25n
25N
25N

El Raïm del Vinalopó tanca una campanya "excel·lent" amb 58 millones de quilos, malgrat la condicions climàtiques

El Raïm del Vinalopó tanca una campanya "excel·lent" amb 58 millones de quilos, malgrat la condicions climàtiques
30/12/2018 -

La DOP del Raïm de Mesa Embossada del Vinalopó ha qualificat la qualitat de la fruita recollida en aquesta campanya d'”excel·lent” per a les set varietats emparades, malgrat les dificultats climàtiques a les quals els productors han hagut de fer front a les pluges persistents a la tardor i a un retard de l’arribada del fred.

Malgrat les inclemències del temps, la producció inscrita és de quasi 58 milions de quilos, la qual cosa suposa un 4,4% més que en 2017, segons assenyala Beatriz Rocamora, directora del Consell Regulador de la DOP del Raïm Embutxacat del Vinalopó. La varietat més tardana, Aledo, és el tipus de raïm més consumit a Espanya per a la celebració de Cap d’any i representa un 48% de la producció inscrita en aquest òrgan regulador. Rocamora estima que es consumeixen aproximadament “dos milions de quilos d’aquest raïm” el que suposa que dos de cada tres raïms que es compren en Nit de cap d’any “són de la zona del Mitjà Vinalopó”.

En 2019 es compleixen 100 anys de l’ús de la tècnica de l’embutxacat que fa que aquest producte siga un “factor diferencial” del cultiu d’aquesta fruita respecte a altres zones productores. Aquesta campanya de 2018 arriba en aquests dies a la seua fi i continua sent un motor d’ús d’aquesta zona ja que genera més de 13.000 ocupacions directes.

Respecte a les condicions climàtiques, Rocamora considera que la sequera és “estructural” i és una situació a la qual estan més habituats els agricultors d’aquesta zona. No obstant això, les pluges torrencials i persistents registrades a la tardor han sigut més perjudicials en els cultius perquè la humitat en la fruita, una vegada madura, genera minvaments i fongs “que condicionen la comercialització”. Un 40% de la producció s’exporta als països europeus, sobretot Itàlia i França, que són els països on més es comercialitza aquest raïm de taula, i fora de la Unió Europea el Consell Regulador indica que hi ha vendes al Canadà i Sud-àfrica. Per a l’any que ve es mostren optimistes davant l’obertura del nou mercat amb la Xina, perquè consideren que “s’obri una altra oportunitat que hem de saber aprofitar”.

RAÏMS DE LA SORT

Una de les empreses emparades sota aquest segell de qualitat, Uvasdoce, treballen intensament aquests últims dies abans del 31 de desembre per a finalitzar els envasos on van els dotze raïms tradicionals. Enguany han apostat per un format més orientat als menors, un cofre amb dotze raïms de menor grandària per a fomentar aquesta tradició entre els més xicotets de casa. La resta de formats estan pensats per a una major comoditat en el consum dels dotze raïms, des de xicotetes caixes perquè siguen portàtils, copes per a després poder brindar.

La directora de Màrqueting de Uvasdoce, Miriam Cutillas, assegura que el ritme és imparable en aquestes data perquè “ningú vol quedar-se sense els raïms”. Les majors vendes del seu producte, fins al 95% són procedents d’Espanya però Cutillas assenyala que hi ha un repunt de vendes a Suècia, on cada any registren un major interés en el seu producte.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + 8 =

bombers
CCCC
bombers