25n
25N
25N

'Prou de valencianofòbia', la campanya de la Plataforma per la Llengua per a posar fi a les discriminacions lingüístiques

La ciutadania podrà exigir que s’actue contra la discriminació lingüística a través de la web www.proudevalencianofobia.org

'Prou de valencianofòbia', la campanya de la Plataforma per la Llengua per a posar fi a les discriminacions lingüístiques
11/12/2018 -

La Plataforma per la Llengua ha presentat, aquest matí, la campanya ‘Prou de valencianofòbia: no en passis ni una més‘ amb l’objectiu de denunciar la impunitat sobre les discriminacions lingüístiques existents en el dia a dia. Així, el lloc escollit per a presentar la campanya ha sigut el Centre d’Especialitats Joan Llorenç de València on, recentment, i tal com va denunciar la Plataforma per la Llengua, es va produir un cas de discriminació lingüística.

La víctima d’aquesta discriminació, Lorena Fababú, també ha assistit a la presentació de la campanya per a explicar el seu cas. “Vaig assistir a aquest centre sanitari per a una revisió ginecològica perquè em trobava en la setmana 30 de l’embaràs. Res més dir-li ‘Bon dia’, em va contestar que parlara en castellà. Jo vaig insistir a seguir la visita en valencià, i encara que al principi la doctora pretenia cancel·lar-la, finalment em va atendre perquè el meu company es va prestar a fer de traductor. Així i tot, la doctora no va mantenir cap tipus de comunicació amb mi en tota la visita. Finalment, el divendres ens va arribar una citació judicial on aquesta persona ens ha denunciat per assetjament”. La mateixa doctora, setmanes després, també va ser la protagonista d’un altre cas de discriminació lingüística greu en el Centre d’Especialitats de Torrent.

Carceller: “Les discriminacions lingüístiques no són una anècdota. Tenen nom i cognom”

En aquest sentit, el delegat de la Plataforma per la Llengua País Valencià, Manel Carceller, ha volgut deixar clar que “les discriminacions lingüístiques no són una anècdota. Tenen nom i cognom. Des de 2007, hem rebut més de 600 queixes, de les quals 159 són discriminacions lingüístiques greus per part de les Administracions, i 53 han tingut lloc a la Comunitat Valenciana. Amb discriminació greu ens estem referint a negar un servei pel simple fet de parlar valencià, a sentir humiliacions i vexacions. En definitiva, la qual cosa hauria de ser surrealista, és massa habitual”.

De fet, en 2018, ja s’han registrat 24 discriminacions lingüístiques greus per part de l’Administració pública – 5 a la Comunitat Valenciana -. No obstant això, com apunta Manel Carceller, “és solament la punta de l’iceberg perquè solament una xicoteta part d’aquestes discriminacions es denuncien”.

D’aquesta manera, des de Plataforma per la Llengua llancen la campanya ‘Prou de Valencianofòbia’, que contempla un pla de xoc amb mesures concretes dividides en quatre punts: noves lleis contra la discriminació lingüística; cartelleria visible en els equipaments públics per a recordar el dret de parlar en valencià; programes de recerca, prevenció i abordatge de la valencianofòbia; i obligatorietat per als treballadors públics de dominar el valencià.

Carceller: “Sánchez té una gran oportunitat per a demostrar que la seua defensa d’una Espanya plurilingüe no és fum”

Aquest pla li’l faran arribar tant al President del Govern, Pedro Sánchez, com als governs de Catalunya, Balears, Aragó i Comunitat Valenciana per a exigir-los que actuen davant aquesta situació de discriminació. Així, Carceller ha explicat que “Sánchez té una gran oportunitat per a demostrar que la seua defensa d’una Espanya plurilingüe no és fum”. Per això, no solament insten al Govern Central al fet que oferisca tots els serveis dels seus ministeris també en valencià, sinó que consideren necessari una reforma de la Constitució perquè el valencià també siga llengua oficial de l’Estat.

Quant a les Administracions valencianes, l’entitat demane al Govern de Puig mesures per a evitar la discriminació lingüística, com la capacitació lingüística en valencià dels treballadors de l’Administració valenciana i de la local en les zones valencianoparlants; campanyes informatives sobre els drets lingüístics de la ciutadania; així com que es dote a les víctimes d’assistència jurídica completa i gratuïta perquè “no pot ser que, a més de patir una vulneració, hages de gastar-te els diners per a restituir el teu dret”.

Per a acabar, Manel Carceller ha recordat que la ciutadania podrà fer arribar cartes als diferents governs implicats perquè actuen contra aquesta situació a través de la web www.proudevalencianofobia.org. Allí, es podrà signar la petició per a eliminar la discriminació lingüística, al mateix temps que s’envia la carta. “Les discriminacions lingüístiques es poden erradicar. Cal voluntat política. Per això, si el Govern no actua, serà còmplices de les discriminacions greus que es produïsquen”, ha conclòs Carceller.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − dinou =

CCCC
torrent