25n
25N
25N

Camp de Morvedre rebrà 427.955 euros del nou Model de Serveis Socials

En el cas de Canet d’en Berenguer la injecció de 87.642 euros quasi triplica la inversió de l’anterior equip de govern, situant-los en els nivells de la resta de municipis

Camp de Morvedre rebrà 427.955 euros del nou Model de Serveis Socials
02/07/2017 -

La comarca de Camp de Morvedre rebrà un total de 427.955 euros en concepte del nou Model de Serveis Socials de la Diputació de València, el qual va ser presentat la setmana passada per part de la Corporació provincial. Aquesta quantitat suposa l’increment del 146% de l’aportació de la Diputació en la comarca durant el període comprés entre 2015 i 2017.

La inversió global a través d’aquest pla d’atenció primària, de 9,4 milions d’euros, ha triplicat en a penes dos anys la partida destinada per l’anterior equip de govern a aquesta assistència social bàsica. El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i la diputada d’Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, van presentar davant desenes d’alcaldes i alcaldesses el nou model de la institució provincial.

En el cas de Camp de Morvedre suposa una injecció de 87.642 euros per als veïns i veïnes de Canet d’en Berenguer, xifra especialment significativa ja que quasi triplica la inversió de 2015, situant-los en els nivells de la resta de municipis. En el cas de la mancomunitat de La Baronía, la inversió és de 167.788 euros i 172.525 per a la mancomunitat de Les Valls.

Per programes, la inversió destinada a Canet d’en Berenguer es dividirà en 48.492 per al reforçament de l’equip tècnic, 9.000 per a prestacions individualitzades, 3.000 euros per a casos de pobresa energètica, 26.250 euros per al programa d’ajuda a domicili i 900 euros per als anomenats clubs de convivència.

Quant a les dues mancomunitats, la de La Baronía comptarà amb 167.788 euros que seran distribuïts de la següent manera: 82.218 per a l’equip social base, 500 per a informació i assessorament, 22.650 per a prestacions econòmiques individualitzades, 10.570 per a reduir l’empobriment energètic, 41.250 per al programa d’ajuda a domicili i 600 per a intervenció per a la prevenció i inserció social.

Per últim, els 175.525 euros atorgats a la mancomunitat de Les Valls es distribuiran entre el reforçament de l’equip tècnic (78.525), prestacions econòmiques individualitzades (30.000), la lluita contra la pobresa energètica (12.000), el servei d’ajuda a domicili (37.500), els clubs de convivència (4.500) i les actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social (10.000).

Les xifres evidencien l’aposta de la Corporació que presideix Rodríguez pels temes socials, ja que, malgrat la disminució de l’aportació estatal en el pressupost del present any i la dotació de 20,6 milions per al Fons de Cooperació Municipal, s’ha duplicat respecte a 2016 la partida per a atenció social bàsica en els municipis, de 4,7 a 9,4 milions d’euros, i s’han habilitat noves línies per al manteniment de col·legis, amb 7 milions d’euros, i construcció de centres socials, amb altres 5,6 milions, a més de la partida de 15,5 milions per a Benestar Social i Educació.

En paraules de la diputada d’Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, “hem passat d’un model assistencial-burocràtic a un model de responsabilitat pública basat en la prevenció i la justícia social”. Aquesta idea s’expressa també en dades, com el ràtio de professionals d’atenció en els Serveis Socials Municipals, que ha passat en dos anys d’un per cada 5.400 habitants a un per cada 2.800 habitants.

L’augment dels equips socials de les mancomunitats i ajuntaments que s’ha vingut produint amb l’increment de les ajudes de la Diputació no és l’únic àmbit en què s’ha millorat aquesta assistència social per als municipis de menys de 10.000 habitants. L’àrea d’Inclusió Social que dirigeix Rosa Pérez Garijo ha multiplicat per 7 el finançament del reforç administratiu municipal en assistència social, i s’ha recolzat la mobilitat dels professionals amb subvencions a 22 ens locals, quan en 2015 no existia aquest tipus de subvenció.

Per al president de la Diputació, Jorge Rodríguez, aquestes xifres demostren que “des del primer minut de la legislatura decidim que l’eix principal de la gestió d’aquest govern havia de ser fer política per a les persones, per a millorar la qualitat de vida dels veïns dels municipis valencians i per descomptat per a garantir els serveis bàsics i cobrir les necessitats de les persones més vulnerables”.

Quant a aquest nou model de Serveis Socials, Rodríguez ha destacat que “el realment important és prevenir aquelles situacions de vulnerabilitat social i pobresa, abans d’arribar a extrems de desigualtat que rebutgem des d’aquesta institució, en la qual els paràmetres d’objectivitat i igualtat s’apliquen en les diferents àrees perquè cap persona es quede en el camí”.

 

Línies d’actuació

Els 9,4 milions d’euros que la Diputació ha destinat enguany a aquests Serveis Socials bàsics en municipis de menys de 10.000 habitants s’inverteixen, entre altres línies d’actuació, en el pagament de salaris al personal dels equips socials de base; el manteniment dels centres socials; i programes de prestacions bàsiques com la pobresa energètica, l’atenció familiar a menors en risc d’exclusió, el foment de l’associacionisme i el voluntariat o la prevenció de l’exclusió social i les seues causes.

També es para esment a les estructures tècniques dels ajuntaments i els ràtios d’atenció dels professionals, tenint en compte les creixents competències que assumeixen els municipis en matèria social; la supervisió de la professionalitat dels treballadors socials; l’estudi de la realitat social de cada municipi per a aprofitar millor els recursos disponibles; i la contribució a les iniciatives de revitalització del mitjà rural, passant de l’assistencialisme al desenvolupament comunitari i la participació social.

La titular d’Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, ha insistit que l’objectiu és “consolidar una xarxa bàsica de protecció social, avançant cap a una atenció personalitzada i de qualitat que supere el model tramitador i possibilite la vertadera inclusió social, perquè ningú quede exclòs d’una vida digna”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × tres =

Informacion coronavirus