25n
25N
25N

Cantó i Vox s'estrenen en Corts amb franquisme, 'bulos' del valencià i crítica al reglament

Cantó i Vox s'estrenen en Corts amb franquisme, 'bulos' del valencià i crítica al reglament
17/06/2019 -

La setmana passada, el dimecres i dijous, es van realitzar les dues sessions del Ple d’Investidura del socialista Ximo Puig, que van resultar amb els 52 vots del ‘Botànic II’ a favor. Ací, els síndics dels diferents partits, a més del candidat a President, es van estrenar i van realitzar el primer debat. Unes intervencions en les quals el portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, i la de l’extrema dreta de Vox, Ana Vega, van fer ús del franquisme, ‘bulos’ sobre la “imposició del valencià” i van titllar de “vergonyós” que el debat es dividira en dos, com a marca el reglament.

El primer dia de sessió, abans de la seua primera intervenció oficial en l’hemicicle valencià, tots dos portaveus van donar senyals de sobre què anaven a parlar. “En primer lloc dir que és una autèntica vergonya haver d’esperar 24 hores per a debatre i votar, solament, perquè el tripartit es faça una foto. Ens sembla vergonyós com s’ha dut a terme l’acord, el mercadeig de conselleries i agències”, assenyalava Cantó.

Amb això, el líder de Ciutadans es referia a l’ajornament dictaminat pel President de les Corts, Enric Morera, després del discurs de Ximo Puig. Segons el reglament de la cambra valenciana, després de la constitució de la sessió i discurs del candidat a President, s’ha de suspendre la sessió per a continuar-la en un termini màxim de 24 hores. Així, amb aqueix ajornament de 23 hores dictaminat per la Mesa és reglamentari, servira o no perquè Compromís, PSPV i UP-EUPV tancaren el pacte del nou ‘Botànic II’ a la vesprada as Castell de Santa Bàrbara, a Alacant.

Un missatge semblant traslladaven als mitjans des de la ultradreta de Vox, amb Ana Vega, i el PP, amb Isabel Bonig. Aquesta última va assegurar que les forces progressistes “han posat totes les institucions al servei partidista” per fer una cosa contemplada en el reglament. La portaveu ultradretana també va aprofitar per a avançar la seua futura intervenció sobre la suposada “imposició” i “discriminació” del valencià contra el castellà.

Demagògia amb Miguel Hernández

Va ser en les intervencions de l’endemà, prèvies a la votació que va investir de nou a Ximo Puig, quan més sonat va ser l’estrena dels dos nous portaveus de la dreta valenciana; al·lusions al Franquisme, ETA, atacs al feminisme i ‘bulos’ del valencià per a atacar al llavors president en funcions i els seus socis de govern.

Cantó va ajuntar el ‘bulo’ sobre la imposició del valencià i amb el franquisme per a reforçar la idea d’un suposat ‘pla’ per a discriminar el castellà. “Vostés són els de la llengua única, senyor Puig. Miguel Hernández no hauria pogut publicar a la Comunitat Valenciana en la qual porta Cultura el senyor Marzà, no haguera tingut ni una sola ajuda”, va llançar entre riures i estupor de la bancada progressista i els aplaudiments dels diputats de la seua formació.

L’actor i polític va utilitzar la figura del poeta alacantí Miguel Hernández, fidel a la legitimitat de la Segona República i assassinat -deixat morir a la presó de tuberculosi- pel franquisme, per a difondre una mentida. Tal com va assenyalar el diputat en el Congrés de Compromís, Joan Baldoví, el 65,3% dels llibres publicats en la Comunitat són en castellà, enfront del 23,1% que ho fa en valencià. “Esmente més que respira”, afegia Baldoví.

Després d’això, Cantó va tornar a utilitzar la figura del poeta per a assegurar que “no podria haver estudiat en castellà” en una Comunitat amb, de nou, Vicent Marzà al capdavant d’Educació. Amb això, el polític repeteix una mentida llançada múltiples vegades durant la campanya i que, malgrat demostrar-se mentida en totes elles, continua repetint; tots els col·legis de la Comunitat, comprovat fins i tot en un que deia conéixer per familiars, han de donar un mínim del 25% de les hores lectives en castellà i valencià.

Imposició i criminalització

La resposta de Puig a l’ús partidista de Cantó d’una víctima del franquisme el va relacionar amb la ultradreta: “A Miguel Hernández, els qui no li van deixar publicar, són alguns dels seus socis“. Vox, que engloba a la ultradreta en general i a franquistes en les seues files, pacta amb Ciutadans i PP en diversos llocs, com Andalusia o Madrid. La resposta de Vega, la síndica d’extrema dreta, va ser dir a Puig que ell “està més prop del franquisme”, assegura, perquè ella va nàixer després de la mort del dictador.

També Cantó va utilitzar a les víctimes del terrorisme en insinuar que Puig es “recorda d’un dictador de fa més de mig segle” però “oblida els que fins fa res estaven assassinant”, en la línia de les acusacions del PP i Ciutadans sobre suposats pactes amb EH *Bildu, el grup polític al qual acusen, sense sentència, d’etarra.

Segons va assegurar la política, la seua formació ha arribat a les Corts per a tractar contra aquells que “insulten impunement sobre creences religioses” i donar veu a “els qui pateixen l’adoctrinament ideològic en el sistema educatiu o la imposició del valencià”. De nou, el ‘bulo’ de la imposició i adoctrinament. Alguna cosa que fins i tot el PP, que va llançar una web perquè es denunciara i poder demostrar-ho, ha deixat en l’oblit.

La portaveu ultradretana no sap o òbvia el que és el feminisme. Així, assegura que el govern valencià “persegueix” i “criminalitza” als homes “per haver nascut homes”, a més de “perseguir” a les dones per “voler ser-ho”. Uns missatges masclistes que ha continuat també amb altres racistes. Assegura estar “cansada” que se’ls ratlle “xenòfobs”, per a després assegurar que no es pot a acollir “immigrants la cultura dels quals és incompatible amb la nostra“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × un =

caixaontinyent
lleida 2020
paterna
ruta massamagrell
Informacion coronavirus