25n
25N
25N

Cafeteries, capelles o gimnasos habilitats per a ingressos davant la saturació hospitalària

Cafeteries, capelles o gimnasos habilitats per a ingressos davant la saturació hospitalària
28/01/2021 -

La saturació generalitzada de les UCI i l’augment de la pressió assistencial ha portat a les gerències a habilitar altres espais als hospitals, com a cafeteries, capelles, sales d’actes o gimnasos de rehabilitació, per a ingressar a pacients i aprofitar quiròfans i unitat de reanimació (REA) per a crítics, segons han assenyalat fonts sindicals.

Sobre aquest tema, el secretari sindical de SATSE, Carlos Bucho, ha assenyalat que entre “el 60 i el 75% dels llits d’aguts ja estan plens per pacients covid”, mentre que els recursos de crítics es troba entre el 120-150% perquè a la Comunitat Valenciana “hi ha 400 llits pròpiament d’UCI mentre que hi ha un total 624 pacients covid i entre 150 i 200 ingressats crítics d’altres patologies”.

Per això, “s’han d’habilitar altres espais per a ingressar als crítics, com els quiròfans atés que s’han suspés l’activitat no urgent, i es comptabilitzen com a llits covid totes aquelles amb respiradors” amb independència d’en quina unitat o espai s’hagen habitat.

En eixe sentit, CCOO ha apuntat que a l’Hospital Clínic de València s’ha actualitzat el pla de contingència i s’ha procedit a l’obertura de nous espais assistencials per a crítics i semicrítics i s’han adaptat les infraestructures, a més de dotar-les amb l’equipament necessari.

D’aquesta manera, es farà una UCI en el gimnàs de rehabilitació i ja s’ha destinat l’àrea de paritori a crítics mentre que en Observació de pediatria han posat les urgències de pediatria i de ginecologia i de fet anit va haver-hi un part allí. A més, en la sala d’espera de triatge per a pacients d’urgències han posat 7 llits per a no covid.

Per part seua, els paritoris de Vinaròs s’han passat als que ja existien anteriorment, “completament” dotats amb tot l’equipament, de manera que els que s’usaven en l’actualitat i estaven en l’ampliació de l’hospital s’empraran per a pacients crítics que requereixen presa d’oxigen d’alt flux.

A l’Hospital d’Elx s’han habilitat huit llits en la Capella i 20 en la Cafeteria encara que en aquests moments no estan ocupades i a Elda s’estan habilitant llits en la zona del hall de consultes externes i s’han habilitat cinc quiròfans, segons CCOO.

Per part seua, en el departament de salut de l’Arnau s’han habilitat 50 llits extra, en Llíria els quiròfans també estan preparats per si fera falta per a crítics i en el Moliner (HACLE) s’ha reubicat al personal d’infermeria de consultes externes i de centres d’especialitats per a reforçar altres serveis.

HABITACIONS EN CONSULTES EXTERNES

Així mateix, l’Hospital General d’Alacant ha habilitat habitacions en les consultes externes de la setena planta i ja hi ha 17 pacients no covid a les habitacions, “fins i tot alguna habitació de quatre llits”, mentre que Manises, igual que Alzira, són exemples de l’aprofitament de les unitats REA (Reanimació) i les UCSI (Unitat de Cirurgia Sense Ingrés) per a crítics, segons les mateixes fonts.

A Gandia, segons el sindicat, hi ha cinc plantes -D2 pneumologia, D1 curta estada, C1 medicina interna 1, C2 especialitats quirúrgiques, més trauma- totes per a pacients covid amb les habitacions doblegades. Així mateix, hi ha UCI covid en UCI, CMA (quiròfan sense ingrés), URPA (el despertar) i en quiròfans “hi ha llits UCI covid i no covid separades per paret de pladur”, segons les mateixes fonts.

De la mateixa manera, a Dénia encara que han baixat els ingressos en planta han pujat en UCI, que està plena i s’han habilitat altres estades. No obstant això, de moment no es plantegen trasllats o derivacions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − deu =