25n
25N
25N

Cau la contaminació al centre de València, mentre que augmenten les bicis i descendeixen els cotxes

Els nivells d’òxids de nitrogen i partícules cauen un 40,4% respecte a l’inici de 2019

Cau la contaminació al centre de València, mentre que augmenten les bicis i descendeixen els cotxes
10/07/2019 -

Segons les dades de l’estació de control de l’aire de la Plaça de l’Ajuntament, instal·lada a la fi del passat any, ha registrat una caiguda mensual del 13,9% dels paràmetres mesurats quant a contaminació. Des de gener fins a abril han descendit, de forma notòria respecte a la resta, els òxids de nitrogen associats als vehicles de combustió. Mentre que aquests òxids han caigut un 47,2%, a Xàtiva el carril bici ha registrat un 35,5% més d’usuaris i un 16,5% menys de vehicles motoritzats.

La contaminació en el ‘cor’ de València, malgrat continuar en nivells moderats, ha caigut mes a mes, com desprenen les dades disponibles de l’Oficina Estadística de l’Ajuntament de València. Fins i tot al març, amb el pic de contaminació que respon a les falles -PM10 i PM 2.5, que assenyala partícules en l’aire-, els indicadors van caure en general un 25,7%.

Des de la posada en marxa de la nova infraestructura ciclista de València, coneguda com l’Anell Ciclista, les xifres de passos diaris de cotxes i la resta de vehicles motoritzats a la ciutat ha mantingut una tendència descendent. Per contra, l’ús de bicicletes i vehicles de mobilitat personal (MVP) és cada vegada major: el màxim registrat va ser el març passat amb més de 5.000 usuaris.

Activitat humana

Aquestes xifres, positives per a l’anterior Govern de la Nau, s’han aconseguit malgrat ser, relativament, una xarxa ‘xicoteta’. En el programa dels populars de 2015, que critiquen durament la gestió Giuseppe Grezzi en mobilitat, es van prometre 100 km d’aquests carrils. Fins ara, des del govern progressista liderat per Joan Ribó s’han executat 40.

València es va situar, fa ja uns mesos, com una de les ciutats espanyoles on més s’utilitza la bicicleta, segons la V radiografia dels Hàbits de Mobilitat dels Espanyols; el Cap i Casal és la segona ciutat del rànquing, per darrere de Sevilla. Des de l’Ajuntament es va assenyalar, a més, que els dies de la setmana que més registres de bicis i MVP comptabilitzen és de dilluns a divendres. Pel que “assenyala” que la mobilitat sostenible “s’utilitza per a anar a treballar“.

Des de 2013 a 2017, la tendència habitual a la ciutat era registrar uns valors de diòxid de nitrogen -el més comú relatiu als vehicles- per damunt dels nivells recomanats. No obstant això, des de llavors es va canviar la tendència i els centres de control varien entre “bo” i “moderat”. Ja llavors, l’exconsellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, va assenyalar el valor de les polítiques per a reduir l’ús dels vehicles de combustió, perquè “la millor mesura és”, va assegurar, “limitar l’emissió de contaminants generats per l’activitat humana“.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × quatre =

premios go valencia
premios go valencia
ficcions 2019-2020