25n
25N
25N

Els 'alcaldables' de València es preparen per al 26M

Segons els resultats de les autonòmiques hi ha possibilitats per a quatre candidats d’estar al capdavant del Cap i Casal

Els 'alcaldables' de València es preparen per al 26M
03/05/2019 -

En tres setmanes hi haurà, de nou, cita electoral. Després de la victòria del ‘bloc de la moció’ a Espanya i les forces del Botànic en la Comunitat Valenciana, els ciutadans depositaran les paperetes en favor d’un partit o l’altre per a estar al capdavant del seu municipi. En la capital, com en altres llocs, la situació és particular: les enquestes i xifres assenyalen 4 possibles candidats amb opcions reals de ser el pròxim Alcalde de València.

Els 5 partits ara presents a l’Ajuntament tornen a presentar-se i, amb la barrera electoral actual, haurien de tindre suports suficients per a revalidar la seua presència: Compromís, Ciutadans, PSPV, PP i València en Comú (UP). És possible que també, segons les enquestes i els vots en les anteriors autonòmiques, que entre el partit ultradretà Vox. De nou, una possible alta participació en les eleccions pot jugar a favor de la reedició de La Nau.

Compromís, que va ser el partit amb més vots en la capital en les Eleccions Autonòmiques, va anar també el primer a presentar les seues llistes oficials. Després d’un llarg procés de primàries, Joan Ribó, actual alcalde, tornarà a ser el cap de llista. La regidora d’Igualtat Isabel Lozano i la de Patrimoni Històric, Benestar Animal i Cultura, Glòria Tello, ocuparan el segon i tercer lloc. També repeteix Pere Fuset, actual Regidor de Festes, i Carlos Galiana, de Comerç.

Ribó va valorar positivament que la seua formació fóra la primera força a la ciutat, per la qual cosa assegura afrontar la següent cita electoral amb “bones expectatives”. “El primer gran objectiu de Compromís és que es reedite el Govern de La Nau”, va assegurar. Creu que, igual que en la Comunitat, cal repetir la fórmula del govern progressista per a “aprofundir” en el canvi i continuar amb la “transformació” de la ciutat.

La segona formació que més vots va rebre a la ciutat va ser el PSPV. Sandra Gómez, la candidata socialista, va valorar molt positivament el creixement del partit a València -que va passar de 55.000 vots en 2015 a 89.000-, i es va mostrar segura de ser la pròxima alcaldessa: “Estic convençuda que el pròxim 26 de maig el PSPV tornarà a guanyar a la ciutat de València”. Igual que el candidat de Compromís, Gómez defensa l’edició de La Nau, encara que confia a estar ella al capdavant.

Sense un procés de primàries, el seu número dos serà l’independent Emiliano García, seguit de María Teresa Ibáñez, tècnica de gestió del centre cultural La Nau. També repeteix l’actual regidor d’Hisenda, Ramón Vilar.

Fitxatges estrella

Ciutadans també va ser un dels partits que més creixement va experimentar, encara que lluny del PSPV -va passar de 65.000 a 85.500 vots-. El candidat a l’alcaldia per la formació repeteix i, així, Fernando Giner torna a aspirar a ser el pròxim alcalde de València. Després de les Eleccions Autonòmiques va fer una lectura positiva per al seu partit: “Estem davant una tendència imparable que demostra que es pot governar des de la centralitat i la moderació”.

Com a segona i ‘fitxatge estrela’ figura la Fallera Major de València en 2018. La segueix el president de l’Associació de Treballadors Autònoms (LLIGA) Rafael Pardo. Tots dos són nous en la formació i, si poden presentar-se, és gràcies a la decisió de l’Executiva Nacional d’eliminar el requisit d’haver militat uns mesos abans. Així, s’asseguraven poder incorporar fitxatges. També es torna a presentar Narcís Estellés, regidor i portaveu adjunt de la formació en el Consistori.

Pel Partido Popular es presenta l’única candidata que no és de València, la torrentina María José Català. Igual que Giner, Català llig una tendència en les autonòmiques i creu que “la gent vol un canvi” en favor de la dreta. Una lectura que realitza a partir del recompte de vots: el bloc de “centredreta”, en el qual inclou l’extrema dreta de Vox, supera per 2.282 vots al bloc d’esquerres -només s’expliquen aquells amb representació-. La candidata es presenta a l’alcaldia assegurant que portarà amb si una gran transparència de govern.

De número dos figura la diputada de les Corts María José Ferrer Sansegundo. La seguirà Paula Llobet, cap de projectes de l’Agència valenciana d’Innovació. Alguns dels seus fitxatges més sonats són Santiago Ballester, president de la Federació de falles de la secció especial, i al president de l’ens anticatalanista Lo Rat Penat.

Per UP -València en Comú- es presenta l’actual regidora d’Educació María Oliver. De les eleccions autonòmiques feia en la SER una lectura realista: “Resultat molt ajustat que ens obliga a fer una campanya més activa”. Però també creu que la societat “vol seguir” per a avançar en més “drets” i “no tornar a etapes fosques”. Aspira, també, a reeditar el govern progressista de València. De segon lloc va Jaime Paulino, Secretari d’Anàlisi Política de Podem. Li segueix Carmen Álvarez per part d’EUPV i Ana Bedrina.

Per la ultradreta, Vox presenta com a alcaldable a l’advocat José Gosálbez.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 7 =