La campanya de la grip ja acumula un 6% més de vacunats

La vacunació redueix en gran manera el risc de complicacions i defuncions, que van ser 188 l’any passat

Guardar

vacuna gripe archivo ep
vacuna gripe archivo ep

Es tracta d'una malaltia amb la qual totes les persones breguen diverses vegades al llarg de la seua vida i transcorre, dins de les grans molèsties que pot causar, amb normalitat. No obstant això, la grip és més perillosa del que puga semblar; l'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que entre mig milió i un milió de morts anuals estan relacionades amb la grip 'comuna'. Una mortalitat i afecció més agressiva, especialment, en els anomenats "grups de risc". És per això que, des de fa un mes, la Conselleria de Sanitat ha iniciat la distribució de més de 800.000 dosis per a resistir el virus aquest hivern.

Fins al pròxim 31 de gener estarà en marxa la campanya de la grip. Tal com assenyalen des de la Generalitat, es tracta d'una malaltia vírica que afecta les vies respiratòries, amb especial incidència en "xiquets i xiquetes, persones majors i amb patologies cròniques". És precisament en aquest últim grup on més es recomana la vacunació.

Segons les estadístiques nacionals, en l'anterior campanya de grip es van donar uns 490.000 casos lleus que van ser atesos als hospitals, 35.300 hospitalitzacions i 2.500 ingressos en la unitat de vigilància intensiva. A més, s'estime que unes 6.300 morts van ser atribuïble al virus. Al costat d'això, ressalten: s'estima que la vacuna, en majors de 34 anys, va prevenir un 40% d'admissions en UCI i un 38% de defuncions.

Durant tota la Comunitat Valenciana, més de 1.700 centres de salut disposen de les dosis adequades per als diferents grups de risc i, així, continuar augmentant el nombre de persones que adquireixen aquesta "assegurança" contra la grip. En la Comunitat Valenciana, les persones mortes atribuïdes al virus van ser 188, i més de 1.000 casos que van necessitar atenció hospitalària per la seua gravetat.

Des de la Conselleria animen, especialment, a acudir als centres de salut a quadre grans col·lectius; el primer, totes aquelles persones que tinguen 65 anys o més. La grip té especial incidència amb el pas de l'edat. El segon grup compon aquelles persones menors de 65 anys que "presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip". És el cas, per exemple, de xiquets de més de sis mesos i persones adultes amb obesitat mòrbida, diabetis, una malaltia renal crònica, malalties neuromusculars... Qualsevol malaltia que puga suposar un risc afegit en contraure grip.

També es destina un apartat a aquelles persones que, encara fora dels grups de risc, puguen transmetre el virus a algú que sí que ho està, i a diversos cossos professionals -policies, metges, protecció civil, persones d'institucions penitenciàries...-.

"Enorme irresponsabilitat"

A mitjan novembre, després d'una mica menys de dues setmanes de campanya, des del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana es va alertar de "falta de vacunes", que estaria obligant a donar cites "d'ací a mes i mig". Alguna cosa que des de la Conselleria de Sanitat, dirigida per Ana Barceló, va anar ràpidament desmentit. Van assegurar que tots els centres reben les dosis adequades, en atenció també a la capacitat de tindre-les refrigerades; com menys, més lliuraments. Van qualificar d'"enorme irresponsabilitat" el comunicat del sindicat per provocar una "alarma social" que, asseguren, és "falsa". Fins al moment, ja s'han administrat 658.000 dosis.

També ahir mateix, després d'apuntar l'oposició un suposat "desproveïment", Barceló assenyale que "ningú" quedara "sense poder vacunar-se". Ha aclarit que, per demandes puntuals, pot haver-hi un moment en el qual no es troben suficients en un Centre de Salut, a causa de la capacitat d'emmagatzematge del centre, però "no hi ha cap desproveïment".

Arxivat a:

Destacats