El Ple dóna suport a el canvi del Pla del Parc del Túria perquè incloga el nou llit fins a l'horta

Guardar

parque_turia
parque_turia

El ple de l'Ajuntament de València ha expressat aquest dijous el seu suport a la modificació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Túria perquè incloga el nou llit del riu i la seua connexió fins al Parc de Capçalera i part de l'horta de Campanar.

D'aquesta manera, València es convertirà en una ciutat amb dos parcs naturals units en el seu terme municipal, "una ciutat única quant a superfície protegida", ha destacat el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, impulsor de la moció.

Amb la proposta, l'edil ha assegurat que "la ciutat fa un pas més cap a la seua sostenibilitat, millorant la protecció del seu patrimoni natural i de la seua cultura tradicional". "Després de patir una important reculada durant el passat segle, ha de tractar de recuperar en la mesura del possible", ha defensat.

En la mateixa línia, l'alcalde, Joan Ribó, també ha subratllat abans de la reunió plenària la importància d'aquesta iniciativa: un projecte a mitjà termini que ha qualificat d'"element estratègic que permetrà que València puga connectar dos parcs naturals mitjançant un corredor verd".

La proposta no ha comptat amb el suport dels grups d'oposició, que s'han abstingut en la votació. El regidor Alfonso Novo (PP) s'ha mostrat favorable a la moció però "no als continguts del decret de la Conselleria" i ha instat que Medi Ambient amplie el termini de presentació d'al·legacions al decret.

De Ciutadans (Cs), José María Bravo ha advertit que les argumentacions que plasma la moció generen "inseguretat" i ha instat als grups a recolzar una altra proposta que "pretén retornar la dignitat als barris del sud de València, que han suportat nombroses actuacions d'infraestructures urbanes al llarg de la història, i oferir-los un projecte il·lusionant de ciutat".

En concret, la zona que es proposa incloure en el parc té una superfície de 505 hectàrees. Es reparteix entre 230 hectàrees corresponents al nou llit del riu, 38 de l'antic llit, 211 de l'horta de Campanar i les restants 26 ocupades per infraestructures, principalment viàries.

"Si bé resulta impossible que el tram de riu Túria que travessa el nucli urbà de València puga tornar a recuperar algunes de les funcions hidrològiques i ecològiques que li són pròpies, sí que és necessària la creació d'un nou llit fluvial més xicotet, pel qual circule un cabal ecològic permanent i afavorisca l'establiment de vegetació mediterrània autòctona", defensava sobre aquest tema l'edil fa uns dies.

OBRES EN COL·LEGIS

El ple també ha acordat sol·licitar a la Generalitat la delegació de competències relacionades amb la nova construcció del Col·legi d'Educació Infantil i Primària (CEIP) Malilla. Aquesta actuació s'emmarcarà en el pla autonòmic Edificant i s'ha debatut conjuntament amb la proposta d'acceptació de la resolució de la delegació de competències de les fases 2 i 3 del programa, que permetrà les obres de reparació en una dotzena de centres.

La segona fase se centra en obres de reparació en centres d'11 districtes. Amb aquest acord es podran agilitar els tràmits i l'Ajuntament s'encarregarà de portar avant obres als CEIP Ausiàs March (Poblats Marítims), Ciutat Artista Faller (Benicalap), Miquel Adlert i Noguerol (Camins del Grau), Pare Català (Benimaclet), Bartolomé Cossio (Rascanya), Luis Santàngel (Pobles del Sud, El Saler), El Grau (Camins al Grau), Vicente Gaos (Algirós), Eliseo Vidal (Patraix), Cervantes (Extramurs), Castellar-Oliveral (Poblats del Sud) i Rodríguez Fornos (Patraix).

Les obres de reparació consistiran en reparacions en fusteria, banys, cornises d'edificis, instal·lacions de les pistes esportives, instal·lacions elèctriques, murs i reparació de goteres, "sense oblidar les obres de millora en accessibilitat", ha desgranat l'edil de Govern Interior, Sergi Campillo.

PRÉSTEC A l'EMT

En matèria de transport, el ple ha autoritzat l'EMT la concertació d'un préstec de 6,55 milions d'euros, per a refinançar un altre crèdit de la mateixa quantitat pendent. També s'ha acordat la congelació, per segon any consecutiu, del preu dels serveis de transport urbà de la companyia pública.

D'altra banda, amb la unanimitat dels grups, el ple ha acordat la delegació de competències per a incoar, instruir i resoldre els procediments sancionadors per infraccions tipificades com a greus i molt greus en la llei de la Generalitat d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics. L'acord permetrà "premiar el bon empresari i castigar la competència deslleial per incompliment de les lleis", ha destacat el regidor responsable de Procediment Sancionador, Carlos Galiana.

En la sessió també s'ha aprovat instar a les regidories i serveis responsables a continuar treballant en el pla de revitalització de la Ciutat de l'Artista Faller. També a altres institucions valencianes i estatals, com la Generalitat i el Ministeri de Cultura, a estudiar l'adopció d'iniciatives que puguen contribuir a la revitalització d'aquest àmbit.

Aquest acord subratlla la voluntat de la Junta de Govern Local del 31 de juliol de 2015 perquè en la futura revisió de l'ordenament urbanístic de la Ciutat Fallera s'atenga les particularitats de la zona i es protegisquen els usos artesanals i les activitats relacionades amb l'art i la tradició de les Falles en les seues naus.

DECLARACIÓ DE LA FESTA DE SANT ANTONI COM BIC

En matèria cultural, la sessió ha acordat instar a la Conselleria de Cultura que inicie els tràmits per a la declaració de Ben Immaterial Cultural (BIC) de la festivitat de Sant Antoni Abad en totes les localitats en les quals se celebre de la Comunitat Valenciana, així com per a la declaració com a Festa d'Interés Turístic Provincial la festivitat de Sant Antoni Abad del carrer Sagunt i dels pobles de València.

Destacats