Camps nega haver donat instruccions per a adjudicar a Gürtel en la visita del papa: "No tenia per què involucrar-me"

Retrau que Fiscalia porte "11 anys" tractant d'"incriminar-li" i diu que amb 'El Bigots' no ha anat "ni molt a la vora"

Guardar

camps_juicio_gurtel
camps_juicio_gurtel

L'expresident valencià Francisco Camps ha dit aquest dijous en l'Audiència Nacional que no va donar una sola instrucció per a l'organització de la visita del papa Benet XVI l'any 2006 o per a la retransmissió de la mateixa a través de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV).

"Com a president de la Generalitat, no tenia per què involucrar-me en l'organització o la logística", ha afirmat Camps durant la seua declaració com a testimoni en el juí per les presumptes irregularitats en l'adjudicació a la trama Gürtel de la contractació per a la retransmissió de la visita en el marc de la V Trobada Mundial de les Famílies.

L'expresident, que ha comparegut durant una mica més d'una hora i mitja, ha explicat que tant la Comunitat Valenciana com l'Ajuntament de València i la Diputació van ser convidats per l'Església un any abans de l'esdeveniment per a formar la fundació organitzadora amb la finalitat de donar suport institucional, però que no va participar en cap reunió ni decisió. "Ja tenia jo prou amb la Presidència de la Generalitat i la Presidència del Consell", ha dit.

No obstant açò, la fiscal Concepción Nicolás, amb la qual ha entrat a discutir en diverses ocasions, li ha recordat que segons l'acta de constitució de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF) ostentava el càrrec de president d'honor. Sobre aquest tema, Camps ha afirmat que no va saber d'açò, ni que ha ostentat amb "honor" aquest càrrec en altres "30 fundacions", fins i tot en el València Club de Futbol --del que ha indicat que és "soci"--, fins que es va destapar aquest cas.

En aquest sentit, ha remarcat que eixe càrrec no té funcions executives i per tant ell no va prendre cap decisió sobre l'organització. "És com dir que el president del Consell General del Poder Judicial està pendent del que està passant en l'Audiència Nacional. No té cap sentit", ha afegit.

Encara així, la representant del Ministeri Públic ha insistit a preguntar-li com a "president de la fundació" qui decideix i com que el subministrament de pantalles es contracte a través d'RTVV. Camps, que ha posat l'accent que era una presidència d'"honor" per a no "induir a error als magistrats", ha dit que desconeixia "com es prenen aquest tipus de decisions", encara que veu "impossible" que la televisió tinguera "capacitat jurídica" per a açò.

NO RECORDA LES PANTALLES

"Jo no recorde ni les pantalles. Per a mirar pantalles estava eixos dies", ha assenyalat l'expresident valencià, al mateix temps que ha negat haver donat algun tipus d'ordre a l'acusat Pedro García Gimeno, qui en eixes dates era director general d'RTVV, sobre que acceptara tot el que l'Església reclamara, tal com va dir ell en la seua pròpia declaració.

Així, s'ha escudat que no és normal que un president done indicacions al director d'una televisió pública i ha posat com a exemple al president del Govern, Pedro Sánchez, sobre el qual ha dit que no veu "cridant a Rosa María Mateo (presidenta de RTVE) per a donar-li instruccions polítiques".

Durant la seua declaració, Camps ha criticat en diverses ocasions l'actuació de la Fiscalia Anticorrupció i l'inspector cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que va dirigir la investigació, Manuel Morocho, contra ell: "Porten 11 anys tractant d'incriminar-me en algunes causes".

Una d'elles és la investigació per les presumptes irregularitats en la contractació de la FVEMF per a la visita del papa que porta a València, en la qual es troba investigat. Per açò, abans de començar a declarar per videoconferència, el president del tribunal, José Antonio Mora Alarcón, ha comunicat a Camps que podia no comparéixer.

A més, l'expresident valencià es troba processat en l'Audiència Nacional per suposades irregularitats en l'adjudicació de la Generalitat a Orange Market en l'edició de Fitur del 2009.

Si bé, Camps, assistit en tot moment pel seu advocat, Pablo Delgado --que ha arribat a instar la fiscal a "revisar les seues anotacions" perquè tenia "errors"--, ha decidit respondre a totes les preguntes formulades per les acusacions i defenses, fins i tot les del líder de la trama Gürtel, Francisco Correa --que finalment no ha intervingut--, i la del responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez 'el Bigots'.

NEGA LA SEUA RELACIÓ AMB 'EL BIGOTS'

Pel que fa a aquest últim, Camps ha tornat a negar, com ha fet durant anys, haver tingut algun tipus de relació d'amistat, malgrat l'àudio d'una conversa en el qual li deia "amiguito del alma" i que ell no ha rebut mai regals de la trama Gürtel i els que van arribar a la seua família van ser retornats.

Després d'escoltar en sala la xarrada telefònica, l'expresident dels 'populars' valencians, que ha mostrat la seua sorpresa per conéixer aquest dijous que la telefonada la va realitzar 'el Bigots' i no ell, ha explicat que aquesta va tindre lloc la Nit de Nadal de l'any 2008 per indicació del qui fora secretari general del partit Ricardo Costa per a agrair el seu treball per al partit.

Davant la insistència de la defensa de Pérez, exercida per l'advocat José Javier Vasallo, a saber per què parlava amb ell amb total confiança i es dirigeix cap a ell com "amiguito del alma", Camps ha dit que va usar "eixa paraula com podia haver usat una altra".

Així, ha negat qualsevol tipus de relació amb 'El Bigots' que no fora professional i ha desmentit que fora amb ell al Vaticà al nomenament del cardenal Antonio Cañizares, on suposadament es va començar a tractar l'assumpte de la visita del Papa: "No he viatjat amb Álvaro Pérez ni molt a la vora i menys a Roma".

ALTRES TESTIMONIS

Aquest dijous també han comparegut davant el tribunal un extreballador d'Orange Market, Juan José Rincón; l'excap de l'empresa del sòl d'Arganda del Rey César Tomás Martín Morales (imputat), l'ex-vicepresident del Consell Víctor Campos i el secretari de l'Arquebisbat, Antonio Ramón Corbí.

En el cas dels dos últims testimonis, investigats pel mateix jutjat valencià que Camps, també s'han desvinculat de la decisió d'encarregar a RTVV el contracte per a la instal·lació de pantalles i megafonia per a seguir el recorregut del papa. Campos ha indicat que l'Arquebisbat va fer una proposta "i a tots ens va paréixer bé".

Per la seua banda, Corbí, que ha subratllat que la seua participació en la fundació va ser com comissionat eclesiàstic i que per tant no va conéixer les qüestions tècniques ni logístiques, ha precisat que totes les decisions que prenia l'arquebisbe era abans consultades amb el cardenal Alfonso López Trujillo, que era el "ministre de Família del Vaticà".

Gran part de la seua declaració s'ha centrat a explicar que quan es va començar a preparar la V Trobada Mundial de Famílies no se sabia encara si el papa Benet XVI anava a assistir. Segons ha indicat, l'esdeveniment va ser convocat pel oapa Joan Pau II el 2003, però que després de la seua mort, la trobada va quedar suspesa fins que el seu successor tornara a convocar-ho, una cosa que va ocórrer al juny de 2005 a través d'una carta, però sense confirmar la seua assistència.

SI EL PAPA NO ASSISTIA, "CABRIEN A MESTALLA"

Per al rector aquesta dada és important perquè, encara que el Pontífex no va confirmar la seua presència fins a desembre del 2005 i es fera públic a principis de 2006, el Vaticà va demanar a l'Església espanyola que preparara l'acte com si existira "la idea que fora el Sant Pare", ha postil·lat.

De fet, ha apuntat que la "convicció" era que el papa no anava a anar a València i que per açò creu que es va pensar que la retransmissió la fera Canal 9 i no TVE. També ha relatat que l'arquebisbe va viatjar fins a Roma per a traslladar que si Benet XVI no anava a Espanya, la trobada seria una mica menor perquè tots els assistents "cabrien a Mestalla", l'estadi de futbol del València.

Destacats