25n
25N
25N

Evitar que 1'5 milions de metres 'verds' siguen ciment "pagat per tots"

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles llança un micromecenatge per a realitzar campanyes de sensibilització i pressió política

Evitar que 1'5 milions de metres 'verds' siguen ciment "pagat per tots"
11/11/2019 -

Al nord de Paterna, a uns huit quilòmetres del centre de València, hi ha un enclavament verd en el qual conviuen horta tradicional i massa forestal. Un espai envoltat per un centre comercial al nord-est, una autopista al nord-oest, i un polígon industrial al sud. Conegut com Les Moles, és un espai natural que recull diverses rutes freqüentades per ciclistes, senderistes i mascotes. Unes rutes ‘entre verd’ que una gran empresa britànica pretén transformar en ciment.

El projecte d’Intu Mediterrani pretén crear, en aquest espai, un macrocentre comercial que arrase amb més d’1,5 milions de metres quadrats. Els arguments de l’empresa per a establir-se són coneguts; més ocupació i riquesa per a la zona. Els arguments en contra també; més trànsit i contaminació, afecció al comerç local i de proximitat però, sobretot, la pèrdua d’un “pulmó verd”.

Des de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles s’exerceix la principal pressió perquè la política valenciana es reafirme contrària a Intu Mediterrani. Una activitat que, després de l’última sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que pot donar una nova oportunitat al macrocentre, s’ha tornat més intensa per “necessitat”.

Per això, des de la Coordinadora han impulsat una campanya de micromecenatge. Busquen aconseguir, d’ací a 34 dies, 3.000 euros per a realitzar diverses campanyes de conscienciació sobre Les Moles: “Per a forçar a les administracions a recórrer la sentència i protegisquen definitivament Les Moles, cal invertir en campanyes de sensibilització ciutadana i pressió política”, assenyalen sense embuts en la petició.

Tres vídeos curts, panells explicatius, excursions i i una exposició fotogràfica, entre desembre de 2019 i febrer de 2020, és el que proposa la Coordinadora, que ja ha reunit al voltant de 500 euros. Creuen que els motius per a protegir el paratge són de pes: destruiria aquest i també el “teixit comercial de la comarca”, provocaria atur, inestabilitat econòmica, “saturaria la CV-35” i, a més, amb el trànsit rodat augmentaria també la contaminació. Un projecte que xoca amb la declaració d’Emergència Climàtica realitzada per la Generalitat Valenciana.

“Ho paguem tots”

El Govern del Botànic II, amb uns pocs mesos de vida, va assenyalar en els discursos d’investidura el seu compromís amb l'”emergència climàtica”, el xicotet comerç i incentivar el consum “de proximitat i temporada”; qüestions molt relacionades entre si. Això xoca amb Intu Mediterrani que, encara que rebutjat en un primer moment pel Consell, ara troba un suport en el TSJCV.

Des de la Coordinadora, associacions ciutadanes i ecologistes -com Per l’Horta- i diverses personalitats, exigeixen a la Generalitat que recórrega la sentència per coherència. “A més, la multinacional ha demanat una indemnització de 150 milions d’euros per lucre cessant. Si el Consell no interposa recurs, ens trobarem en la paradoxa de, a més de perdre Les Moles, ho pagarem amb els nostres impostos”, asseveren des de la Coordinadora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − huit =