25n
Orgull
Orgull

La calor persisteix aquesta setmana malgrat el descens notable de temperatures i l'arribada de la 'tardor climatològica'

EUROPA PRESS - Arxiu

La calor persisteix aquesta setmana malgrat el descens notable de temperatures i l'arribada de la 'tardor climatològica'
30/08/2018 -

La calor persistirà al llarg d’aquesta setmana, així com els valors per sobre del normal per a l’època, malgrat haver descendit de manera notable les temperatures aquest dimarts i dimecres –en alguns punts fins a 10 graus–, i tenint en compte l’arribada, aquest dissabte 1 de setembre, del que els meteoròlegs denominen la ‘tardor climatològica’.

Segons ha explicat a Europa Press el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Rubén del Campo, el descens de termòmetres “més potent” es va registrar aquest dimarts, sobretot en la meitat occidental d’Espanya, en comunitats de l’oest.

Mentrestant, aquestes baixades “notables” de temperatura es donaran aquest dimecres en el nord (cantàbric oriental, alt Ebre i voltants de Pirineus), amb alguns punts registrant fins a 10ºC menys que el dimarts. Per exemple, Vitòria i l’interior de País Basc experimentaran en les temperatures mínimes entre 3ºC i 4ºC menys respecte al dia anterior.

No obstant això, Del Campo adverteix que aqueix descens del dimecres es converteix a partir del dijous en pujada. Segons relata, les màximes augmentaran en la meitat occidental, sobretot a Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia, encara que aquest augment serà més aviat lleuger, de 2ºC óo3ºC més que el dimecres, mentre que baixaran en el sud-est (Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Múrcia). Per exemple, el dijous se superaran els 35ºC de màxima, fins i tot puntualment s’arribarà als 37ºC i 38ºC, a Extremadura i Valle del Guadalquivir.

Malgrat el lleuger ascens dels termòmetres, Del Campo assegura que, de cara al cap de setmana, la tendència és que tornen a pujar les temperatures. Així, les màximes se situaran per sobre del normal per a l’època, ja que el dissabte comença setembre, un mes que suposa, segons els meteoròlegs, l’inici de la ‘tardor climatològica’.

Encara que la tardor astronòmica comença a Espanya el 23 de setembre, és des del dia 1 del mes quan, en teoria, les temperatures màximes deixen de ser tan altes com a l’estiu. No obstant això, setembre de 2018 donarà inici amb màximes més altes del normal. Per exemple, en la meitat occidental, hi haurà uns 5ºC més de mitjana de l’època, amb alguns casos amb major diferència de valors.

AGOST “MÉS CÀLID DEL NORMAL”

Segons ha precisat el portaveu de l’AEMET, tant juny com a juliol van ser dos mesos “una miqueta anòmals”, si es comparen amb aquests mesos d’anteriors anys. En aquest sentit, ha recordat que els tres últims estius (2015, 2016 i 2017) es van situar entre els quatre més càlids des que es tenen registres, allà pels anys 60.

Per açò, segons comenta Del Campo, enguany sembla que és un estiu “més anòmal”, perquè no està sent tan càlid, amb els mesos de juny i juliol amb “temperatures normals”. L’expert dóna una explicació del succeït enguany: “Al juny i juliol, la mateixa situació meteorològica que feia calor i sequera a Europa, va provocar a Espanya aire més fresc de l’atlàntic nord”.

Segons recorda, va haver-hi un anticicló, que els experts criden “de bloqueig”, “molt potent”, que durant setmanes va estar sobre el nord d’Europa, la qual cosa explica l’ascens de temperatures en aqueixes zones. Mentre, les borrasques, que deixen pluges, van arribar més a les latituds on es troba Espanya, la qual cosa va provocar que hi haguera més tempestes i temperatures no tan altes com altres estius.

I mancant dos dies perquè acabe agost, l’expert pronostica que aquest mes “probablement serà una mica més càlid del normal”. El portaveu de l’AEMET atribueix açò a l’ona de calor que es va produir a principis de mes.

Preguntat sobre si l’estiu s’estendrà aquest 2018 al mes de setembre, atés que enguany l’arribada de la calor es va endarrerir, Del Campo avisa que setembre “no té per què ser calorós”, encara que sí és cert que, amb les previsions mensuals que tenen al seu abast en l’AEMET, han vist que el començament del mes també “serà més càlid del normal, sobretot en la meitat occidental”.

Quant a la resta de mes, Del Campo assegura que fins a mitjan setembre farà més calor del normal en, per exemple, els altiplans, i altres punts com la Vall de l’Ebre o sud-est, mentre que la tendència no està “massa clara” en la segona quinzena del mes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + catorze =