25n
25N
25N

Cantó alarma amb "acomiadaments per no parlar valencià", encara que el projecte de Llei diu el contrari

El líder de ciutadans assegura que “escombrariaires” perdran el seu treball si no saben parlar valencià malgrat que en la norma, consultable per internet, detalla que el requisit és per a noves incorporacions

Ciudadanos

Cantó alarma amb "acomiadaments per no parlar valencià", encara que el projecte de Llei diu el contrari
31/07/2019 -

En el ‘Time Line’ de Toni Cantó, líder de Ciudadanos en la Comunitat, les publicacions que més triomfen tenen un factor comú. Les més retuitades i comentades -per fans i detractors- tracten, en la seua majoria, un d’aquests dos temes: “catalanisme” i “imposició del valencià”. Dilluns passat va ajuntar ambdues, que va resultar en una nova declaració incendiària: “El nou ‘requisit lingüístic del Botànic còpia el pitjor radicalisme dónes separatisme català“. Alarma sobre uns futurs acomiadaments per “no parlar valencià” que el mateix Avantprojecte de Llei desmenteix.

Segons va assegurar l’actor i polític, ara en les Corts Valencianes, l’aplicació del requisit lingüístic que vol aplicar el Govern del Botànic mitjançant una nova Llei de Funció Pública “és una barbaritat”: “Operaris de manteniment, escombrariaires o fins a enterradors seran acomiadats si no parlen valencià després de la nova llei del tripartit”. Una cosa que l’Avantprojecte, disponible a través de la web de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, detalla precisament que no és així.

“Continuarà”

“Estem parlant d’una nova Llei per als nous funcionaris que accedisquen a partir de la seua aprovació… No per a les quals ja són funcionaris”, detallen des de la Conselleria responsable sobre aqueixos suposats acomiadaments.

Segons assenyalen fonts de la Conselleria, com a primera anotació, que “no serà fins a l’elaboració del Reglament”, que es començarà a abordar després de l’aprovació de la Llei per les Corts -que encara no ha arribat-, que es detalle exactament el nivell de valencià exigible a cada lloc de treball. Alguna cosa que, com apunten que es reflecteix en el projecte de la norma, serà “atés el principi de proporcionalitat i d’adequació entre el nivell d’exigència i les funcions del lloc”. “No es pot parlar encara”, asseguren, dels nivells concrets, perquè la mateixa redacció del Reglament dependrà de negociacions i contactes amb experts.

Segons es detalla en l’Avantprojecte, els nous requisits -no és sol el valencià- no solament s’aplica per al funcionariat habitual, també per a aquells que formen part d’una bossa d’ocupació temporal. No obstant això, de nou, no afectarà aquells que estiguen treballant mitjançant aquesta manera, ni als quals formen part de la bossa fins a la pròxima convocatòria.

Tal com es detalla en la “Disposició transitòria deu”, el “personal temporal que no complisca els requisits […] continuarà fins que no concórrega alguna de les causes de cessament previstes”. A més, per a “garantir la continuïtat de la prestació del servei públic”, el personal que, després de l’entrada en vigor, forme part d’una borsa de treball temporal, “podran romandre i ocupar aquests treballs fins a la finalització del següent procés selectiu“.

Equivalències

L’aplicació del requisit lingüístic és el reconeixement a un dret reconegut en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Generalitat, com a executiu, ha de fer possible l’aplicació d’aquest dret. Segons l’Article 6 de l’Estatut, en el punt tercer, la “Generalitat garantirà l’ús normal i oficial de les dues llengües, i adoptarà les mesures necessàries per a assegurar el seu coneixement“.

Des de la Conselleria, encara que insisteixen que “no es pot parlar de quins nivells hi haurà per a cada lloc” encara, sí que recalquen que el coneixement de valencià “serà necessari en temes de capacitació“, és a dir, en relació a les funcions i activitats pròpies del treball a exercir. Així, el requisit pot anar des del C2 -un alt coneixement oral i escrit de la llengua pròpia-, fins a l’A2, el nivell “elemental” que s’obté després d’acabar l’ESO, EGB i fins i tot BUP i COU.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × un =

programacion rialto
25n el puig
25 paiporta 2019
diputacion de valencia 25n
programacion rialto
25n el puig
alcasser 25n 2019
medioambiente torrent
ficcions 2019-2020