25n
25N
25N

Les Cambres de Comerç de la Comunitat responen les preguntes més freqüents del comerç minorista

Les Cambres de Comerç de la Comunitat responen les preguntes més freqüents del comerç minorista
17/03/2020 -

Les Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, a través de l’oficina de Comerç i Territori (PATECO) han posat a la disposició del comerç al detall informació d’interés per al sector comercial sobre el COVID-19: un decàleg de bones pràctiques i una web amb preguntes freqüents que s’actualitzarà diàriament en la web de les Cambres de la Comunitat.

Les Cambres precisen ‘quins comerços poden obrir?’, atés que s’ha suspés l’obertura al públic dels locals i establiments al detall, a excepció dels establiments: d’alimentació, begudes, productes i bens de primera necessitat; farmacèutics, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics; premsa i papereria; combustible per a l’automoció; estancs; equips tecnològics i de telecomunicacions; aliments per a animals de companyia; i comerç per internet, telefònic o correspondència. “Se suspén la possibilitat de consum de productes en els mateixos establiments”, afigen.

En el seu escrit, aclareixen els dubtes dels establiments com ‘poden arribar els clients al meu establiment?’. El Decret de declaració de l”estat d’alarma’ permet la circulació de les persones únicament per les vies d’ús públic per a adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat. En tot cas, s’evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantinguen la distància de seguretat d’almenys un metre a fi d’evitar possibles contagis.

CERTIFICAT PER A DESPLAÇAR-SE Al TREBALL

‘Poden desplaçar-se els meus empleats a l’establiment?’ Sí. L’empresa pot emplenar el següent certificat (http://bit.ly/certificadodesplazamiento) per als treballadors i autònoms que hagen d’acudir al comerç per a circular sense dificultats i mostrar-los en el cas que siga requerit per les autoritats. També els proveïdors poden arribar als establiments comercials l’obertura dels quals aquesta permesa.

La Resolució de 13 de març de 2020, de la Direcció General de Transport Terrestre, per la qual s’exceptua temporalment el compliment de les normes de temps de conducció i descans en els transports de mercaderies, flexibilitza les condicions del treball dels conductors reduint el risc de la salut d’aquests, al mateix temps que es faciliten els transports que garantisquen el proveïment.

Quines mesures de protecció puc prendre a la meua botiga? Els establiments que romanguen oberts han de ser especialment estrictes en l’aplicació de les mesures de seguretat alimentària i assegurar-se que els empleats es llaven les mans adequadament, practiquen una bona higiene personal, eviten el contacte de les mans amb els aliments llestos per a menjar, es queden a casa quan estiguen malalts.

El virus pot romandre en les superfícies de la meua botiga? Atés que alguns virus poden sobreviure en les superfícies durant diversos dies, la implementació de mesures de neteja i desinfecció freqüents i exhaustives pot ajudar a eliminar els virus de les superfícies i objectes que es toquen amb freqüència. Ha de ser freqüent en àrees d'”alt contacte” de la botiga, com a poms, botons, bolígrafs, carros, pantalles tàctils, etc., expliquen des del Consell de Cambres.

Poden els paquets propagar el virus? Si bé no és clar si aquest nou coronavirus es comporta de manera similar a uns altres, els coronavirus històricament tenen una pobra capacitat de supervivència en les superfícies. En general, els productes i paquets enviats per proveïdors presenten un “risc baix de propagació del virus o quasi inexistent en el cas de paquets internacionals”. El coronavirus té més probabilitats de propagar-se a través de gotetes respiratòries.

Pot una persona contraure coronavirus dels aliments? El coronavirus és un virus respiratori que es transmet a través de gotetes respiratòries. Les autoritats sanitàries no consideren que COVID-19 es transmeta a través dels aliments.

EMPLEATS

Els empleats amb símptomes, així com els familiars i cuidadors amb símptomes, han de quedar-se a casa. A més, s’ha de donar flexibilitat amb les condicions de treball per a encoratjar la cura de persones malaltes i xiquets. És necessari equilibrar una major demanda amb les necessitats dels empleats que poden necessitar prendre’s un descans perquè ells (o els seus éssers estimats) estan malalts. En aquest moment es recomana ser flexible en la presentació de baixes mèdiques, ja que centres mèdics poden estar ocupats a afrontar la crisi.

Què passa si algun empleat presenta símptomes de coronavirus? Els empleats que, en el treball, presenten símptomes aguts de malaltia respiratòria (és a dir, tos i falta d’aire) han de separar-se de la resta I ser enviats a casa immediatament.

DUBTES SOBRE EL MEU NEGOCI

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha habilitat el telèfon 900 35 31 35 per a resoldre tots aquells dubtes d’índole laboral o empresarial que els sorgisca a empreses, comerços i persones autònomes de la Comunitat Valenciana.

Quines mesures de tipus fiscal s’han pres, fins ara, per a fer costat a les empreses? El Reial decret llei 7/2020, de 12 de març, pel qual s’adopten mesures urgents per a respondre a l’impacte econòmic del COVID-19, habilita la possibilitat d’ajornar els deutes tributaris entre el 14/03/2020 i el 30/05/2020, fins a 30.000 euros, incloses retencions d’IRPF, pagaments a compte de l’Impost de Societats i IVA, per un període de sis mesos a comptar des de la data de finalització del termini de presentació de l’impost.

Les liquidacions corresponents al primer trimestre de 2020 el termini de presentació del qual finalitza el 20/4/2020 es podran ajornar al 20/10/2020, no generant interessos. En cas de pagar al cap de tres mesos no haurien de reportar interessos. Respecte a la presentació de declaracions informatives, autoliquidacions i el pagament de deutes liquidats per l’Administració tributària, en aquest moment i llevat que s’aclarisca en un altre sentit, caldrà atendre en els terminis vigents. Tinga en compte que les Oficines de l’Agència Tributària estan temporalment tancades per a l’atenció personal a causa de la suspensió de terminis administratius.

Les empreses del comerç que generen activitat productiva en els mesos de febrer, març, abril, maig, juny i que inicien o mantinguen en alta durant aquests mesos l’ocupació dels treballadors amb contractes de caràcter fixos discontinus, podran aplicar una bonificació en aquests mesos del 50% de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes, així com pels conceptes de recaptació conjunta de Desocupació, FOGASA i Formació Professional d’aquests treballadors. Això serà aplicable des de l’1 de gener de 2020 fins al dia 31 de desembre de 2020.

Puc continuar realitzant tràmits amb l’Administració Pública? La declaració de l’estat d’alarma ha suposat la suspensió dels termes i terminis per a la tramitació dels procediments de les entitats del sector públic. El còmput dels terminis es reprendrà en el moment en què perda vigència l’estat d’alarma o, en el seu cas, les pròrrogues d’aquest. Aquesta suspensió afecta també als terminis de prescripció i caducitat de qualsevol acció, així com als drets, que queden suspesos durant el termini de vigència de l’estat d’alarma i, en el seu cas, de les pròrrogues que s’adoptaren.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 2 =

bombers
Valencia activa