25n
25N
25N

El camp valencià li posa deures al nou ministre d'Agricultura, Luis Planas

AVA-ASAJA i la Unió de Llauradors valoren la figura del valencià

El camp valencià li posa deures al nou ministre d'Agricultura, Luis Planas
08/06/2018 -

El Govern de Pedro Sánchez comptarà finalment amb quatre valencians en primera fila. Un d’ells és Luis Planas, que ocuparà la cartera del Ministeri d’Agricultura, un dels més importants per a la Comunitat Valenciana, que posseeix un fort sector agrícola. Planas va ser conseller d’Agricultura i Pesca en la Junta d’Andalusia, ambaixador al Marroc i diputat del Parlament Europeu.

Bon coneixedor de la política europea i del funcionament de les seues institucions -també es va encarregar dels gabinets del vicepresident primer de la Comissió Europea-, la seua designació com a ministre d’Agricultura ha sigut molt bé rebuda des de les associacions agràries valencianes.

Precisament la seua acreditada carrera és una cosa molt ben valorada tant en AVA-ASAJA com en la Unió de Llauradors. Cristóbal Aguado, president de la primera, veu amb molt bons ulls l’arribada de Planas al Ministeri i reconeix que han acollit la notícia amb sorpresa. “No ens ho esperàvem”, declara Aguado a aquest diari. Per a ell, el nou ministre és una persona amb tarannà i amb capacitat de diàleg, un perfil acreditat per la seua participació en les negociacions de la Política Agrària Comuna (PAC) com a veu socialista. Ramón Mampel, secretari general de la Va unir, valora molt la seua experiència, que “l’ha de posar al servei de tots”. Però Mampel recorda que “hi ha molts assumptes sobre els quals cal treballar”.

La PAC és un dels reptes als quals s’haurà d’enfrontar. Les negociacions per a la seua reforma s’està portant a terme amb l’horitzó 2021-2027, i la Comissió Europea ja ha proposat una retallada de les ajudes directes de fins a un 15% en els fons per a desenvolupament rural. Una cosa que no ha caigut molt bé en països com Finlàndia, Grècia, Irlanda, Portugal o Espanya. Davant açò, Mampel, creu que és fonamental tancar “la bretxa entre el món rural i el món urbà”. “Nosaltres, a més de produir aliments, mantenim territori”, comenta Mampel.

Tots dos representants sostenen que l’agricultura mediterrània ha de ser l’eix central que no ha d’oblidar el nou ministre. Per a Aguado una de les principals missions de Luis Planas és defensar els interessos de l’agricultura valenciana i evitar que els representants de l’agricultura continental siguen els que els dirigisquen el discurs agrari a Europa.

D’altra banda, en la Unió de Llauradors mostren la seua preocupació amb el ‘brexit’. L’organització s’oposa a les “importants retallades” plantejades per l’eixida del Regne Unit i el desplaçament de l’atenció cap a “polítiques restrictives de tipus agroambiental sense cap tipus de contrapartida o ajuda”, mentre que “es potencien tractats amb països tercers que faciliten la competència deslleial” de productes importats i que “no compleixen els mateixos requisits que els europeus”.

El control de les plagues també  importa i molt als agricultors valencians. És més, la Unió considera que la Xylella fastidiosa ha de ser entesa com “un problema d’Estat“. La correcció dels desequilibris territorials provocats per la PAC vigent és un altre deure que se li demana a Planas.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + 5 =

torrent