Qualitat Democràtica i l'Ajuntament de València es coordinaran per a posar en marxa el catàleg d'Espais i Itineraris de la Memòria

La vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, i les regidores Gloria Tello i Lucía Beamud assenyalen la importància de posar èmfasi en aquesta actuació i ressaltar el "valor memorialístic" dels espais

Guardar

Reunio_Rosa_Perez_Ajuntament
Reunio_Rosa_Perez_Ajuntament

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l'Ajuntament de València es coordinaran per a posar en marxa el catàleg de la futura xarxa d'Espais i Itineraris de la Memòria, "que suposarà la protecció i posada en valor de llocs, paratges i immobles rellevants en la història democràtica de la Comunitat", ha afirmat la consellera Rosa Pérez Garijo.

Pérez Garijo i el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, s'han reunit amb la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, i amb les regidores d'Espai Públic i Cultura, respectivament, Lucía Beamud i Gloria Tello; trobada que ha permés iniciar les converses entre totes dues administracions per a iniciar les accions que determinaran aquells espais i edificis de la ciutat que se sumaran a aquesta iniciativa.

La consellera de Qualitat Democràtica ha destacat la necessitat de fer "un treball coordinat amb totes les administracions implicades per a definir els llocs que formaran part d'aquest projecte i que gaudiran d'un especial reconeixement i protecció. Cal posar en valor aqueixos espais, així com assenyalar la retirada de vestigis franquistes".

"Un projecte -ha explicat Pérez Garijo- que pretén posar el focus d'atenció en la rellevància que van tindre alguns espais que van ser oblidats per culpa del període més fosc de la nostra història". La consellera ha remarcat el treball executat per part de l'Ajuntament de València en els últims anys en aquesta recuperació.

Cinema Metropol

Durant la trobada, s'ha parlat també del cas concret de l'edifici de l'antic cinema Metropol. Pérez Garijo ha anunciat que, una vegada rebut el catàleg dels espais que requereixen protecció, "un comité d'experts elaborarà un informe. La creació d'aquest comité requereix d'una reglamentació en la qual es treballarà".

Per part seua, la vicealcaldessa Sandra Gómez ha agraït la disposició de la Conselleria a impulsar la protecció dels edificis de la ciutat: "és un repte molt important que acull l'aplicació de la Llei". Respecte al Metropol, Gómez ha afegit: "volem no trobar-nos solament amb una única visió urbanística o arquitectònica, sinó també que no es deixe de costat altres qüestions", fent referència al valor memorialístic dels espais.

La regidora Gloria Tello ha puntualitzat que l'Ajuntament ha demanat també a l'Acadèmia Sant Carles de Belles arts i al Consell Valencià de Cultura, sengles informes sobre el Metropol. Tello ha recordat també els avanços en memòria democràtica a la ciutat, com ara els canvis de noms als carrers o la retirada d'honors a personalitats franquistes, així com la posada en valor d'edificis patrimonials relacionats amb la República. "Aquell treball és un camí a seguir ara de la mà de la Conselleria".

Finalment, l'edil Lucía Beamud ha abraçat igualment la proposta llançada per la Conselleria perquè els ajuntaments siguen els qui facen aquest llistat de llocs, i ha recordat, com a exemple, que a la ciutat hi ha altres propostes de protecció com el Convent de Santa Clara o el Col·legi Nou d'Octubre, antigues presons de dones durant el franquisme.

Destacats