25n
25N
25N

Una hora més de somni aquest diumenge amb el canvi a l'horari d'hivern

La matinada del 27, és a dir, la nit del dissabte al diumenge, a les 3 tornaran a ser les 2 pel canvi horari

Una hora més de somni aquest diumenge amb el canvi a l'horari d'hivern
25/10/2019 -

Aquest cap de setmana pot optar-se per diverses opcions; una hora més de somni o una hora més de ‘festa’. La matinada del pròxim diumenge 27 d’octubre -la nit del dissabte-, a les tres del matí el rellotge tornarà arrere i tornarà a marcar les dues. Un canvi automàtic en la majoria de dispositius electrònics, com a mòbils i ‘smartwatches’, però que caldrà canviar manualment en la resta.

Encara que en anteriors canvis horaris s’apuntava que “podria ser l’últim”, després de la decisió de la Comissió Europea d’avançar en la supressió d’aquest, ara ja se sap que no serà així. Aquesta supressió, que havia d’iniciar-se en 2019, es va posposar a 2021 davant la complicació de posar d’acord als diferents Estats membres; cadascun ha de ratificar-ho. Ací, a Espanya, encara no està clara la posició oficial.

Aquesta pròxima matinada del diumenge, com cada any, s’endarrerirà una hora el rellotge. Això es realitza, com a marca la normativa, l’últim diumenge d’octubre. Serà oficial, llavors, l’horari d’hivern.

Amb aquest canvi horari, Espanya estableix el seu horari “normal” respecte a la seua hora oficial. La resta de l’any s’aplica l’anomenat horari d’estiu, establit per a aprofitar més la llum diürna i el corresponent estalvi energètic.

Un canvi horari particular

El cas de l’Estat espanyol respecte a l’horari a la Unió Europea és particular. Encara que per posició geogràfica hauria de compartir horari amb el seu company peninsular, Portugal, o amb l’illa de Regne Unit. No obstant això, té la mateixa que Alemanya i altres països més a l’est europeu. Això és pel fet que durant la dictadura feixista de Francisco Franco, el 17 de març de 1940, va adaptar l’horari al de l’Alemanya Nazi d’Adolf Hitler.

Llavors, els habitants de la Comunitat Valenciana i de la resta de l’Estat van veure com aqueix avançament respecte a l’Estat Nazi, unit després -en 1942- al canvi de l’horari d’estiu, retardava les seues rutines diàries entre 2 i 3 hores.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − tres =

mercat medieval ontinyent
mercat medieval ontinyent