345 obres aspiren als premis València 2019 del Magnànim d'assaig, narrativa, poesia i novel·la gràfica

Guardar

PremisWeb
PremisWeb

Els diferents jurats dels premis València i València Nova 2019 que convoca la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, que depén de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, es reuniran demà dijous 27 de juny al MuVIM per decidir el seu veredicte final entre les 345 obres presentades en les diferents modalitats de poesia (en castellà i valencià), narrativa (en castellà i valencià), assaig i novel·la gràfica, així com els València Nova (per a menors de 36 anys) en les categories de narrativa, poesia i assaig.

Els jurats, presidits per la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cultura, Xavier Rius, tot i que ells, atenent a la seua condició de representants públics, no votaran, faran pública la seua decisió en roda de premsa a les 12’30 hores, a la sala Gregori Mayans del MuVIM, i obriran les pliques corresponents en directe davant dels mitjans de comunicació per conéixer el nom dels guanyadors. Actuarà com a secretari el cap del Servei de Cultura de la Diputació, Josep Joan Vidal.

Important dotació econòmica

En una primera valoració a la vista del nombre de treballs presentats, semblant al de l'edició anterior, Xavier Rius s'ha mostrat convençut que "els canvis introduïts al llarg dels darrers quatre anys estan contribuint a prestigiar i recuperar aquest certamen, degà dels premis literaris valencians". Rius confia, especialment, "en la progressiva consolidació dels premis d’assaig i de novel·la gràfica, dues de les novetats d’aquesta convocatòria". Cal assenyalar que els premis València i València Nova compten amb una important dotació econòmica, en concret, els treballs premiats en narrativa i assaig rebran 12.000 euros, els de poesia, 7.500, i el de novel·la gràfica, 8.000 euros. Pel que fa a la categoria per a joves, València Nova, els premis són de 5.000 euros per als de narrativa i d'assaig i de 3.000 euros per als de poesia.

Gala de lliurament al Centre del Carme

Com ja es tradició, els guardons es lliuraran el mes d'octubre en una gala que està previst que se celebre el 18 d'octubre al Centre del Carme i de la qual el director del Magnànim, Vicent Flor, sense donar més detalls, ha avançat que seguint la línia dels últims anys, serà "una cita ineludible per al món cultural valencià, àgil, divertida, amb humor i música en directe". Un altre al·licient de la gala és que ja es presentaran els premis editats, en el cas de l'assaig directament pel Magnànim, i per Bromera en narrativa i poesia en valencià, Versátil en narrativa en castellà i Hiperión en poesia en castellà. Pel que fa al premi de novel·la gràfica (que enguany compleix la segona edició), el treball guanyador serà publicat per l'editorial Andana, tot i que per premiar-se un projecte i no un treball finalitzat, la seua publicació està prevista al llarg del 2020.

Prestigi, professionalitat i experiència als jurats

Els jurats de les diferents categories que es reuniran el 27 de juny conformen un conjunt de professionals de prestigi i experiència contrastada, com a element fonamental per garantir la independència i solvència dels guardons. Així, integren el jurat de narrativa en valencià la periodista, assagista i professora Lourdes Toledo; la filòloga Margarida Castellano, guanyadora del premi Octubre 2017 d'assaig; el professor i filòleg Enric Salom, i Gonçal López-Pampló, director literari de Bromera i professor de filologia de la Universitat de València. De la categoria de narrativa en castellà s'ocuparan el gadità Félix José Palma, especialitzat en el gènere de narrativa curta; Susana Rodríguez Lezaun, experimentada periodista navarra que darrerament ha publicat dues novel·les; José Luis Ferris, poeta, novel·lista i assagista literari, i Eva Olaya, editora de Versátil. Al jurat del premi d'assaig trobem a Àurea Ortiz, de la Filmoteca Valenciana i professora del departament d'Història de l'Art de la Universitat de València; Maria Josep Picó, periodista especialitzada en divulgació científica i professora Universitat Jaume I; Xavier Andreu, professor del departament d'Història Moderna i Contemporània de la UV, i finalment el professor del departament de Sociologia i Antropologia Social, Juan Pecourt.

Pel que fa a la poesia, en la modalitat en castellà els premis seran responsabilitat de Jenaro Talens, poeta, assagista i traductor; Constantino Molina, poeta guanyador en 2016 del premi València i del Premio Nacional de Literatura en modalitat de poesia jove Miguel Hernández; Marta López Vilar, poeta, traductora, professora i divulgadora cultural; i per últim, Jesús Munárriz, poeta, traductor i director de Ediciones Hiperión. Per la seua part integren el jurat de la modalitat de poesia en valencià el poeta, assagista i crític literari Jaume Pérez-Montaner; Irene Mira, professora del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant; Margarida Cabanilles, professora de literatura de la Universitat de València, i Josep Antoni Fluixà, mestre i autor de narrativa infantil i juvenil.

Per últim, la decisió sobre l'obra premiada en l'apartat de novel·la gràfica en la seua segona edició recau sobre Álvaro Pons, professor del Departament d'Òptica de la Universitat de València i divulgador i crític del còmic; Cristina Chumillas, gestora cultural, directora artística de la recentment desapareguda galeria Pepita Lumier; l'historietista, dissenyador i il·lustrador Vicent Josep Llobell, conegut com Sento; i Miguel Ángel Giner, guionista, il·lustrador i professor en la Escola de Belles Arts de la Universidad Politécnica de València.

Destacats