Els candidats a representar als valencians a Europa

Ciutadans és l’únic dels principals partits que no incorpora a cap valencià entre les seues files

Guardar

European_Parliament_Strasbourg_Hemicycle_-_Diliff
European_Parliament_Strasbourg_Hemicycle_-_Diliff

El passat 28 d'abril va ser doble cita electoral; es votava per a les generals i, en la Comunitat, també per a les autonòmiques. Ara en la majoria de l'estat són triples, però en la Comunitat segueixen dobles; municipals i europees. El pròxim 26 de maig els valencians podran votar i triar als qui volen que els representen en el Parlament Europeu, un gran hemicicle amb 750 escons.

A Espanya, com a país membre, li corresponen 52 escons. A diferència de les Eleccions Generals, siga al Congrés o al Senat, ací no hi ha circumscripcions per províncies; tot l'Estat és una única circumscripció. Així, els problemes de sobre o infrarepresentació són menys notables. Així, en 2015 el PP va obtenir el 26,1% dels vots i el 30,77% dels escons; Podemos, per part seua, el 8% dels vots i el 9,62% dels diputats. Ixen perjudicats els partits més minoritaris, com a ERC que va obtenir el 4% dels vots però el 3,85 dels escons.

Dels principals partits, tots inclouen a valencians o valencianes excepte Ciutadans. Tant el PP com el PSOE i UP porten a valencians en les seues llistes. També està, impulsada per Compromís, la candidatura Compromís per Europa, per la qual el número u és un valencià.

Segons el CIS publicat el dijous passat, el guanyador de les eleccions europees a Espanya tornaria a ser el PSOE, amb el PP en segon lloc i, de nou, Ciutadans a prop i de tercer. UP obtindria 8 escons, 5 més que quan Podemos va ser en solitari en 2015, però 3 menys que la suma amb IU en les passades eleccions. També la ultradreta de Vox, segons l'estudi, aconseguirà representació a Brussel·les; entre 4 i 5 escons. Compromís, gràcies a un acord amb la formació ecologista Equo, va obtindre un diputat en 2014. La formació no ix reflectida en el CIS perquè no s'ha preguntat sobre aquesta.

Els valencians i valencianes

Per Compromís per Europa, el cap de llista és també el valencià. Es tracta de Jordi Sebastià, que pretén ser el "lobby valencianista" que porte a la Comunitat a Brussel·les. Encara que pertany a Compromís, la candidatura agrupa diverses formacions progressistes del conjunt nacional, com Chunta Aragonesista, Més per Mallorca o Verds d'Europa.

L'exministra de Sanitat Dolors Montserrat és la número u dels populars per a Europa. El candidat valencià es troba immediatament després. Es tracta d'Esteban González Pons, que repetirà com a eurodiputat després d'aconseguir seient en Brussel·les en les passades eleccions.

L'actual Ministre d'Afers exteriors del PSOE, Josep Borell, serà el cap de llista dels socialistes per al Europarlament. Entre les seues files es troba, en el número sis, la valenciana Inmaculada Rodríguez Piñeiro que, com Pons, repeteix després de ser elegida en 2014. Encara que és natural de Madrid, el gruix de la seua carrera política s'ha desenvolupat a València des de 2004, encara que va ser en 2008 quan va arribar al Congrés per la província valenciana.

Per Unides Podem Canviar Europa -la coalició de Podemos i Esquerra Unida- se situa en primera línia María Eugenia Rodríguez Palop. És l'únic cap de llista independent -no és militant ni dirigent de Podemos-. Esther Sanz ocupa en número set de la llista; és treballadora social i forma part de la direcció de Podemos. El seu treball està molt relacionat amb la candidatura, perquè promou, entre altres coses, una Europa "més social" i una altra manera de gestionar les fronteres.

Destacats