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), mentre que les vendes del xicotet comerç van caure l’any passat un 2,5%, les grans superfícies es troben en un context més afavoridor. Les vendes de les cadenes ‘xicotetes’ van augmentar un 2,5%; de les grans superfícies -centres comercials- van augmentar un 2,6%; de les grans cadenes, van augmentar un 5,4%.

Flexibilitat horària

Així doncs, mentre les grans superfícies augmenten els seus ingressos, el xicotet comerç decau. Els projectes com Intu Mediterrani tenen major capacitat per a competir i concentrar compradors que el xicotet comerç. Per això és complicada la seua coexistència pròxima si el centre comercial concentra l’oferit per diversos comerços i, a més, des d’una posició avantatjosa.

El projecte, d’una gran empresa britànica, va iniciar els contactes amb l’anterior govern del PP de la Comunitat, que encara que pretenia impulsar-lo les eleccions van interrompre el procés. En 2016 la primera redacció del projecte va ser rebutjada per no respectar els 100 metres de distància respecte a la CV-35 que exigeix la legislació i, el gener de 2019, el projecte seguia sense solucionar aquesta limitació. Malgrat les afirmacions de Cantó, el Consell no rebutja el projecte; ho fa la Conselleria competent i, a més, l’empresa té un nou termini per a presentar al·legacions.

La formació de Cantó defensa també la “flexibilitat horària”. Segons va assegurar el candidat en ser preguntat pels mitjans, no es pot defensar una cosa sense l’altra; la defensa del xicotet comerç i la flexibilitat horària. Alguna cosa que, no obstant això, sol associar-se amb beneficis a les grans superfícies. Aquestes són capaços de contractar a més personal que els permeta estar més temps oberts i per tant, a diferència del xicotet comerç, obtenir nous avantatges per a ser l’opció triada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + 1 =