La ciutadania s'uneix per a restaurar el patrimoni històric de València

L’església de Santa Catalina, protagonista de campanyes de recaptació de fons per a la seua restauració i conservació

Guardar

campanas santa catalina
campanas santa catalina

El patrimoni històric i cultural de València és, sens dubte, un dels atractius de la ciutat. I és que la història que alberga fa que la ciutadania es bolque en la seua recuperació i conservació. En aquest cas, l'església de Santa Catalina s'ha convertit en la protagonista, gràcies a la iniciativa ciutadana 'Restaurem Santa Catalina', que té com a objectiu recaptar fons per a restaurar les seues cobertes.

A conseqüència de les pluges que han afectat la Comunitat Valenciana en l'últim any, les cobertes d'una de les esglésies més emblemàtiques de la ciutat s'han vist afectades per filtracions visibles en les voltes del temple que no només causen desperfectes exteriors, sinó també interns que, de no reparar-se immediatament, poden provocar danys irreversibles.

Així, per a revertir aquesta situació, ja s'ha posat en marxa una campanya de recaptació de fons amb la qual es pretén aconseguir fins a 150.000 euros. Es tracta del primer pas per a avaluar el conjunt de danys i les intervencions necessàries a través de la redacció del 'Pla Director de Restauració de Cobertes de l'Església de Santa Catalina Màrtir de València'.

Però, com es pot col·laborar? Des de la web 'Restaurem Santa Catalina' s'ofereixen diferents vies per a aportar el nostre granet d'arena mitjançant transferències bancàries, donatius personals presencials, en rectoria o en sagristia o amb col·lectes extraordinàries parroquials, entre altres. I és que tota aportació és ben rebuda per a la restauració d'aquest temple, declarat Monument Històric Artístic Nacional en 1981, que va ser ordenat construir en el segle XIII pel rei Jaume I.

Coberta Santa Catalina / restauremsantacatalina.org

Considerada com una de les sis primeres construccions religioses alçades per Jaume I a la ciutat de València, no és la primera vegada que es mobilitza a la ciutadania per a la seua recuperació. De fet, en el segle XVIII, els valencians i valencianes van participar en una col·lecta per a pagar la construcció de la torre campanar.

Però, a més, com van anunciar fa algunes setmanes l'associació Mestres Campaners, s'ha reactivat el projecte de recuperació de les sis campanes angleses, úniques a Espanya, que existien a la torre de l'església de Santa Catalina fins fa un segle. D'aquesta manera, el que es pretén és construir rèpliques d'aquestes campanes, conegudes com a Luteranes, que van desaparéixer o van ser destruïdes al llarg del segle XX.

Aquestes campanes se sumaran a les dues campanes xicotetes existents en l'actualitat a la torre – San Eloy, de 1846 i Mª de La Asunción, de 1950 –, així com a la primera rèplica de les campanes coneguda com 'el Peret'. Està previst que la pròxima campana que arribe a aquesta església siga la campana major 'Santa Catalina', coneguda popularment com 'La Xarra'.

El projecte de recuperació de les campanes de l'església de santa Catalina es pot consultar en la pàgina web mestrescampaners.com. Igualment, la subscripció popular segueix oberta per a costejar les campanes restants, i es poden realitzar aportacions en el número de compte ES92 0075 0827 9006 0605 0224 del Banc Santander sota el concepte 'Donatiu per a les campanes de Santa Catalina'.

No obstant això, malgrat comptar amb el suport ciutadà, totes dues iniciatives estan a l'espera de rebre col·laboració per part de les administracions públiques, perquè aquest patrimoni de la ciutat ha de romandre alié al pas del temps.

Destacats